#7 Veranderverslaafd

In de familiechat van mijn man is een gesprek gaande over slecht leiderschap. Naar voren wordt gebracht dat de meeste mensen ontslag nemen vanwege ‘andere mensen’. Het zijn niet de werkzaamheden of de functie die leiden tot ongenoegen, maar vaak het mismanagement, waardeloze collega’s of het ontbeert het management aan een visie.

De laatste is de reden waarom ik mijn bedrijf verlaat. Ik heb een ontzettend leuke baan, maar de organisatie is compleet stuurloos. We werken al een jaar zonder doelen. Vervolgens vallen de bedrijfsresultaten tegen en dat wordt verhaald op de medewerkers. Mensen worden ontslagen en managementposities blijven onopgevuld. Met als resultaat dat mijn team geen manager heeft. Overigens ben ik nog de enige ‘overlevende’ in mijn team aangezien de rest weg is of met een burn-out thuiszit. Als accountmanager heb ik het geluk dat ik makkelijk een andere baan kan vinden, omdat ik niet plaatsgebonden ben. Maar ik weet van veel collega’s dat ze op dit moment om zich heen aan het kijken zijn, maar voor veel mensen is dat lastiger, omdat ze iets moeten vinden dichtbij hun woonplaats.

Dan zijn er ook nog mensen die veranderbang zijn. Alles in hun leven gaat en is ‘okay’, niet geweldig of spannend. Soms kijken ze weleens naar andere vacatures, fantaserend over hoe dat zal zijn. Maar de angst voor het onbekende maakt dat ze niet solliciteren. Hetzelfde geldt voor hobby’s, wonen, vakanties en hun partner (als dat je ding is). Voor deze mensen is het gras niet groener bij de buurman, maar vooral langer, en door die lange sprieten is niet te zien wat voor ongedierte zich daar ophoudt.

Ik als veranderverslaafde, vind het soms zonde van het potentieel van de veranderbange. Ik zie wat hij kan, ik zie hoe gepassioneerd hij is over zijn vak, maar de stap naar een nieuwe uitdaging wordt nooit gezet. Het is onbegrijpelijk voor mij dat hij het niet probeert. Voor mij betekent verandering vooruitgang. Ook wanneer de verandering tegenvalt want dan leer ik ervan. Het is een poging om het onderste uit de kan gevuld met leven te halen. Maar voor de veranderbange betekent het waarschijnlijk rust in de kop en dat is ook wat waard.

Het nadeel van de veranderverslaving is dat ik onrustig word als er niets spannends aan de gang is. Ik ga op zoek naar nieuwe dingen, dat kan bijvoorbeeld een nieuwe sport zijn, nieuwe schoenen of iets groters als een nieuwe baan of een reis. In die zoektocht kan ik mezelf helemaal verliezen, maar ik krijg er enorm veel energie van. Nu komt alles opeens tegelijkertijd: een nieuwe baan, een nieuw huis en een nieuwe baby. Mijn veranderlust is nu even gestild en ik kijk ernaar uit om me te storten op mijn nieuwe werk en de inrichting van het huis. En als onrust weer terugkomt? Dan verhuizen we gewoon naar Amerika, begin ik een eigen bordspellencafé, sta ik voor de klas of beginnen we vrolijk aan baby 3.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s