Mijn 2021-ABC

2021 een zwaar jaar op fysiek en mentaal vlak. De lockdowns, de extra zwangerschapskilo’s, incontinentie, twee kinderen onder de twee en non-stop ziek zijn.

Op schrijfgebied was het een mager jaar: ik schreef hier nagenoeg niets, deed mee aan twee schrijfwedstrijden (niet gewonnen) en daar houdt het bij op. Ik vind schrijven heerlijk, het is ontspannend en stimuleert mijn creativiteit, maar ik kom er gewoonweg niet aan toe. Dus ambities voor Ongezouten Rapen in 2022: 0.

In totaal waren er 8.652 bezoeken op mijn blog gedaan door 5.823 unieke bezoekers. Ik schreef maar 25 blogs, het laagste aantal sinds de start in 2012. En dat doet me realiseren: Ongezouten Rapen bestaat dit jaar 10 jaar! De meest succesvolle jaren voor dit blog waren 2017 en 2020.

De beste gelezen blogs gepubliceerd in 2020 waren:

  1. Tiger & Puma: de eerste editie van de zomerblog
  2. Zwaar: over hoogzwanger zijn tijdens de lockdown
  3. Weggooien: over verhuizen uit ’t Gooi
  4. Opvang: over blij zijn met de kinderopvang
  5. Zeg maar Hugo: over verhuizen naar Heerhugowaard

De algemene top 5 in onveranderd gebleven:

  1. Het onderwijs versus het bedrijfsleven: over de overstap van het onderwijs naar het bedrijfsleven.
  2. 15: een amateuristisch essay over het veranderen van je profielfoto
  3. 1%: over de kans op een herhaalde miskraam
  4. Het mysterie van het verdwenen babyvet: over de plastische chirurgie van Yolanthe
  5. De pik van Johannes is van koper: over beledigen en het satirisch debat

Internationale bezoeken


A – Amerika
Begin mei zei ik: “de regels versoepelen, ik ben nog met verlof, zullen we gewoon naar Amerika gaan?” Mijn man zag het in eerste instantie niet zo zitten met alle regels: testen, partnerschap aantonen en het risico op besmetting. Maar we gingen toch en dat was de beste beslissing van 2021. Het was heerlijk om er even uit te zijn, om familie te zien en soms even onze handen vrij te hebben.

B – Bonte Wever
Oma wilde ook wel gezellig op vakantie met mij en de kinderen. Mijn eis was dat het niet te ingewikkeld moest zijn en daarom kozen we voor een all-inclusive ervaring bij de Bonte Wever. Alhoewel het gezellig was, zou ik het met twee kleine kinderen niet nog een keer doen. Er zijn op de kamer geen broodnodige faciliteiten als je kinderen hebt zoals een koelkast of een magnetron. En met twee hele kleine kinderen op een hotelkamer slapen waar je zelf ook slaapt, is geen aanrader. Ik vond het wel verrassend hoeveel er te doen is voor zowel ouders als kinderen. Je moet een beetje door de grijze haren heen kijken, maar dan kun je er als hippe randstedeling (ahum) best goed toeven met je gezin.

C – Coffee Corazon
Robert en ik houden van Amersfoort. Het is een stad met de allure van Haarlem. Het historische centrum, de kleine boetiekwinkeltjes en de markt op zaterdag. Onze favoriete plek voor koffie en lunch is Coffee Corazon. De hele eerste verdieping is voor kinderen. Er rijdt een trein, er is een hoop speelgoed en je kunt je bestellingen via een touw naar beneden laten zakken. Super Cool! Dat is ook met een c.

D – Druk
Naast het feit dat er in 2021 een hele goede film met die titel uitkwam, was het een druk jaar voor ons. Twee kinderen onder de twee valt niet mee: ze hebben allebei veel zorg en aandacht nodig. Waar ik vroeger nog weleens 2 uurtjes voor mezelf of ons had tijdens het middagslaapje van E. is nu R. wakker. En als de een een keer voor 20:00 slaapt dan krijst de ander door tot 22:00. Het hielp ook niet mee dat ik tussendoor van baan veranderde, dat we ons huis in de verkoop gingen zetten en daarvoor nog alles zelf wilden schilderen en dat er in het najaar altijd wel iemand ziek was.

E- E.velyn
Tijdens onze Amerika reis zagen we de ouders van mijn man weer, maar in juli kwam zijn moeder een maand helpen met de zorg voor R. Ik moest namelijk alweer aan het werk en R. ging pas vanaf augustus naar de opvang. Een mooie oplossing waarbij ze extra tijd kon doorbrengen met haar zoon en de kleinkinderen en wij geholpen waren.

F – F.ilippo
De beste vriend van E. Sinds een paar maanden spelen ze regelmatig samen op de dinsdagen en zodra E. hem ziet verschijnen is ze door het dolle heen. En ook weer drama op het moment dat ze naar huis moet.

G – Gadverdamme
E. is goed met taal. Daar kwamen we achter toen ze aan het begin van 2021 al meer woorden kende dan de andere kinderen op de opvang. Die woorden sprak ze dan ook heel duidelijk uit. Toen ze 1,5 jaar was sprak ze al zinnen met meerdere woorden. Het mooiste vond ik toen we op een dag aan tafel zaten, ze iets en haar mond stopte en daarna ‘gadverdamme’ zei.

H – Hensbroek
Opa en oma wonen in Hens….broek! Wekelijks zijn we er te vinden als oma op de kinderen past en regelmatig blijven we een nachtje slapen. Hensbroek, of Hensie, is een tweede thuis geworden. Het is er rustig, ongecompliceerd en je kunt er fijn wandelen. E. vindt het prachtig om de kippen te voeren of fruit te plukken van de struiken in de zomer.

I – Intermittent Fasting
Toen R. werd geboren woog ik 95 kilo in plaats van 71. Er moesten dus ruim 24 kilo’s af. Gelukkig scheelde de bevalling en de kraamtijd een hoop. Maar in juni stond er nog steeds 78 kilo op de weegschaal. Bij vlagen telde ik calorieën, woog ik eten en bakte ik geen taarten. Het werkt voor een week en dan val ik weer terug in mijn oude patronen. In november stuitte ik op Intermittent Fasting. Dat betekent dat je voor langere periodes niets eet. Bijvoorbeeld van 18:00 tot 10:00. Je vast dan 16 uur. Het werkt voor mij, omdat ik me focus op het niet eten. In 2 maanden viel ik 3 kilo af, toen kwam de kerst, en nu ga ik weer vol goede moed verder.

J – Janana en andere burgers
De vriend van mijn zusje startte dit jaar een pop-up hamburger restaurant, Janana. Niet dat ik daar de deur nu platloop, aangezien het om een pop-up variant gaat, maar het begint met de J. en dit jaar heb ik bovengemiddelde trek in hamburgers gehad. De grote favoriet is de Big Americain bij Snackbar Henk. Die moeten we straks gaan missen als we in Heerhugowaard wonen. Dus tips voor de burgerhemel in HHW zijn welkom!

K – Koning
Roberts zus en haar man zijn afgelopen augustus naar Duitsland verhuisd. Het is leuk voor hem om nu ook eens familie dichtbij te hebben en daar hebben we al vaak gebruik van gemaakt. De afgelopen maanden hebben we elkaar al vier keer gezien en de kinderen genieten ook enorm van deze uitstapjes.

L – Lopen
Zo snel als ze was met praten, zo langzaam was ze met lopen, onze E. Vlak voor de geboorte van R. durfde ze het eindelijk aan. Gelukkig maar, want ik had er niet aan moeten denk om haar overal naartoe te moeten tillen. We hebben dit jaar als gezin minder gelopen, omdat het een hele onderneming is met de kinderen. Maar als we dat deden, deden we dat soms in goed gezelschap van onze Hilversumse vrienden K. en C. Een mooie herinnering was dat we een aantal uren in de achtertuin van hun toen nog te kopen huis in Lage Vuursche zaten op Koningsdag.

M – Makelaars
Er zijn goede en slechte, zo blijkt. De aankoopmakelaar voor ons huis in Heerhugowaard was een goede, onze verkopende makelaar in Bussum teleurstellend. Wat ik heb geleerd over makelaars is dat het een vrij beroep is en elke idioot dus makelaar kan worden. Natuurlijk zijn er keurmerken zoals het RVM, maar dat zegt weinig over hoe een kantoor opereert en de ‘makelaars’ die ze in dienst hebben.

N – November
November was maand van ontlading. Ons huis kwam na wekenlang klussen te koop, we hadden voor het eerst in maanden een dateweekend waarbij we naar de sauna gingen en uit eten en we vierden Thanksgiving in Duitsland.

O – Oscars
Toen ik net bevallen was van Ronan werden de oscarnominaties bekend. Tijdens de slaapjes en voedingen ontspande ik met de films. Respectievelijk: Nomadland (saai), The Father (tragisch), Mank (nog saaier), Minari (hartverwarmend), Promising Young Woman (over the top, maar entertaining), Sound of Metal (oorverdovend goed), The Trial of the Chigago 7 (voor een saai onderwerp best spannend).

P – Perentaart en Pannenkoeken
De twee dingen die ik het afgelopen jaar het meest maakte. Volgens Robert is de perentaart met chocola en hazelnoten de beste die ik ooit heb gemaakt. En ik ben maanden bezig geweest met het creeren van het beste recept voor blueberry pancakes.

Q – Quiz
De Makkelijke Online Quiz ging ook in 2021 weer door. De quiz rekent op een vast clubje fans die trouw blijven komen. De quiz maken is voor mij ontspannend en zolang er nog mensen op komen dagen ga ik ermee door.

R – R.onan
Zijn geslacht bleef tot het laatste moment een verrassing en zelfs toen ik het met mijn eigen ogen zag, kon ik het nog niet geloven. Ik had een zoon gebaard! Omdat ik uit een meidengezin kom en we natuurlijk al een dochter hebben, was het erg onwerkelijk dat er een klein jongetje bij ons gezin kwam. Maar hij is er echt. En echt lief is hij ook.

S – Stoffer en blik met stok
“Wat is dat voor ouwe lullending? vroeg mijn vader toen hij het stoffer en blik met stok in de keuken zag staan. Het item, waarvan ik niet wist dat het onmisbaar was, werd aangeschaft door mijn schoonmoeder. En sindsdien kan ik niet meer zonder.

T – Transit
Vol trots postte ik een foto van mijn bedrijfsbus op Facebook en LinkedIn, maar om eerlijk te zijn: de bus is kut. Als je gemiddeld 25 uur per maand in de auto zit voor werk, dan wil je een beetje comfortabel zitten. Daarnaast ben je een stuk kwetsbaarder op de weg, vreet ‘ie benzine en is ‘ie langzaam.

U – Uitstrijkje
Vlak voordat ik zwanger raakte van R. bleek uit een uitstrijkje dat ik HPV had. Op zich geen reden tot zorg, maar het uitstrijkje moest binnen een half jaar opnieuw gedaan worden. Dat kon niet omdat ik zwanger was. Afgelopen september kon het wel en de uitslag was goed. Parallel aan dat uitstrijkje luisterde ik naar de Tumortapes podcast. Niet het meest lumineuze idee als je zelf wacht op de uitslag van een uitstrijkje, maar wel een belangrijke eye-opener om toch dat uitstrijkje te laten doen.

V – Van Santenlaan
Als iemand een jaar geleden had gezegd: volgend jaar ga je verhuizen naar Heerhugowaard, dan had ik hem keihard uitgelachen. Toch kochten we in augustus een huis in mijn oude buurstad. De stad waar ik naar de middelbare school ging, rondhing in Middenwaard en mijn eerste bioscoopfilm zag. Ik kan nog steeds niet wennen aan het idee dat we het idyllische Bussum gaan verruilen voor de lelijkheid van het uit de kluiten gewassen lintdorp, maar het zal allemaal wel goedkomen.

W – Wingspan
We speelden dit jaar een stuk minder bordspellen, want het is gewoon heel erg druk met twee kleine kinderen. Maar wat we het meest speelden was Wingspan. Het speelt makkelijk, binnen 1,5 uur en er zit voldoende variatie in. Nog steeds een van mijn favoriete spellen.

X – PTS X
De titel van het meest succesvolle product dat ik als accountmanager verkoop. Google maar als je meer wilt weten.

Y – Yeti
De grote concurrent voor oma Y.vonne in de strijd om de Y. De Skoda Yeti. Robert had zijn oog een paar jaar geleden al op de Yeti laten vallen, maar omdat ik een leaseauto had, hoefden we geen andere auto aan te schaffen. Met mijn nieuwe baan en de komst van R.onan greep Robert de kans om alsnog de auto van zijn dromen aan te schaffen.

Z – Zwanger
Ik sluit af met een minder gezellig onderwerp. Ik had niet gedacht dat ik op 1 januari 2022 zwanger zou zijn en ik ben het wel en niet. Drie weken geleden kwam ik erachter dat ik zwanger ben. Dat kon echter niet. Ik was begin december ongesteld geweest en kon nooit zo’n korte cyclus hebben. Na twee echo’s werd duidelijk dat ik waarschijnlijk in november zwanger ben geraakt van een tweeling. Vruchtje 1 is in december afgestoten en vruchtje 2 zit zonder groeiambities nog in mijn baarmoeder. Een missed abortion dus. Ik had het nieuwe jaar liever met een leeg hoofd en een lege baarmoeder begonnen, maar dat zal nog even op zich moeten laten wachten.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s