Verlofblog #4 Bordspelgenres

Laatst sprak ik een klant met wie ik het goed kan vinden. We hadden het over hobby’s tijdens corona en ik vertelde hem dat ik graag bordspellen speel. “Ik ook!” reageerde hij enthousiast en hij noemde zijn favorieten op: Catan, Risk en kaartspelletjes. Hij vroeg me naar mijn favoriete spel. Ik vertelde hem dat dat Terraforming Mars is. Dat kende hij niet.

Elke spellenspeler moet ergens beginnen, zoals ik dat ook in mijn jeugd deed. Maar de spellen die ik inmiddels speel, zijn wat complexer en gewoonweg interessanter qua design dan de gedoodverfde klassiekers. Veel mensen houden het bij een potje Monopoly op een regenachtige zondag of een dwaze avond 30 Seconds met de feestdagen, maar als je je nu eens meer wilt verdiepen in spellenwereld is het handig om te weten waar te beginnen.

Dus in dit blog zet in een aantal begrippen op een rij die je op weg helpen als je toe bent aan de volgende stap in je bordspellencarrière. Sowieso staat er op BGG een mooie lijst met gateway games. Dit zijn spellen die interessant zijn voor spelers die de hobby aan het verkennen zijn. De top 3 is: Ticket to Ride, Catan en Carcasonne.

De website www.boardgamegeek.com is de IMDB voor de bordspellen. Je vindt hier alle bordspellen compleet met recensies en speeltips. Vaak reageren de makers van het spel op je vragen en je kunt zelf lijstjes bijhouden van wat je in bezit hebt en nog graag wil hebben. Gekoppeld aan deze site is de app BGG stats waarin je al je gespeelde spellen kunt loggen.

Euro games versus Ameritrash games

Catan, Carcasonne en Stenen Tijdperk zijn typische voorbeelden van euro games. Het gaat hierbij om zoveel mogelijk punten te behalen door acties op het bord uit te voeren. Een bekend mechanisme is het plaatsen van een werker op een veld, grondstoffen verkrijgen en daarmee zaken kopen die punten opleveren. De spellen hebben vaak een thema, maar dat thema is inwisselbaar. Het gaat echt om de beste strategie hanteren die jou het meeste punten op gaat leveren. Ameritrash spellen draaien veel meer om de spelervaring waarbij het thema centraal staat. Er is veel aandacht voor het design van de spellen en vaak speel je met mooi vormgegeven miniaturen die veel fans ook met de hand beschilderen. Voorbeelden van ameritrash spellen zijn iets minder bekend bij het grote publiek: Arkham Horror, Runewars en Talisman. Vaak speel je in deze spellen een karakter dat je kunt pimpen met gave outfits en wapens om zo de meest exotische monsters te bevechten.

Cooperative games

De titel zegt het al: dit zijn spellen waarbij je niet in je eentje wint maar samen. Je speelt samen tegen het spel. Voorbeelden hiervan zijn: Pandemic, Zombicide en Sherlock Holmes. Binnen dit genre is er dus veel variatie in thema en spelmechaniek. Als je niet zo competitief bent ingesteld of je houdt over het algemeen niet van spelletjes dan kan dit genre je nog wel eens positief verrassen.

RPG

Iets waar ik zelf iets minder mee heb, maar dat desalniettemin bij de spellenwereld hoort is Role-Playing. In mijn ogen is het meer acteren dan een spel spelen en daar moet je je comfortabel bij voelen. Maar het gaat erom dat je een rol speelt in een fictionele setting en daarbij het spel/narratief beïnvloedt. Een bekende RPG is Dungeons and Dragons.

Binnen al deze typen spellen kun je ook nog eens een voorkeur hebben voor een bepaalde spelmechaniek. Hieronder bespreek ik de meest voorkomende spelmechanieken. De spellen die genoemd staan bij de mechanieken bevatten vaak meerdere mechanieken, maar de toebedeelde mechaniek is wel de voornaamste. 

  1. Area Control

Een bekend spel binnen dit genre is natuurlijk Risk. Je speelt met een leger en dat leger moet zoveel mogelijk gebieden proberen te veroveren. Als je Risk tof vindt dan kun je misschien eens kijken naar Small World, Dominant Species of het Game of Thrones bordspel.

2. Deckbuilder

In een deckbuilder draait het om het creëren van de optimale kaartenset om het spel te winnen. Vaak kun je in zo’n spel kaarten kopen en winnen om je deck nog sterker te maken. Magic the Gathering is een deckbuilder die door velen als ‘nerdspel’ wordt gezien. Een meer toegankelijk alternatief is Dominion. Verder in dit genre zijn Aeon’s End en Clank! populaire deckbuilders.

3. Drafting

Veel gateway games zijn drafting games. Het draait hierbij om het trekken van kaarten die je mogelijkheden geven in het spel. Je kiest de kaarten die je wilt en vervolgens worden de resterende kaarten weer doorgegeven aan andere spelers. Voorbeelden hiervan zijn 7 Wonders en Sushi Go.

4. Dungeon-Crawlers

Dungeon crawlers zijn vaak ameritrash games met gave miniaturen die in een grot rondlopen en verschillende gangen met monsters ontdekken. Elke beurt ligt er weer een verrassing te wachten. Het is een genre waar zowel strategie als geluk een grote rol spelen. Bekende dungeon crawlers zijn: Gloomhaven, Descent en Mansions of Madness.

5. Engine Builder

In dergelijke spellen bouw je aan een motor die uiteindelijk punten gaat opleveren. Spelers die dit genre leuk vinden, houden over het algemeen van puzzelen en zijn sterk in strategisch denken. Het nadeel is soms dat het erg lang kan duren voordat iemand zijn beurt afgerond heeft. Bekende engine builders zijn: Wingspan, Terraforming Mars en Everdell.

6. Push Your Luck

Dit is bijna het tegenovergestelde van de enige builder. In deze spellen zit een groot gok- of gelukselement. Dat je met bepaalde elementen weer kunt beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan het rollen met een dobbelsteen en de mogelijkheid om een joker in te zetten om nog een keer te gooien. Bekende Push your Luck spellen zijn: King of Tokyo, Can’t Stop, The Quacks of Quidlinburg.

7. Roll and Write

Een genre dat zich de laatste jaren sterk heeft ontwikkeld is het aloude Yahtzee concept. Je rolt de dobbelstenen en op basis daarvan scoor je iets of vul je iets in. Deze spellen zijn vaak ideaal als reisspel en duren niet te lang. Mijn persoonlijke favorieten zijn Welcome to en Qwixx. Boardgamegeek heeft ook een mooie ranglijst.

8. Worker Placement

Dit is een typisch voorbeeld van Euro Games zoals Stenen Tijdperk. Je plaatst je werker op het spelbord, haalt deze eraf en ontvangt de grondstoffen waarmee je dingen kunt kopen. Net als bij een engine builder kan het soms lang duren voordat een speler een keuze heeft gemaakt, omdat er vaak tal van opties zijn om aan grondstoffen of punten te komen. Andere bekende spellen in dit genre zijn: Tzolk’in, Agricola, A Feast for Odin.

Er zijn nog meer spelmechanieken die ik hier verder niet heb besproken, zoals dexterity games waarbij het gaat om behendigheid zoals Jenga en Twister, legacy games omdat ik denk dat dat genre een apart blog verdient, roll and move waarbij je de dobbelsteen rolt en je pion verplaatst, social deduction spellen zoals weerwolf en storytelling waarbij de spelers een verhaal creëren in plaats van simpelweg strategieën opzetten om de meeste punten te behalen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s