#6 Zeg maar Hugo

In mijn vorige blog zei ik dat ik mijn twijfels heb over verhuizen naar Heerhugowaard. Heerhugowaard, gekscherend Here You Go Weird genoemd, valt voor mij in dezelfde categorie als Purmerend, Hoofddorp en Zoetermeer.

Uit de kluiten gewassen forensendorpen die een gezellige oude stadskern ontberen. Vaak wonen er mensen van een bepaald slag: het gemiddelde gezin dat elke zomer met de caravan naar Frankrijk gaat, sushi eet bij Sumo, een leaseauto van Duitse makelij voor de deur en een stapel met LINDA’s op de salontafel. Het zijn ook de mensen die een gender reveal party organiseren en nog steeds naar DJ Tiësto luisteren.

Nu generaliseer ik natuurlijk enorm, want mijn zusje woont ook in Heerhugowaard en die heeft volgens mij nog nooit een LINDA opengeslagen. Overigens waren mijn zusje en haar vriend volgens hun makelaar ook geen ‘typisch Heerhugowaardvolk’. En dat bevestigt toch dat er in een bepaald gebied wel een bepaald type mens woont. Zo heb ik ervaren toen ik op Texel woonde dat daar een harde kern van echte Tesselaars is die elkaar allemaal kennen waar je niet makkelijk tussenkomt als je een jutter bent. In Obdam heerst een sterke ons-kent-ons-cultuur waar geen enkele buitenstaander zich prettig bij voelt. De enige manier om een beetje op gelijke voet met de nasi’s te komen, is om actief deel te nemen aan de kermis. Als men je kop van de kermis kent dan ben je te vertrouwen. Amsterdam is een stad waar je jezelf mag zijn. Het interesseert niemand van wie jij er één bent en daarom is er altijd wel iemand die bij je past. En dan Bussum, dat is een mengelmoes van volkse en elitaire mensen die elkaar kapotroddelen. Maar ze hebben een gezamenlijke vijand: de kutamsterdammer die met een mega overwaarde op zijn huis al het onroerend goed in ’t Gooi wegkaapt voor hun neus.

En straks zijn wij dus Heerhugowaarders die ook een filmpje pakken bij de Vue en gaan eten bij De Stroming. Om reclame te maken voor het stadshart bezigt HHW de slogan “Zeg maar Hugo”. Ik denk dat dat een knipoog is naar Hugo de Jonge die verder niets met HHW te maken heeft, maar natuurlijk wel zijn best doet om een jonge en hippe indruk te maken. Voor dat jonge heeft hij zijn achternaam natuurlijk al mee, maar het hippe imago wordt hem niet gegund, welke schoenen hij ook aantrekt. En zo zit het ook met HHW. Je kunt wel nieuwe huizen bouwen, maar echt leuk wordt het er nooit. Dat dat blijkt maar weer uit deze vlog van Kakhiel waarin te zien is dat de stad vooral uitblinkt in zijn lelijkheid.

Dat Heerhugowaard weinig onderscheidend vermogen heeft, komt misschien wel omdat men eigenlijk niet zo goed weet naar welke Hugo de waard is vernoemd. En als je niet weet wie je voorvaderen zijn, weet je niet wie je zelf bent. Men denkt aan Hugo van Assendelft, de baljuw van het Hoogwouder of Overleeker ambacht en kastelein van Medemblik. Of was het toch Hugo II van Akersloot de bedijker van het gebied? Hugo de Jonge was het in ieder geval niet.


Een reactie op “#6 Zeg maar Hugo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s