Dag #11 – Roze mond –

Pink-Lips-psd55433Het samenvoegen van stadsdelen. Hoe zat dat ook alweer? Was het kostenbesparing? Was het efficiëntie? Het was in ieder geval geen tijdwinst.

Vol goede moed begaf ik me vandaag om stipt 13:00 (want: ’s morgens gesloten) naar het stadsdeelkantoor West om mijn rijbewijs aan te vragen. Na een uur wachten was ik eindelijk aan de beurt. Gewapend met de meest afgrijselijke pasfoto die er ooit van mij gemaakt is (een hele teleurstelling dat ik ook daadwerkelijk herkend werd en de bevestiging dat ik er dus echt uitzie alsof ik op een pakje sigaretten zou kunnen staan onder de kop: pas op roken is dodelijk) en mijn oude rijbewijs begaf ik me naar balie 2. Uiteraard was ik zeer goed gemutst, je motorrijbewijs halen is natuurlijk niet zomaar iets.

Balie 2 werd bemand door een jonge dame met fel roze gestifte lippen en dito nagels. Ik vond het hoopvol: vrolijke kleurtjes betekent een vrolijke vrouw. Maar ik had het fout…

Hier volgt een letterlijk verslag van wat er werd gezegd (of juist niet) aan balie 2.

Ik met brede lach: “Goedemiddag!”
De roze mond bleef gesloten. Aangezien ze verder niets zei, stak ik maar van wal met mijn verhaal.

“Mijn rijbewijs is verlopen en gisteren heb ik mijn motorrijbewijs gehaald….

(Je weet wel als er bij een serie als Friends een grap wordt gemaakt volgt er een stilte zodat er gelachen kan worden om de desbetreffende grap. Nu liet ik ruimte open om eventuele felicitaties in ontvangst te nemen)

…en nu wil ik dus graag een nieuw rijbewijs aanvragen met toevoeging van categorie A.”

Roze mond keek alsof ik zojuist de spelling van de werkwoorden in de tegenwoordige tijd had uitgelegd. Ik ken die blik: verveling. Uiteindelijk vroeg ze: ” Heb je een pasfoto bij je en je oude rijbewijs?”
Ik overhandigde haar de spullen en ze tikte wat in op haar computer. Daarna bekeek ze mijn rijbewijs waarbij ze het volgende commentaar leverde:
“Je zegt je rijbewijs is verlopen. Het is niet verlopen.”
Een beetje beduusd keek ik haar aan. Ik had toch echt een brief van de gemeente gehad dat mijn rijbewijs binnenkort zou verlopen.
” 13 augustus”, zei ze met nadruk, “staat hier. Het is nog geen 13 AUGUSTUS.”
Oh…jezus…is het haar daar om te doen? Een ambtenaar die gaat mierenneuken omdat ik niet “bijna verlopen” heb gezegd in plaats van “verlopen”.
“Oh ja, natuurlijk het is BIJNA verlopen,” zei ik nog steeds met een grote glimlach.
Weer tikte ze iets in en vervolgens spuugde de printer een document uit. Ik wilde eigenlijk nog vragen of ik misschien een spoedprocedure kon aanvragen, maar ik durfde bijna niet.
” Ik..wilde eigenlijk nog vragen hoe het zit met de spoedprocedure. Als ik het op die manier aanvraag wanneer heb ik het dan?”
” Morgen….of maandag…”
“Okay, dus jullie kunnen me geen garantie geven dat het morgen wordt?”
” Nee.”
Nou, lekker dan zo’n misschien-spoed-procedure.

Ze schoof het document onder mijn snufferd en ze zei dat ik binnen de lijntjes mijn handtekening moest zetten. Dat deed ik braaf. Ik schoof het document naar haar toe. Ze pakte het op, rolde met haar ogen en verscheurde het voor mijn neus.
” Niet binnen de lijntjes.”
” Sorry?”
” U heeft niet binnen de lijntjes getekend.”
Wat? Jezus. Nog meer mierenneuken. Als ik hier straks wegga kunnen ze mierenlokdozen plaatsen. Ik voelde me als een kleuter in groep 2 die niet binnen de lijntjes tekent en op haar donder krijgt van de juf. Ik schoot misschien 3 mm uit het kader, wat een bullshit. Ik voelde mezelf boos worden en de glimlach waarmee ik binnenkwam is met het verscheurde document in de prullenbak verdwenen.  Ik tekende nog een keer, opnieuw, extra langzaam om er zeker van te zijn dat het naar wens is.

“38,50.” Klonk het vanachter de balie. Blijkbaar wilde ze dat ik betaal. Ik haalde mijn pas door de automaat die nog vriendelijker was dan roze mond.
” Hier uw afhaalbewijs. U kunt het rijbewijs woensdag ophalen.”
Ik nam de papieren aan.
” Hartstikke bedankt en een fijne dag nog”, zei ik.
De roze mond bleef gesloten.

Misschien ben ik na de ervaringen op de Kinkerstraat deze week verwend. Maar wat een waardeloze service. Okay, misschien had de dame een slechte dag. Maar je kunt iemand op zijn minst een gedag zeggen. En ja, misschien was ik wel de zoveelste sukkel die 3 mm uitschiet met de handtekening. So be it, dan kunnen we er toch om lachen met zijn allen in plaats van dit dramatische gebaar.
Het zal er wel aan liggen dat de gemeente mij niet nodig heeft, ik heb de gemeente nodig. Maar met deze service kan ik niet wachten tot de Etos begint met het uitgeven van rijbewijzen.

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s