Mijn 2020-ABC

Ik bevestig voor het gemak even wat door velen al is gezegd: 2020 was een bizar jaar. Een jaar waarin het huis niet alleen een woning was maar ook een kantoor en een vakantiebestemming. Mijn man niet alleen mijn geliefde was, maar ook mijn collega en mijn vriendschappen andere vormen aannamen.

 

Ik had vorig jaar al voorspeld dat ik niet veel zou gaan schrijven in 2020, met een baby in huis kom ik weinig aan schrijven toe. De vrije minuten die ik heb investeer ik bijslapen, sporten of het huishouden. Zelfs de lockdown heeft weinig extra schrijftijd opgeleverd. Het is onmogelijk om E. langer dan 10 seconden uit het oog te verliezen. Ter illustratie: terwijl ik dit schrijf, trekt ze de portemonnee van de Amerikaan leeg en sleept ze zijn pinpassen naar de keuken.

Verrassend genoeg steeg het aantal bezoekers van dit blog dit jaar flink. Dat kan te maken hebben met corona. Mensen hebben meer tijd om blogs te lezen. Maar ook verschijnt mijn blog vaker in de zoekresultaten van Google.

In totaal waren er 12.761 bezoeken op mijn blog gedaan door 7.500 unieke bezoekers. Ik schreef maar 34 blogs in tegenstelling tot 2019 waarin ik er 48 schreef.

De best gelezen blogs gepubliceerd in 2019:

  1. Nooit meer: de aankondiging van mijn positieve zwangerschapstest
  2. Lesje Miskraam: over mijn miskramen
  3. Mooie afsluiter: het einde van de vakantie in Frankrijk
  4. Hartslag: een kort blogje over mijn hartslag tijdens de zwangerschap
  5. Horror: de aankondiging dat ik misschien weer zwanger zou kunnen zijn

De bezoekers lezen blijkbaar graag over mijn miskramen en zwangerschappen. Iets wat ik interessant vind omdat ik zelf niet zo graag lees over zwangerschappen van anderen. Die eerste blogs in de zomer waren echt bedoeld om de spanning van de eerste weken van me af te schrijven. Als ik dan kijk naar de blogs die over het algemeen het meest gelezen worden zijn dat:

  1. Het onderwijs versus het bedrijfsleven: over de overstap van het onderwijs naar het bedrijfsleven.
  2. 15: een amateuristisch essay over het veranderen van je profielfoto
  3. 1%: over de kans op een herhaalde miskraam
  4. Het mysterie van het verdwenen babyvet: over de plastische chirurgie van Yolanthe
  5. De pik van Johannes is van koper: over beledigen en het satirisch debat

 

Dit jaar kwamen er veel meer bezoeken uit het buitenland. Misschien omdat de vertaalopties naar het Engels de laatste jaren veel beter zijn geworden.

De internationale bezoeken:

 

 

 

 

 

 

Vorig jaar stond Italië nog in dit lijstje, maar waarschijnlijk gingen minder mensen op vakantie naar Italië deze zomer. Ook Australië is weer verdwenen uit de top 10. Veel is de schuld van China, waaronder het stijgen van de bezoekersaantallen op deze site. Ik heet alle Chinezen van harte welkom op Ongezouten Rapen!


Dan nu: tijd voor het 2020 ABC! Dat schrijf ik vooral voor mezelf, want wie boeit het nu iets dat ik een nieuw bed heb gekocht of wie mijn beste vriendin is?

A – Avek
Ik zei tegen de Amerikaan: aangezien ik in 2 jaar tijd twee van jouw zaadcellen tot leven breng, wil ik graag een nieuw bed cadeau krijgen. En zo geschiede het dat we in het najaar op zoek gingen naar het perfecte bed. We kozen uiteindelijk voor een Avek, gekocht bij linnerie Annelies, waarvoor ik toch even reclame wil maken, want we zijn heel goed geholpen door de mensen van Annelies.

B – Bordspellen
2020 was een vruchtbaar jaar voor de bordspellen. Niet alleen kocht ik veel spelen, we speelden thuis ook veel meer. Ten eerste omdat we nergens heen mochten en ten tweede omdat we gewoonweg vaker thuis zijn met zijn tweeën. Enkele favorieten dit jaar waren: Wingspan, Kingdomino, Point Salad, Russian Railroads. Ook speelde ik veel online op Boardgamearena.com.

C – Corona/covid/clotevirus
Tja…

D – Duitsland
Reizen werd dit jaar afgeraden en daardoor zagen we onze 3-weekse vakantie naar de Amerikaanse westkust in duigen vallen. In plaats daarvan gingen we een weekje kamperen in Zuid-Duitsland. Ik vond het pittig met een baby en in het eerste trimester van mijn zwangerschap. Maar wat een verademing was het om een week lang zonder internet te moeten leven!

E- Editio
In de zomer deed ik een korte schrijfcursus bij Editio. Ik zat toen nog vol goede voornemens om elke dag te schrijven aan het verhaal dat ik al zo lang wil vertellen, maar inmiddels hebben de nieuwe zwangerschap en nieuwe lockdown mijn schrijfambities behoorlijk getemperd.

F – Fit and Fabulous Mom
Vorig jaar deed in aan zwangerschapsbootcamp bij Mom in Balance. Maar om weer back in shape te komen na de zwangerschap en met wat lichte bekkenbodemklachten begon ik eerst met personal training bij Fit and Fabulous Mom. Het was erg fijn om persoonlijke begeleiding te krijgen en in het juiste tempo weer actief te worden.

G – Gloomhaven 
Het bordspel dat we het meest speelden het afgelopen jaar. Gloomhaven is een zogeheten legacy spel dat speelt als een verhaal. Elke keer dat je het spel speelt gaat het verhaal weer een stapje verder en ontdek je nieuwe onderdelen van het spel. Je verandert het bord, je verscheurt kaarten en opent geheime pakketjes. Het is een indrukwekkend spel, maar ik merk dat ik steeds minder zin heb om verder te spelen. Het is elke keer wel veel van hetzelfde.

H – Happiness 
Sinds dit jaar ben ik lid van een Engelse leesclub georganiseerd door Senia. Alhoewel Senia niet echt de doelgroep aantrekt waar ik me bij thuisvoel (vooral gepensioneerd en links georiënteerd) hebben we in Bussum een gezellig clubje. Het beste boek dat ik dit jaar las was Happiness van Aminatta Forna.

I – iTalki
De website waarop ik mijn Nederlandse lessen aanbied. Ik geef niet meer zo veel les als vorig jaar, maar ik heb nog 3 vaste klanten aan wie ik regelmatig lesgeef.

J – Ja
Dat is wat ik zei toen de trouwambtenaar vroeg of ik mijn ‘tall, dark and handsome’ Amerikaan tot mijn wettelijke echtgenoot wilde nemen tijdens een kleine ceremonie op het stadhuis van Naarden. Ik ben nu dus iemands vrouw en conservatief als ik ben, vind ik dat romantisch en fijn.

K – Kinderopvang
Voor het eerst in mijn leven kreeg ik dit jaar te maken met ‘de kinderopvang’. Mijn schoonmoeder vindt dat kinderen zo lang mogelijk bij hun moeder moeten blijven, andere moeders brengen hun kind met pijn in het hart naar de opvang en sommige kinderen verzetten zich er elke dag tegen. Maar ik ben opvangfan. We hebben een geweldige organisatie (SKBNM) en nog geweldigere medewerkers die elke dag heel goed voor onze dochter zorgen. Ze gaat er met veel plezier heen en ik ben dankbaar dat het zo goed uitpakt!

L –  Liefde in tijden van corona
Het is niet voor iedereen makkelijk. Relaties die op de klippen zijn gelopen, omdat stelletjes opeens met elkaar thuis moesten blijven. Huwelijken onder druk of juist vereenzaming voor mensen die alleen zijn. Maar hier heb ik juist heel veel liefde gegeven en ontvangen het afgelopen jaar. Het samen opstaan met E., de tijd die we als gezin doorbrengen en de grote steun die mijn man voor ons is maken dat 2020 een heel liefdevol jaar is geweest.

M – Marley Spoon
Vorig jaar zijn we begonnen met de maaltijdbox van De Familiebox, maar nadat er wekelijks ingrediënten misten en een aantal fouten bij de bezorging zijn we nu overgestapt naar Marley Spoon: ze zijn goedkoper, er is meer keuze uit recepten en de bezorging gaat vlekkeloos. Het enige minpunt is dat de ingrediënten niet altijd vers zijn. Zo is er bijvoorbeeld de beruchte bosui die wekelijks verlept en verschrompeld aankomt.

N – N. en N. 
Als ik kijk naar de vriendinnen die ik dit jaar het meest sprak of zag zijn dat er twee en hun namen beginnen allebei met de N. Beide vriendschappen zijn totaal verschillend en ik waardeer het dat ik zulke interessante en inspirerende mensen in mijn omgeving heb. De een die een pittig jaar achter de rug heeft: single zijn tijdens corona is gewoon klote en ook ontsnapte ze op het nippertje aan de dood, omdat ze een koolmonoxidelek in haar cv-afvoer had. De ander heeft gedaan wat ik 5 jaar geleden nooit voor mogelijk had gehouden: verhuizen van Amsterdam naar Almere!!

 

O – Opa en Oma
Het bijzondere aan het krijgen van kinderen vind ik dat het contact met mijn eigen ouders is geïntensiveerd. Mijn moeder past wekelijks op E. en ook mijn vader geniet erg van haar aanwezigheid. Het is heerlijk om mijn ouders zo ontspannen met haar bezig te zien en ik had me geen betere grootouders voor onze dochter kunnen wensen!

P – Prijsverhoging
Ik wil hier eigenlijk zo min mogelijk schrijven over mijn werk. Maar mijn werkgever heeft de prijs van ons product verhoogd en dat heeft tot heel wat commotie geleid, wat mijn werk er niet leuker op maakte. Het was qua werk een zwaar jaar waarin ik te maken kreeg met veel boze klanten.

Q – Quizen
Ik hield altijd al van pubquizen, alhoewel ik er niet zo goed in ben, maar omdat ze vaak laat af zijn, woon ik ze nog maar weinig bij. Door de lockdown zijn er opeens tal van online mogelijkheden en dat is perfect! Samen met een vast groepje doen we (bijna) elke woensdag mee aan de quiz van de Upbeatles. En sinds kort heb ik me zelf ook gewaagd aan het maken en presenteren van een quiz.

R – Room
In 2020 zag ik 43 films en de beste daarvan was Room, die overigens niet in 2020 uitk

wam maar in 2015. De film gaat over een vrouw die met haar zoontje opgesloten zit in een soort bunker. De vrouw beraamt een riskant ontsnappingsplan en de vraag is of dat gaat werken.

S – Stappiestap en stinkiestink
Babytaal wordt nu volop in ons huishouden gebezigd, waarbij stappiestap en stinkiestink een van de meest gebruikte woorden zijn. Stappiestap staat voor de activiteit waarbij we met onze dochter aan de hand de kamer doorlopen, want zelf lopen doet ze nog niet. En met stinkiestink bedoelen we natuurlijk een drol.

 

T – Taarten
2020 stond ook in het teken van bakken. In de eerste lockdown maakte ik soms wel 3 taarten per week die ik dan weer uitdeelde onder de buren. In oktober volgde ik zelfs een cursus Patisserie bij Robert van Beckhoven. Na al het thuisbakken was dat echt de kers op de … taart zullen we maar zeggen.

U – Ui
Mijn man houdt van ui. Hij maakt salsa met veel ui of een chipsdip met ui. Wat maakt dat ik ’s nachts soms wakker wordt met het gevoel dat ik naast een uienplantage slaap. De lucht komt uit zijn mond, neus en poriën en is soms niet te harden.

V – Vagina
Ik zei tegen mijn man dat ik nog een woord voor de V moest hebben en dit was het eerste wat hij zei. Toch wel mooi dat dat het eerste is wat in hem opkomt. Maar goed, voor iedereen die het weten wil: het gaat goed met mijn vagina. Iemand zei vorig jaar voordat ik beviel: als je bevallen bent dan voelt seks als een gang waar je een frikandel in gooit. Hier voelde het eerder als een sleutelgat waar een frikandel in moest.

W – Wandelen
Net zoals vele Nederlanders hebben wij tijdens de lockdown het wandelen herontdekt, maar dan wel in combinatie met Geocaching. Overal ter wereld zijn kleine schatten verstopt middenin de natuur die je kunt zoeken. Eenmaal gevonden log je je naam in een logboek en kun je eventueel een kleine verrassing achterlaten voor de volgende vinder. Dat maakt het wandelen, dat ik doorgaans saai vind, een stuk spannender.

X – Geslacht X
Net zoals bij E. weten we het geslacht van baby 2 niet. Ik vond het erg bijzonder om er pas bij de geboorte achter te komen. Ik heb het gevoel dat we weer een meisje krijgen.

Y – Nieuwe achternaam
De achternaam van de Amerikaan en nu ook die van mij. Vrij vertaald naar het Nederlands heet ik nu Lianne Gaap. Ik hoop echter dat jullie me niet als slaapverwekkend ervaren.

Z – Zwanger
In mei raakte ik 7 maanden na de geboorte van E. weer zwanger wat helaas resulteerde in een miskraam. Maar aan de bereidwilligheid van onze zaad- en eicellen lag het niet, want in juli was het opnieuw raak. Inmiddels ben ik 27 weken zwanger en verwachten we baby 2 in maart 2021.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s