Dag #1 Fak

buitenbadHet water staat de Nederlandse zwembaden tot aan de lippen: ze weten niet meer wat ze moeten met de toenemende overlast van jongeren die niet alleen maar naar het zwembad komen om te zwemmen.

Steeds vaker zo lijkt het, zijn er incidenten in zwembaden. Vechtpartijen tussen groepen jongeren, aanrandingen van meisjes en vrouwen, pesterijen, intimidatie en soms zelfs mishandeling van zwembadpersoneel. (Trouw)

Afgelopen weekend ontstonden er vechtpartijen in en rondom zwembad De Fakkel in Ridderkerk. Met de tropische warmte raakte het zwembad vol, waardoor de organisatie genoodzaakt was om de poorten dicht te gooien en alleen maar mensen binnen te laten als er ook mensen vertrokken. Het wachtende publiek raakte door het beleid van De Fakkel oververhit en daardoor gingen er verschillende groepen met elkaar op de vuist, ook bestormden ze de hekken die rondom de ligweides waren geplaatst.

Op Radio 1 sprak de burgemeester van Ridderkerk, mevrouw Anny Attema een PvdA’er die christelijke uitspraken doet. Volgens haar staat de veiligheid van de Ridderkerkse gezinnen voorop en mogen we “de hemel op onze blote knieën bedanken” dat er geen gewonden gevallen zijn.

Het zwembad. De grote schuldige in deze zaak, geeft aan dat de beveiliging niet helemaal goed toegerust was. Ook hadden ze vooraf onvoldoende rekening gehouden met de enorme drukte. De burgemeester vindt het een kwalijke zaak dat het management van De Fakkel onvoldoende heeft gedaan om de incidenten te voorkomen, daarom zal ze, als er nog een incident plaatsvindt, de tent sluiten. Overigens vonden die incidenten niet alleen plaats in het zwembad, maar ook er omheen. Is de gemeente dan niet verantwoordelijk voor de veiligheid buiten de hekken? Wat deed Attema op het moment dat deze invasie van withete jongeren buiten het zwembad tekeer ging?

Terecht hebben supporters van de Fakkel verbouwereerd gereageerd op de uitspraken van Attema. Ook ik luisterde met stomheid geslagen naar het nieuwsitem. Hoe kan het zo zijn dat een groep van 100 raddraaiers de boel voor iedereen verziekt en dat het zwembad er de schuld van krijgt? Ja, een zwembad moet veilig zijn, maar wie is er verantwoordelijk voor de sfeer en de normen en waarden in onze samenleving? Dat lijken me de ouders van deze kinderen, het onderwijs en de instanties. Toen ik een puber was, ging ik ook naar het zwembad. En ja, mensen zagen de groepjes pubers liever komen dan gaan. Maar de overlast die we toen veroorzaakten zat ‘m in een sporadisch meegenomen ghettoblaster of een stelletje dat wild zat te tongen. Voor de badmeesters hadden we respect, behalve wanneer ze dingen omriepen als: “Wil die jongen met de lange slurf uit het grote zwembad gaan?” 

Nu worden badmeesters bedreigd en meisjes aangerand en De Fakkel krijgt daarvan de schuld. Fak dat. Ik wou dat we soms wat meer het lef hadden om met zijn allen in opstand te komen, maar we zijn allemaal bang voor onze eigen veiligheid.

Maar toch erger ik me aan de berichtgeving hierover. Het gaat over de incidenten en wie er verantwoordelijk is en hoe het organisatorisch beter kan. Maar niemand heeft het over het onderliggende probleem. Hetzelfde geldt voor de rechtszaak rondom Gökmen Tanis. De onverlaat die op 18 maart het vuur opende in een tram in Utrecht en vier mensen het leven ontnam. Dan gaan mensen lopen zeiken over de berichtgeving in de media. Dat hij als dader wordt aangemerkt, terwijl hij nog niet eens veroordeeld is. Dat mág niet. Hoezo gaan we het daar met zijn allen over hebben? Moeten we het niet hebben over hoe het mogelijk is dat dit soort mensen in de aarde van onze samenleving kan ontkiemen? Mensen die zeggen dat ze geen advocaat nodig hebben, omdat ze geen democraat zijn en dus niet in onze rechtsstaat geloven. Wat doe je hier dan?

Het is net alsof de hond van de buren elke dag in je voortuin schijt. Het is toch belachelijk dat je dan zelf een bord in de tuin gaat zetten met de afbeelding van een poepende hond: “gelieve niet te poepen hier.” Of dat je besluit om dan maar een extra muurtje rondom je gazon te bouwen? Allemaal beleid. Je moet toe naar de kern van het probleem en dat is de eigenaar van de hond.

Zwembad De Fakkel haalde overigens in 2017 ook al de krant: de plek waar je moet zijn voor de glijbaan, het grote zwembad en de makkelijke Nederlandse meisjes.

Klik hier voor positievere zwembadvibes Kubus en Rico


2 reacties op ‘Dag #1 Fak

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s