Mijn top 5 bordspellen 2021 de

Zoals beloofd in de reeks blogs over bordspellen ook één over mijn favoriete spellen. In deze lijst staan de spelletjes die ik het liefst speel, ongeacht lengte en aantal spelers.

Later zal ik nog een blog wijden aan spellen voor 2-spelers, want ja, daar komt het tijdens een lockdown toch snel op neer, coöperatieve spellen en spellen die binnen een uur te spelen zijn.

Per spel beantwoord ik 3 vragen:
– Wat moet je doen in het spel?
– Waarom vind ik dit leuk?
– Minpunten?

1.Terraforming Mars (2016)

BGG score: 8.4/10
Moeilijkheidsgraad: 3.24/5
Speelduur: gemiddeld 3 uur
Beste met 3 spelers

Wat moet je doen in het spel?
De spelers zijn allemaal een bedrijf en ze moeten de planeet Mars volbouwen met water, steden en bosrijke omgevingen. Dit doen ze door kaarten te spelen die hun de mogelijkheid bieden om deze dingen te bouwen of om grondstoffen te produceren waarmee ze dingen kunnen bouwen. Het bedrijf dat een speler speelt en de kaarten die hij ter beschikking heeft bepalen welke strategie hij zal hanteren.

Waarom vind ik dit spel leuk?
Terraforming Mars is voor mij de perfecte balans tussen geluk en strategie. De kaarten die je toebedeeld krijgt zijn willekeurig, maar daarbinnen is voldoende ruimte om je strategie te bepalen. En elk spel speelt weer compleet anders, omdat alle kaarten uniek zijn en er veel manieren zijn om het spel te winnen. Bij sommige spelletjes heb je na een aantal keer spelen het trucje wel door, maar bij Terraforming Mars is er niet één strategie die altijd garant staat voor succes. Ik heb altijd zin om dit spel te spelen en verschillende dingen uit te proberen.

Minpunten:
Het spel kan lang duren, vooral met twee spelers. Als één speler elke beurt zijn strategie opnieuw aan het uitdenken is dan kan het vervelend worden. Daarnaast is er weinig interactie. Je bent vooral bezig met je eigen bedrijfje, waarbij je soms even moet opletten wat een andere speler doet. Mensen die vooral voor de gezelligheid spelletjes doen, zullen dat niet leuk vinden.

2. Clank! A Deck-Building Game (2016)

BGG score: 7.8/10
Moeilijkheidsgraad: 2.21/5
Speelduur: gemiddeld 1,5 uur
Beste met 3 spelers

Wat moet je doen in het spel?
De spelers moeten in de grot van een draak verschillende schatten verzamelen voordat deze wakker wordt. Natuurlijk liggen de mooiste schatten het diepst in de grot en uiteraard brengt het extra risico’s met zich mee om die te bemachtigen. De spelers moeten zodra ze een schat hebben gevonden zo snel mogelijk de grot proberen te verlaten voordat de draak wakker wordt.

Waarom vind ik dit spel leuk?
Ik heb een zwak voor spelletjes die deck-building combineren met andere spelmechanieken. In Clank! is dat het ontdekken van de grot, een stukje exploration. Als je je verplaatst door de grot ontdek je nieuwe onderdelen en schatten, maar moet je ook wel degelijk je strategie bepalen ten opzichte van de schatten die je wilt hebben, de kaarten in je deck en de tijd die je hebt om weer op tijd te ontsnappen. Daarbij moet je ook goed in de gaten houden wat je medespelers doen. Clank! is een spel dat ik echt spannend vind als ik het speel, omdat je behalve het puntenaantal ook de timing goed in de gaten moet houden.

Minpunten:
Het gelukselement is misschien te groot voor sommige spelers, daarnaast is het bij Clank! vaak alles of niets. Als je je schatten hebt verzameld, maar je kunt niet ontsnappen dan verlies je alles. Dat kan pijn doen en als oneerlijk voelen. Als je echt een strategisch speler bent, dan zal je daar niet goed tegen kunnen.

3. Lords of Waterdeep (2012)

BGG score: 7.8/10
Moeilijkheidsgraad: 2.46/5
Speelduur: gemiddeld 1,5 uur
Beste met 3 spelers

Wat moet je doen in het spel?
Lords of Waterdeep is een lichte worker placement waarbij spelers een lord zijn met een missie. Bijvoorbeeld: verzamel zoveel mogelijk kaarten van type X. Hoe meer kaarten van dat type, des te meer overwinningspunten. Spelers kunnen de kaarten bemachtigen door met grondstoffen te betalen die via het worker placement mechanisme verkregen kunnen worden.

Waarom vind ik dit spel leuk?
Ik houd van worker placement spellen, maar ik vind het niets als ze te lang duren of als enkel strategie de boventoon voert. Lords of Waterdeep is toegankelijk, mooi vormgegeven en duurt niet te lang. Zeker met de uitbreiding erbij en de verscheidenheid aan kaarten biedt ook elk spel weer ruimte voor het uitproberen van nieuwe strategieën en combinaties. Ik heb het spel al bijna 10 jaar en speel het elke keer nog met veel plezier.

Minpunten:
Inmiddels vind ik het spel wat aan de ‘makkelijke’ kant, maar als je spelletjes als Stenen Tijdperk en Catan nog steeds geweldig vindt dan kan Lords of Waterdeep een mooie volgende stap zijn.

4. Talisman revised 4th edition (2007)

BGG score: 6,5/10
Moeilijkheidsgraad: 2.19/5
Speelduur: gemiddeld 3 uur
Beste met 4 spelers

Wat moet je doen in het spel?
Talisman wordt ook wel het ganzenbord van de Ameritrash spellen genoemd. Spelers krijgen een karakter met een tof miniatuurtje en met een beetje geluk heeft de speleigenaar de mini’s ook geschilderd en vervolgens duiken ze in Middeleeuwse wereld waarin allerlei monsters verstopt zitten. Door het winnen van gevechten worden de karakters sterker en uiteindelijk zal de sterkste speler proberen het oppermonster bij The Crown of Command te verslaan.

Waarom vind ik dit spel leuk?
Talisman is altijd één grote verrassing. De monsters en beloningen die je tegenkomt zijn volstrekt willekeurig en dat maakt het spel spannend en hilarisch. Gaandeweg kun je door middel van je karaktereigenschappen en de items die je verzamelt meer een strategie bepalen. Maar Talisman is vooral gaaf vanwege de verrassingen en je moet dan ook niet gek opkijken als jouw strategie compleet anders uitpakt dan je had gepland.

Minpunten:
Het kan soms heel lang duren voordat je sterk genoeg bent om het eindmonster aan te kunnen. We hebben bijvoorbeeld wel eens 6 uur gespeeld. Ook kan het geluk je soms zo tegenstaan dat je aan het begin van het spel behoorlijk achterop de andere spelers raakt en dan kan het een lijdensweg zijn om het spel uit te zitten.

5. Tzolk’in: The Mayan Calander (2012)

BGG score: 7.9/10
Moeilijkheidsgraad: 3.67/5
Speelduur: gemiddeld 1,5 uur
Beste met 4 spelers

Wat moet je doen in het spel?
Tzolk’in is een iets zwaardere worker-placement waar weinig geluk bij komt kijken. Spelers hebben de beschikking over werkers die ze op het speelbord moet plaatsen. Het speelbord is iets wat Tzolk’in uniek maakt: het bestaat uit 5 tandwielen waarop de werkers worden geplaatst. Elke speelronde wordt er aan de tandwielen gedraaid en zo verplaatsen de werkers zich naar de actie die de speler wil uitvoeren. De acties zorgen ervoor dat de spelers gebouwen kunnen kopen of plaatsen in een tempel kunnen verwerven die hun uiteindelijk punten op gaan leveren.

Waarom vind ik dit spel leuk?
Er is geen andere worker placement zoals Tzolk’in. Het mechanisme van de draaiende tandwielen is uniek en leuk om te spelen. En hoewel Tzolk’in een zwaar strategisch spel is, heb ik altijd er altijd weer plezier in als ik het speel. Ik ben er wel ongelofelijk slecht in en heb nog niet helemaal door wat nu precies goed werkt in het spel, maar dat maakt het elke keer weer een uitdaging om te spelen.

Minpunten:
Tzolk’in is een spel dat je kunt leren spelen, er zijn duidelijk trucjes die wel en niet werken. Als je die eenmaal door hebt dan wordt het makkelijker om te winnen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s