Dag 2 Lekker water drinken

Vandaag gaf ik mijn 300ste online NT2-les via het platform iTalki. Het werd een les om nooit te vergeten.

Laura is een pittige, Italiaanse zakenvrouw van 48 die dolgraag haar carrière wil voortzetten in Nederland. Daarom leert ze op eigen initiatief Nederlands. Ze heeft haar Staatsexamen 1 behaald (wat bewijst dat je de Nederlandse taal beheerst op B1-niveau) en wil nu doorgaan voor Staatsexamen 2. Ze heeft alle onderdelen behaald, behalve luisteren. De afgelopen 1,5 maand heb ik met haar aan haar luistervaardigheid gewerkt en twee weken geleden deed ze het examen. Het resultaat is nog niet binnen. Laura had aangegeven graag na het examen door te willen gaan met conversatielessen, deze lessen focussen zich op spreekvaardigheid en zijn bedoeld om de taalleerder vertrouwder te maken met het spreken en uiteindelijk vloeiender.

De les startte om 9:30, ik had daarvoor al een half uur lesgegeven, dus ik schreef in de chat aan Laura dat ik nog even een glas water wilde pakken voordat we zouden beginnen. Een minuut later belde ik haar via Skype. Hieronder volgt een letterlijk verslag van de les die 17 minuten duurde in plaats van 30 minuten.

Ik: Goedemorgen, hoe gaat het?
Zij: Goed, met jou?
Ik: Prima, het is mooi weer in Nederland. Hoe is het weer in Italië?
Zij: Laten we beginnen met de les.
Ik: Okay…heb je de uitslag van je examen al binnen?
Zij: Nee, dat heb ik al in de chat geschreven. Ik weet het pas eind juli.
Ik: Oh, dat heb ik gemist. Maar wat zegt je gevoel?
Zij: Ik wacht liever op de uitslag. Zullen we nu beginnen met de conversatieles?
Ik: We waren al begonnen, maar vertel eens over je verblijf in Amsterdam. Heb je nog leuke dingen gedaan naast de voorbereidingen voor het examen?
Zij: Nee.
Ik: Okay, dat is jammer. Zullen we het dan over vakantie hebben?
Zij: Ja, hoe was jouw vakantie?
Ik: Het was mooi, maar ook hard werken met twee kleine kinderen. We hebben veel gezwommen en speeltuinen bezocht. Ga jij nog met vakantie?
Zij: Nee.
Ik: Heb je een reis die je nog graag wil maken in de toekomst?
Zij: Nee.
Ik: Heb je ooit een land bezocht waar je nog eens naar terug wil?
Zij: Nee.
Ik: …. Houd je niet van vakantie?
Zij: Nee.
Ik: Waarom niet?
Zij: Ik houd niet van vakantie. Ik heb het altijd druk.
Ik: … Tja, dan houdt het op…zullen we eens naar de 6 afbeeldingen kijken?
Zij: Ja, dat is goed.
Ik: Wat zie je op de eerste afbeelding?
Zij: Een rivier.
Ik: Okay…en wat nog meer?
Zij: Niets.
*we hebben even een korte discussie of de rivier geen rivier is maar een zwembad*
Ik: Okay, kun je omschrijven wat er op de tweede afbeelding staat?
Zij: Een landschap.
Ik: Is dit een landschap in Italië?
Zij: Ik weet het niet? Met een beetje fantasie kan dit overal zijn.
Ik: Wil je de tekst op afbeelding 3 lezen?
*ze leest voor*
Ik: Wat betekent deze tekst?
Zij: Dat ze liever met de trein of de auto op vakantie gaan.
Ik: En weet je ook waarom dat is?
Zij: Nee
*ik leg de situatie op Schiphol uit*
Ik: Had jij ook problemen op Schiphol toen je naar Amsterdam kwam?
Zij: Nee
Ik: Dat is fijn. Zou je afbeelding 5 willen omschrijven?
Zij: Ik zie het niet goed.
Ik Je kunt de afbeelding zelf ook groter maken met Google.
Zij: Het is te klein. Kun je me vertellen wat erop staat?
Ik: Het is een man op een camping die een grapje maakt over corona. Hoe gaat het nu met corona in Italië?
Zij: Dat interesseert me niet.
Ik: Okay, dat is prima. Dan kijken we nog even naar afbeelding 6. Wat zie je daar?
Zij: Ik zie het niet. Vertel jij maar wat je ziet.
Ik: Laura, dit is een conversatieles. Het is de bedoeling dat we een gesprek hebben waarin jij voornamelijk aan het woord bent. Als je het werken met de afbeeldingen niet prettig vindt, kun je misschien zelf een onderwerp voorstellen waar je over wil praten.
Zij: Ik heb geen onderwerp waarover ik wil praten.
Ik: …. Je werk misschien? Wat ga je vandaag doen op je werk?
Zij: Ik ben druk druk druk.
Ik: Okay…waarmee?
Zij: Druk.
Ik: … Laura, dit heeft echt geen zin zo.
Zij: Okay, Lianne. Ga jij maar lekker water drinken.

En ze verbreekt de verbinding.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s