Verlofblog #1 Over spelletjes

Het verhaal gaat dat mijn ouders de opdracht kregen van de huisarts om Yahtzee te spelen toen mijn moeder weeën had van mij. Mijn liefde voor bordspellen werd me dus niet met de paplepel ingegoten, maar via de navelstreng.

Als kind speelde ik thuis vooral spelletjes met mijn moeder: Monopoly, Yahtzee, Stratego, Mens Erger je Niet, De Betoverde Doolhof, Cluedo, memory en verschillende kaartspelletjes natuurlijk. We hadden ook wat typische jaren ’90 spellen in huis zoals De Wraak van Toetanchamon en Waanzinnig Winkelen. Later speelde ik met vriendinnen vaak Catan en Risk en met één vriendin speelde ik vaak Rummikub, Levensweg of een eigen versie van Monopoly, compleet met een zelf geknutselde bank.

In mijn tienerjaren verloor ik mijn interesse in bordspellen een beetje. Ik legde me vooral toe op muziek en gamen. De buren hadden een Sega die we soms mochten lenen waarop ik Sonic speelde. Op de pc hadden we eerst spelletjes als Commander Keen, Wolfenstein 3D en Prince of Persia op floppydisk. Toen die baan moest ruimen voor de CD-rom kwamen The Sims en Rollercoaster Tycoon in huis. Tijdens mijn studententijd begon ik weer intensiever te gamen: ik speelde Ages of Empires op de pc en ik haalde een X-Box in huis. Met vriendinnen die ook naar Amsterdam kwamen speelde ik ook steeds vaker weer bord- en kaartspellen en ook was poker een tijdje populair.

Toen ik mijn ex BJ leerde kennen, introduceerde hij me in de wereld van Magic the Gathering en toen ging het los. We ontdekten samen de bordspellenwereld: kochten Carcasonne en Dominion. Tijdens een vakantie in Frankrijk gebeurde ‘the magic’ vooral op tafel in plaats van in bed. Ook raakte ik in deze periode verslaafd aan World of Warcraft. Toen die relatie voorbij was, miste ik de bordspellen nog het meest en zocht ik een club in Amsterdam waarmee ik kon spelen. Dat werd Cultes des Goules waar ik veel leuke mensen heb leren kennen met wie ik nog regelmatig speel.

Inmiddels kan ik wel zeggen dat ik redelijk wat van bordspellen af weet. Ik weet welke genres ik leuk vind en welke spellen ik anderen kan aanraden op basis van hun voorkeuren. Toen ik een maand geleden op Twitter uitvroeg waar mensen graag blogs over wilden lezen, scoorde bordspellen verrassend hoog, dus vandaar dat ik daar een aantal blogs aan ga wijden de komende weken.

Door corona zijn Nederlanders massaal om de tafel gaan zitten om te puzzelen of bordspellen te spelen. Ticket to Ride, een spel dat al 7 jaar op de markt is, werd in 2020 opeens het best verkochte spel. Op Twitter wordt er regelmatig om bordspellenltips gevraagd en onlangs zat ik bij de buren die trots vertelden dat ze zijn begonnen met bordspellen spelen. Ze hadden Ticket to Ride en Carcasonne al in de kast staan. Prima keuzes om je bordspellencollectie mee te starten, overigens.

De komende weken zal ik een aantal blogs wijden aan bordspellen. Ten eerste zal ik ingaan op de verschillende soorten en genres bordspellen die er zijn van eurogames tot ameritrash en van roll & write tot push your luck. Daarnaast zal ik in verschillende categorieën bordspellen aanraden en uiteraard mijn favorieten bespreken.


Een reactie op “Verlofblog #1 Over spelletjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s