Ongezouten Beleggen deel 1

Vorig jaar zat ik met mijn vriend bij de hypotheekadviseur. Niet om op te scheppen over het vermogen van mijn vriend, maar die legde beduidend indrukwekkendere cijfers op tafel dan ik.

Met schaamrood op de kaken moest ik het saldo van mijn spaarrekening noteren: 200 euro.
Beleggingen? Pindakaas en appelstroop graag.
Kans op een erfenis op korte termijn? Ik hoop het niet.
Schulden? Ja, ook dat nog. 28.000 euro bij DUO.

Ik las ooit ergens dat de gemiddelde Nederlander zo’n 10.000 euro op zijn spaarrekening heeft staan. Dat maakt dat ik me absoluut niet gemiddeld voel, dat is leuk. Maar het is wel jammer dat ik als hoogopgeleide professional niet in staat ben om een appeltje voor de dorst te hebben. Dat ligt grotendeels aan mijzelf: ik moest zonodig 3 nutteloze studies doen, 3 keer per week feesten op Leidseplein en per se in Amsterdam wonen. Maar tegelijkertijd stegen de huizenprijzen enorm, bleef mijn salaris altijd rond die 2000 netto hangen en had ik ook niet gedacht dat ik tot mijn 33ste (af en aan) single zou blijven. Want alleen leven is nou eenmaal duurder.

Besef
Nu ik getrouwd ben en veilig in een koopwoning woon, is geld niet mijn grootste zorg meer. Daarnaast was het krijgen van een kind een financiële eye-opener. Ik hield gigantisch veel geld over. Waarom? Ik ging niet meer 3 dagen per week uit eten of op pad met vriendinnen. Kleding kopen had geen zin want: te dik of te dun en vooral onhandig met borstvoeding. Dat geld zette ik opzij voor een dakreparatie en een vakantie naar Amerika, maar het zette me aan het denken: Wat als ik dit structureel doe? Ik besloot dat ik mijn freelance inkomsten uit het lesgeven zou gaan sparen. Ik spaarde al zo’n 60 euro per maand, maar met de extra inkomsten zou dat minimaal 200 euro worden. Nog steeds geen vetpot, maar wel een grote stap voor iemand als ik.

Janneke Willemse
Dit realiseerde ik me in maart 2020. Ook de tijd dat corona zijn intrede deed en dat ik op de radio Janneke Willemse hoorde over beleggen. Zij is financieel journalist en was ook onbekend met beleggen toen ze ermee begon. Het interview met haar bracht me op het idee om te gaan beleggen in plaats van te sparen. Ik las haar boek “Blondjes beleggen beter” over haar beleggingsreis. Ze legt daarin heel helder het verschil uit tussen de verschillende mogelijkheden die je hebt om te beleggen en de do’s en don’ts. Maar de belangrijkste boodschap was: of je nu 500 of 5000 euro hebt: begin nu!

Maar…
Ik had 500 euro dus ik kon in principe beginnen, maar ik vond het nog best eng. Een van de adviezen van Janneke is dat je niet met geld moet beleggen dat je nodig hebt en dat je altijd, naast je beleggingsgeld, een aparte spaarrekening moet hebben voor noodgevallen. En zoals jullie weten, was mijn spaarrekening niet bepaald rijk gevuld. Ook had ik nog geen idee waarin ik moest beleggen. Janneke’s tip was om een aantal bedrijven uit te kiezen die je interessant vindt of in aandelenpakketjes te investeren van branches of onderwerpen die je aanspreken. Maar met een drukke baan en een baby in huis zag ik mezelf niet veel tijd steken in gedegen onderzoek.

The Magic Formula
Een van mijn studenten is een enthousiaste belegger en van hem leerde ik ook veel. Hij tipte me twee dingen: Het boek van Joel Greenblatt “The Magic Formula” en de website finbox.com. The Magic Formula (verschrikkelijke Amerikaanse titel) is een perfect boek om te lezen als je geen idee hebt waarin je wilt beleggen. De strategie die Greenblatt beschrijft moet je wel lang vol kunnen houden: minimaal 5 jaar, maar zal uiteindelijk winst opleveren. En dat was perfect voor mij. Mijn voornaamste reden om te beleggen, is om mijn geld niet meer uit te geven aan nutteloze dingen en uiteindelijk te sparen voor iets waardevols zoals een mooie reis met het gezin. The Magic Formula is zeer geschikt voor mensen die inderdaad geen idee hebben waarin ze moeten beleggen. Heb je wel een idee dan moet je het vooral op eigen houtje doen! Ik neem even mijn man als voorbeeld die 20 jaar geleden investeerde in techaandelen van bedrijven die nu heel groot zijn. Dat deed hij omdat hij precies wist wat voor bedrijven het waren en wat voor producten ze maakten. Met de nadruk op precies: als jij weet dat Apple iPhones maakt, is dat niet genoeg. Je moet weten waarom die iPhones zo goed zijn, waarom ze beter zijn dan de concurrenten en waarom ze ook beter zullen blijven in de toekomst. Er is op dit moment maar een bedrijf in mijn portfolio dat ik heb gekozen op basis van mijn kennis van dat bedrijf en dat is Akamai, de rest van mijn aandelen heb ik gekozen op basis van The Magic Formula.

Dus de samenvatting van dit eerste deel is:

  • Lees boeken over beleggen voordat je begint, dat kunnen de boeken zijn uit dit blog, maar ook andere. In de kern komt het op hetzelfde neer:
  • Beleg nooit met geld dat je niet kunt missen
  • Begin nu met beleggen ook al heb je geen gigantisch budget
  • Realiseer je dat je soms lang moet wachten voordat je je vermogen ziet groeien (zeker als je met een kleine inleg begint, zoals ik)

In deel 2 zal ik beschrijven hoe ik ook echt begon met aandelen kopen.

 

 


Een reactie op “Ongezouten Beleggen deel 1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s