Mijn 2022-ABC

Voor de wereld, met name Oekraine, was 2022 een kutjaar. Voor mij was het over het algemeen een heel goed jaar.

Ja, er was veel stress door de verhuizing en de daaruit voortvloeiende verbouwingen en werkzaamheden en ik was vermoeider dan ik me ooit had kunnen voorstellen tijdens het eerste trimester van mijn derde zwangerschap. Maar zoals het lekkerste stukje vlees op de menukaart altijd het duurste is of de mooiste vakantiebestemming het verst vliegen: elk voordeel heeft zijn nadeel.

Van schrijven is het afgeloper jaar niets gekomen. Ik had me zelfs aangemeld voor een online schrijfcursus die ik keurig heb betaald, maar nooit heb gevolgd. Dus op dit blog was ook weinig spannends te beleven. Dat was ook wel te merken aan het aantal bezoekers: 3434 bezoekers kwamen er langs om hier wat te lezen t.o.v. 5823 het jaar ervoor. Maar ik neem het ze niet kwalijk; ik was immers een stuk minder productief. Voor de liefhebber de statistieken van 2022:

De beste gelezen blogs gepubliceerd in 2022 waren:

  1. Voor alle Jeroens: over het veroordelen van de behoefte om soms even wat me-time te hebben als ouder
  2. De pil: over mijn ervaring met het slikken van de pil
  3. Mijn lip en ik: over mijn vervelende gewoonte: liptrekken
  4. Ongemak: over ongemakkelijke momenten als ouder
  5. Back to School: over mijn eerste weken voor de klas

De algemene top 5 in onveranderd gebleven:

  1. 15: een amateuristisch essay over het veranderen van je profielfoto
  2. Het onderwijs versus het bedrijfsleven: over de overstap van het onderwijs naar het bedrijfsleven
  3. 1%: over de kans op een herhaalde miskraam
  4. De pik van Johannes is van koper: over beledigen en het satirisch debat
  5. Het mysterie van het verdwenen babyvet: over de plastische chirurgie van Yolanthe

Waar kwamen de meeste bezoekers vandaan?

Laat ik nu, een maand na de start van het nieuwe jaar maar overgaan tot de tweede traditie die Ongezouten Rapen kent, mijn 2022-ABC. Meer voor mezelf dan voor jullie laat ik het afgelopen jaar de revue alfabetsgewijs passeren. Van belangrijke mensen tot handige gadgets, alles komt voorbij in de lijst.


A- A.lma

Ik was tot augustus dit jaar nog de enige dochter van mijn ouders die zich had durven voort te planten. Maar dit jaar werd ik voor het eerst tante van mijn nichtje A.lma. Haar geboorte was vooral bijzonder, omdat het van mijn kleine zusje ook opeens een moeder maakt. Een ouder met alle verantwoordelijkheden die daarbij horen. En na de geboorte volgde traditiegetrouw de totaal nutteloze analyse van het uiterlijk van de baby: de haren, de ogen, de vorm van de schedel. Van wie heeft de baby dit of dat? Maar we hebben met zijn allen al geconcludeerd dat baby A.lma, behalve de neus, het meest op mijn zusje lijkt.

B – Bye Bye Budel

Mijn carrière bij Prowise in Budel duurde net zo lang als een zwangerschap, maar het leverde uiteindelijk niets vruchtbaars op. Prowise is een mooi familiebedrijf dat is uitgegroeid tot een internationale speler op de touchscreenmarkt. Toen ik de baan accepteerde, woonden we nog in Bussum en leek het erop dat ik gemiddeld zo’n twee keer per maand naar Budel zou afreizen en daarnaast de klanten in de regio’s Utrecht en Flevoland zou bedienen. Dat bleek anders: ik zat soms wel drie keer per week in Brabant en de werkzaamheden pasten ook niet helemaal in mijn straatje (touchscreens afleveren of onderdelen installeren). Dus toen ik eenmaal verhuisd was en de uren die ik in de Ford Transit doorbracht alleen nog maar meer werden, besloot ik te stoppen.

C – Corona/covid/clotevirus

Ook vorig jaar hield het virus deze letter in zijn greep. En waar ik vorig jaar nog kon schrijven dat wij in ieder geval nog geen corona hadden gehad, kan ik dat nu niet meer. Op de dag van Ronans verjaardag, 19 maart, deed ik ’s morgens een test omdat ik me wat grieperig voelde. Positief. Dus we moesten last-minute de visite afbellen en met het hele gezin naar de teststraat. In de opeenvolgende dagen moesten we er allemaal aan geloven, ook tante Evie die bij ons op bezoek was. Een paar maanden later sloeg het virus weer toe toen Roberts ouders op bezoek waren. Zijn moeder testte de dag na aankomst positief, waardoor ze de vakantie vooral vanuit bed heeft beleefd.

D – Dora (RIP)

Op een zonnige ochtend in mei bevond ik me in de Ford Transit ergens bij Tilburg toen ik een telefoontje kreeg van de dierenambulance in Alkmaar. Ze hadden onze kat Dora gevonden, dood, waarschijnlijk een ongeluk. Een kwartier lang huilde ik om de eenzame en pijnlijke dood die ze moest hebben gehad, maar ook uit schuldgevoel. Hadden we haar in onze nieuwe woning langer binnen moeten houden? Hadden we niet meer ons best moeten doen om haar te roepen de avond ervoor? Robert en ik haalden haar de volgende dag op en begroeven haar in onze nieuwe achtertuin, omdat een graf in de buitenlucht beter bij haar paste dan een crematie.

E – Essen

Al sinds het spelen van bordspellen mijn grootste hobby is, bestaat de spellenbeurs Spiel in Essen. Ik had echter nooit eerder tijd of geld om de beurs te bezoeken. Dit jaar was het eindelijk zover. Met een uitgebreide lijst interessante spellen en zonder kinderen gingen de man en ik een weekend naar Essen. Voor een bordspellenfanaat is het de hemel op aarde; er valt van alles te spelen en te bekijken. Dat wist ik van tevoren natuurlijk wel, maar het allerleukste was het spelen van de spellen die helemaal niet op mijn lijstje voorkwamen en in gesprek raken met de ontwikkelaars. Volgend jaar willen we zeker weer gaan!

F – F.ilippo

Al vrij snel werden E. en F. beste vriendjes op de opvang in Bussum en die vriendschap is tot op de dag van vandaag nog een feit. We, de moeder van F en ik, proberen regelmatig af te spreken en iets met de kinderen te ondernemen. Zo zijn we samen een dagje op Texel geweest, hebben we het Pietenpakhuis bezocht in Alkmaar en Hans & Grietje in Zeewolde. Als een kind dat zelf op jonge leeftijd verhuisd is, weet ik hoe erg je vriendjes en vriendinnetjes kan missen. Dus zolang die twee lol met elkaar hebben, zal ik ervoor zorgen dat ze elkaar kunnen blijven zien.

G – Games

Met twee kleine kinderen komen we er nauwelijks aan toe, maar het spelen van bordspellen is nog de enige hobby waar ik veel tijd en energie in probeer te steken. Ten eerste omdat ik er mentaal door wordt uitgedaagd in een fase waarin de intellectuele stimulans ver te zoeken is met dingen als Booba op de televisie of Duplotorens bouwen, ten tweede omdat het hobby en sociale activiteit combineert en ten derde omdat ik er de deur niet voor uit hoef. Omdat we ’s avonds vaak moe zijn, kiezen we vaker voor korte spelletjes die leuk zijn met zijn tweeën. Zo hebben we dit jaar Splendor Duel aangeschaft en Wingspan Asia, maar ook Akropolis en Codenames zijn vaker op tafel gekomen.

H – Heerhugowaard

Toen ik 19 was en Koggeland achter me liet, zwoor ik mezelf een ding: ik ga nooit meer terug naar die regio. Maar na 18 jaar zitten we er, gezien de energiecrisis, redelijk warmpjes bij in ons semi-vrijstaand herenhuis (zo werd het genoemd door de verkopende makelaar). En betrap ik mezelf op uitspraken als: “Het waait vandaag pittig, denk?” of “Zullen we strakkies effe bij de peerden kijken?” Ook de chirurg die mijn man in december opereerde mompelde: “Je kunt wel horen dat je uit Noord-Holland komt.” Oke, gast. Maar wonen in mijn oude regio was niet genoeg. Ik besloot er ook te gaan werken. Om precies te zijn om de middelbare school waar ik zelf ook op heb gezeten. Daarmee ben ik officieel geworden wat ik altijd vreesde: een provinciaal.

I – Instant Pot

De Instant Pot is iets typisch Amerikaans. Het is een slow- en pressurecooker waarmee je snel (of juist heel langzaam) bepaalde dingen klaar kunt maken. Denk aan stoofgerechten of juist simpele dingen als aardappelen of eieren koken. We hebben er een paar heerlijke soepen in gemaakt, maar ik ben nog niet overtuigd over de stoofgerechten. Vaak komen ze er te waterig uit of is het vlees erg droog. Nog even experimenteren dus.

J – Vriendin J.

Vriendin J. is eigenlijk een van de beste vriendinnen van mijn zusje M. Daardoor ken ik haar al bijna mijn hele leven. Naast de connectie met mijn zusje delen we ook een paar interesses zoals uitgaan (vroeger dan) en bordspellen. En nu zijn we tegelijk zwanger. Dat vind ik enorm leuk voor haar, omdat dit een langgekoesterde wens is die eindelijk in vervulling is gegaan.

K – Kinderen

We hebben er inmiddels twee, bijna drie. Als je me tien jaar geleden had gezegd dat ik op mijn 37ste drie kinderen zou hebben dan had ik je waarschijnlijk heel hard uitgelachen. Maar toch is het zo gelopen en heb ik er geen moment spijt van gehad. Wel kent mijn leven met kinderen grotere hoogte- en dieptepunten en dat vraagt mentaal veel van mij en Robert. Het ene moment kijken we elkaar glimlachend aan, omdat we zo genieten van een bepaald moment met de kinderen. Het andere moment staan we te bekvechten in Middenwaard (de lokale shophemel) omdat onze dochter een rel staat te schoppen, omdat we de ijswinkel zonder een aankoop te doen voorbij zijn gegaan.

L – Lesgeven

Ik zei altijd dat ik ooit terug zou gaan. Ik dacht “als ik veertig ben ofzo, ga ik wel weer lesgeven”. Ik voel me nog lang geen veertig, maar de rentree voor de klas leek perfect te passen in dit jaar. Ik had al een tijdje de vacaturealert op Meesterbaan aanstaan voor banen in de regio Alkmaar. En daar was dan de vacature voor docent Nederlands van 0,8 fte op mijn oude middelbare school. Ik schreef een brief, met spelfout, werd uitgenodigd, zat tegenover twee heel betrouwbare mensen die me meteen op mijn gemak stelden. En binnen 2 uur had ik de baan geaccepteerd. De hele zomer kon ik me voorbereiden op het lesgeven met meer formatief handelen, personaliseren en gebruik van ICT. Nu we vier maanden verder zijn, kan ik met enige trots zeggen dat ik het nog steeds kan en dat ik het geweldig vind. Ik heb voorlopig weer even mijn roeping gevonden.

M – Midnight Mass

Films kijken deed ik dit jaar ook iets meer. In het voorjaar begon ik met Dinsdag Bingedag op Twitter. Het idee kwam voort uit verveling en de wens om meer (onbekende) films te kijken op Netflix of Amazon Prime. Ik maakte dan een lijstje van 4 films, waar mensen op mochten stemmen en de film met de meeste stemmen moest op dinsdagavond worden gekeken. In de zomer stierf het een stille dood, maar ik wil het zeker weer opppakken dit jaar. Anyway, de beste film of serie die ik dit jaar zag was Midnight Mass. Een bovennatuurlijke thriller/horror die qua suspense perfect is opgebouwd en zeer goed is geacteerd.

N – Nenzing

Met de aanwezigheid van de zus en zwager van mijn man in Duitsland maken we samen vaker tripjes. In januari gingen we naar Keulen voor kerstmarkt en high tea. En in juni gingen we naar Nenzing in Oostenrijk. Camping Nenzing is een 5-sterren camping in de Alpen waar je ook een sauna en luxe restaurant aantreft. Voor de kinderen is er een binnen- en buitenspeeltuin en uiteraard een zwembadje. Elke keer neem ik me voor om niet meer te gaan kamperen, maar op de een of andere manier is het net als bevallen. Je vergeet de pijn na verloop van tijd en dan ga je toch weer voor een tweede keer. Maar dit keer was het ook weer hard werken; speentjes kwijt, kinderen die niet wilden slapen, regen en geen enkel rustig eetmoment. Hierdoor hebben we nul keer gebruikgemaakt van de sauna of het restaurant, dus waarom stonden we uberhaupt op die camping, vroeg ik me af. Het was ook gezellig hoor, maar volgend jaar ga ik NIET kamperen.

O – Operatie

Robert had al een aantal jaren last van een cyste in zijn nek. Het ging om een zogeheten thyroglossale cyste (Wikipedia: dit is een fibreuze cyste voor op de hals die ontstaat uit de overblijfselen van de ductus thyroglossus waarlangs de schildklier in de embryonale ontwikkelingsfase vanaf het tongbeen afzakt naar de uiteindelijke positie). Toen ik hem leerde kennen in 2018 werd hij daar al aan geopereerd, maar zonder succes. De chirurg had naar eigen zeggen geen idee wat hij eigenlijk moest verwijderen, dus hij heeft maar niets verwijderd. Ruim 4 jaar later, eind 2022, gingen de artsen in Leiden het proberen, met succes. Op de valreep van 2022 werd de cyste nog even verwijderd, waardoor we helaas Oud & Nieuw niet samen vierden.

P – Positieve test / Pregnant

Zere tieten, chagrijnig en een naderende ongesteldheid. Niets nieuws onder de zon. Maar soms doe ik een zwangerschapstest als ik een bepaald voorgevoel heb, aangezien ik ook nogal makkelijk zwanger raak. Begin juli deed ik de test vooral om de bevestigen dat het NIET zo was. Dan zou ik gerustgesteld kunnen afwachten tot ik ongesteld zou worden. Na een paar minuten verscheen er een lichte streep. Ik kreeg het warm, mijn hartslag knalde omhoog en ik bleef even vol ongeloof kijken naar de test. Het was een heel lichte streep. Maar ja, elke ervaren corona- of zwangerschapstester en Meryl weten inmiddels: een streep is een streep, hoe licht ‘ ie ook is. Ook R. vond het vrij ongeloofwaardig. “Hoe dan?” is de vraag die we ons meerdere malen tot op de dag van vandaag hebben gesteld. Want hoewel we heel graag een derde kindje wilden, waren we absoluut niet bewust met de productie ervan bezig.

Q – Quetzalcoatl

We lezen met zijn alleen steeds minder. Als docent zie ik hoe weinig leerlingen er nog echt geïnteresseerd zijn in boeken. Ze kijken allemaal Netflix en zijn gek op series. Dus ergens zijn ze wel op zoek naar verhalen, maar niet in boeken. Zonde. Wij proberen de kinderen in ieder geval wel veel voor te lezen uit zowel Engelse als Nederlandse boeken. Soms even tussendoor op de bank en altijd voor het slapengaan. Waarom Quetzalcoatl? Die komt voor in het Monster ABC!

R – Robert

Robert, mijn man, die soms, onbedoeld, op de de laatste plaats van mijn to-do list staat. Ik las ergens dat stellen na het krijgen van kinderen acht keer vaker ruzie hebben dan in het pre kinderen tijdperk. Helaas herken ik dit wel. Door de korte nachten, het constant zwanger zijn, het gebrek aan alcohol (ontspanning!!!), volle werk- en sociale agenda’s denk ik niet altijd aan quality time met mijn geliefde. De gezinstrein dendert maar door. Andersom werkt het uiteraard net zo. Het is belangrijk dat we elkaar blijven zien en blijven steunen en dat gebeurt gelukkig ook. En zo nu en dan knijpen we er tussenuit voor een weekendje weg…

S – Spa

Deze sluit mooi aan bij de voorgaande letter. Robert en ik vinden het heerlijk om een dagje naar de sauna te gaan. Tijdens een zwangerschap moet je daarmee oppassen, maar in augustus konden we gelukkig samen een paar dagen naar Bad Nieuweschans. Het is bevrijdend om je letterlijk en figuurlijk even bloot te geven tijdens zo’n weekend. Praten zonder zeurende kinderen aan tafel en samen wakker worden zonder kind dat aan de dekens staat te trekken.

T – Tante Titi

Titi is in de (half Puerto Ricaanse) familie van mijn man het woord voor tante. Maar ik dacht dat het ook de bijnaam was voor Teresa. Dus toen Teresa zei tegen onze dochter dat ze Titi was, zei ik dus dat ze tante Titi heet. Letterlijk vertaald is Teresa, dus tante tante voor onze kinderen. We zagen haar maar liefst twee keer zit jaar: in augustus bezocht ze Nederlands voor het eerst en ook in december zagen we haar en haar man in Duitsland.

U – Uitrusten

Dat is iets wat ik de afgelopen maanden veelvuldig heb gedaan na zeer vermoeiend eerste trimester en een flinke griep in het tweede trimester. Ik vind het soms nog weleens moeilijk om bewust te rusten. Er zijn altijd wel dingen die gedaan moeten worden of leukere dingen te bedenken dan gewoon in je bed liggen.

V – Veer

Ook wel, the wagon, genoemd is een hypermoderne bolderwagen waarmee we ons wagenpark hebben uitgebreid. Het is best een lomp ding met forse wielen, maar hij is erg wendbaar en makkelijk op te vouwen. Overal waar we komen zegt iemand er wel wat van. “Wat een gaaf ding, waar hebben jullie die vandaan?” Nou, hier dus.

W – Weg

We gingen het afgelopen jaar best vaak een weekendje of een paar dagen weg. Het begon met een tripje naar Keulen samen met E. en J. en ook bezocht ik Healthy Fest samen met vriendin L. We gingen met de kinderen een dagje naar Texel. En uiteraard twee naar Duitsland. Ook Robert ging een week naar Amerika en met mijn moeder ging ik in de week voor nieuwjaar nog naar de Bonte Wever om even helemaal niets te doen. Het komende jaar zal dit wel minder worden met de nieuwe baby, dus we hebben het er maar ‘even van genomen’.

X – Gender X

Ook nu weten we niet welk geslacht de baby heeft. Aan het begin van de zwangerschap stelden de dames van E.’s geboortegroep via de NUB vast dat het een meisje gaat worden. Mijn fysiotherapeut heeft het steeds over ‘ het meisje’ in mijn buik, maar de meest recente echofoto’s laten een kopie van onze zoon zien. We laten ons weer verrassen!

Y – Yawns

Dit was het jaar waarin we veel familie uit Amerika zagen. Zoals eerder genoemd kwam tante Titi twee keer naar Europa. Maar ook Roberts ouders bezochten ons in mei. Ook kregen we veel hulp van zijn zus E. die nu in Duitsland woont. Ik ben haar enorm dankbaar daarvoor. Niet alleen is ze een grote steun, ze is ook nog eens een vriendin geworden die geweldige cappuccino’s kan maken.

Z – Zwangerschappen

2022 was een vruchtbaar jaar voor veel mensen in mijn sociale omgeving. Mijn zusje beviel in augustus van haar dochter en in de zomer raakten 3 vriendinnen ook zwanger. In het voorjaar van 2023 gaan veel baby’s het levenslicht zien. Het is mooi, maar verrassend, want in tijden van oorlog, financiële tegenslagen en klimaatzorgen laten we ons er niet van weerhouden om ons voort te planten. Wat dat betreft is de voortplanting toch de aard van het beestje…


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s