Een vliegreis met 2 onder 2

“Hoe ging het reizen met de kinderen?”
Niet alleen vrienden en familie vragen dit, maar ook vreemdelingen die we tegenkomen op straat of een random medewerker op Schiphol. Kennelijk is het niet zo gebruikelijk om met twee kinderen onder de twee jaar een lange vliegreis te maken. In dit blog zal ik eerlijk verslag proberen te doen van de praktische zaken rondom het reizen met kinderen.

De feiten:
We vlogen op 28 mei naar Newark in de Verenigde Staten met twee kinderen (3 maanden en 19 maanden) de vlucht nam 6,5 uur in beslag en we vertrokken om 9:00 ’s morgens. Tijdens ons verblijf vlogen we van Philadelphia naar Kansas en weer terug. De terugreis was op 12 juni om 18:15 ’s avonds en nam 6 uur in beslag.

Belangrijk om erbij te vermelden is dat wij vlogen toen er nog een negatief reisadvies was voor de Verenigde Staten in verband met corona. Hierdoor was het vliegtuig nagenoeg leeg op de heen- en terugvlucht.

De kinderen
Wat me het meest mee is gevallen is het gedrag van onze kinderen. Zodra we aan kwamen op het vliegveld ging E. (19 maanden) in de buggy en R. (3 maanden) in de draagzak bij mij op mijn buik. Af en toe protesteerde E. wanneer ze in de buggy moest, omdat ze zelf wilde lopen. Maar dat protest hield nooit lang aan. Ook al begrijpt ze niet alles, we legden haar uit dat ze niet kon lopen omdat we op het vliegveld waren. In het vliegtuig gedroegen ze zich voorbeeldig. We hadden een tasje met kleine cadeautjes klaargemaakt voor E. en als ze zich dreigde te vervelen gaven we haar iets. Daarnaast vermaakte ze zich prima met Mickey Mouse filmpjes en af en toe een wandeling door het vliegtuig. R. lag de helft van de tijd te slapen in het wiegje dat speciaal voor hem werd gemonteerd. Op alle vluchten die we maakten kregen we meerdere complimenten dat we zulke fijne kinderen hadden. Zowel van het personeel als mede-passagiers.

Zitplaatsen
Op de meeste vluchten mag je je kinderen tot 2 jaar op schoot meenemen. Wij hebben voor E. wel een stoel geboekt, omdat ze al vrij groot en zwaar is en omdat we ook al R. op schoot hadden. Als je een klein kindje hebt dat nog in de wieg kan, adviseer ik je om zo snel mogelijk na het boeken van je tickets met de luchtvaartmaatschappij te bellen en naar de beschikbaarheid van een wiegje te vragen. Als je mazzel hebt, ben je de enige met een baby op de vlucht en word je gratis geüpgraded naar een economy plus stoel waar het wiegje bevestigd kan worden. Check het reglement van je luchtvaartmaatschappij, maar ik veel gevallen heb je hier recht op. Het is ideaal: je baby kan slapen in het wiegje , jij hebt je handen vrij en nog eens extra beenruimte. Wij mochten ook nog eens extra gratis bagage inchecken, omdat we dus opeens economy plus vlogen.

Bagage
Wat mij het meest tegenviel, was het gesleep met bagage. Omdat check-in bagage erg duur was besloten we alles heel compact in te pakken in onze handbagage. Dat resulteerde in 2 rolkoffers, 2 rugzakken, een autostoeltje, een luiertas en een buggy. We waren veel tijd kwijt bij security en ook het inladen van het vliegtuig duurde lang. We werden daar ook op aangesproken door het cabinepersoneel. Ik kon ook weinig doen, omdat ik R. in de draagzak op mijn buik had. Op de heenreis wisten we niet dat we onze koffers gratis hadden mogen inchecken vanwege de stoelen upgrade. Het is echt aan te raden om zoveel mogelijk bagage in te checken als je reist met kinderen. De buggy en autostoel kun je bij de gate inchecken, zodat ze minder schade oplopen tijdens de vlucht.

Verplaatsen
Zoals ik in de eerste alinea al aangaf hadden wij een draagzak en een buggy. Dat was ideaal. Ik kan me voorstellen dat je met twee grotere kinderen liever twee buggy’s hebt. De buggy die wij hebben krijgt een eervolle vermelding hier. Hij is in de eerste plaats enorm handzaam, kan worden ingeklapt in een handomdraai tot een klein pakketje. Daarnaast kun je de zitting op verschillende standen zetten waardoor de dreumes ook plat kan liggen. Omdat de buggy comfortabel is en ligstanden heeft, kan ook de baby erin liggen. De grootste uitdaging van deze reis was het vervoeren van de kinderen in de auto. Vooraf bekeken we verschillende opties: we konden een auto huren met zitjes erin, maar dat is erg prijzig. Je betaalt zo 250 euro voor een week per stoeltje. We konden autostoeltjes in Nederland kopen en die meenemen naar Amerika, maar in Amerika gelden andere veiligheidseisen dan in Nederland. Daar zelf stoeltjes kopen en ze plaatsen in de huurauto was niet erg praktisch, omdat we dan direct na onze vlucht op stoeltjesjacht hadden gemoeten. Uiteindelijk bood de vader van mijn man aan om ons op te halen van het vliegveld. We kochten online een autostoeltje dat we naar zijn ouders stuurden. Het andere autostoeltjes leenden we van vrienden in Nederland en namen we mee op de vlucht. Als je gaat reizen met kinderen in de auto in een ander land, zorg dan dat je weet welke veiligheidseisen er zijn voor de autostoeltjes.

Over het algemeen is het me ontzettend meegevallen, maar zo’n reis vergt wel wat voorbereiding. Het vervelendste is het gesjouw met de bagage en de jetlag toen we terugkwamen. Het is aan te raden om nog een paar dagen vrij te hebben als je terugkomt, aangezien de kinderen wat dagen nodig hebben om weer in hun oude ritme te komen. Verder zijn mensen over het algemeen enorm behulpzaam als je met kinderen reist.


2 reacties op ‘Een vliegreis met 2 onder 2

 1. Hi,
  Leuk om je verhaal te lezen! Ik heb drie hele praktische vragen;
  * Welk autostoeltje hadden jullie in het vliegtuig, ik vind het lastig om er één te vinden die aan de regels voldoet..
  * hoe worden autostoeltjes in het vliegtuig bevestigd (isofix, of met bepaalde riemen?)
  * Met welke airline vlogen jullie? Ik lees dat de regels nogal verschillen namelijk.

  Ik hoop dat je me verder kan helpen. Wij vliegen binnenkort naar Curaçao met onze twee zoontjes van 4 en bijna 2, spannennnddd!

  1. Hi Annelieke,

   Het stoeltje dat we gebruikten was: EvenFlo Tribute LX, deze hadden we geleend van Amerikaanse vrienden hier in Nederland, omdat we het moeilijk vonden om de juiste stoel te vinden in Nederland. Misschien kun je op Marktplaats iets vinden? In ieder geval kun je ook altijd even checken met je luchtvaartmaatschappij aan welke eisen de autostoel moet voldoen.
   Stoeltjes worden vastgemaakt met de riemen van de vliegtuigstoel zelf.
   Wij vlogen met United Airlines.

   Succes met de voorbereidingen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s