Coroma

Op 4 november werd onze baby 1. Zo’n eerste verjaardag boeit de baby natuurlijk helemaal niets, maar voor ons was het wel leuk geweest als we dat met familie en vrienden konden vieren. Maar aangezien Rutte het deurbeleid bepaalde mochten er max. 3 mensen komen: opa, oma en 1 tante.

’s Morgens belde mijn moeder me om te vragen of ze nog iets mee moest nemen en tussen neus en lippen door liet ze weten dat het eerste coronageval op haar werk in het verzorgingstehuis een feit was. Ik was druk bezig met het in elkaar zetten van een gelaagde druiventaart dus veel aandacht had ik niet voor haar verhaal. Ik zei dat ze niets mee hoefde te nemen en dat ze welkom was vanaf 15:00.

De mini-verjaardag was gezellig en mijn moeder bleef slapen om de volgende dag op de baby te passen. ’s Morgens kreeg ze een bericht van haar collega: er waren meer coronagevallen en ook collega’s waren ziek geworden. Niet lang daarna kreeg mijn moeder hoofdpijn en diarree. De kans dat mijn moeder corona had, was groot. Alhoewel ze zelf zei dat ze geen direct contact met de cliënt had gehad weet ik hoe dat gaat in zo’n tehuis. Die oude mensen houden zich over het algemeen slecht aan de regels; dragen geen mondkapje, staan dichtbij elkaar, omdat ze elkaar anders niet kunnen verstaan en ontvangen een heel gezin op bezoek in een kamer van 12 vierkante meter.

Mijn moeder en vader bleken beide corona te hebben en omdat ze bij ons op bezoek waren geweest moesten wij ook 10 dagen in quarantaine. Achteraf vond ik het dom van mezelf dat ik mijn ouders op bezoek liet komen. Ik had ons gezin daarmee een quarantaine kunnen besparen. Maar inmiddels heb ik geleerd dat waar corona heerst er fouten worden gemaakt en fouten maken is nou eenmaal menselijk.

Mijn ouders hadden het even zwaar te pakken, maar zijn er gelukkig weer bovenop. Het was toch even spannend want ze zijn de jongsten niet meer en mijn moeder valt ook in een risicogroep. De hele situatie heeft me doen realiseren hoe besmettelijk corona is en dat we verstandig moeten omgaan met sociale activiteiten. Het is heel moeilijk om vrienden en familie niet of nauwelijks te kunnen zien, maar elk uitstapje minder is een kans op besmetting minder en dat betekent ook minder volle ziekenhuizen.

Want de ziekenhuizen zijn nog steeds vol. Om te weten wat dat betekent bekijk dan dit filmpje op Nu.nl waarin de voorzitter van het Landelijke Netwerk Acute Zorg, Ernst Kuipers dit uitlegt. Kort gezegd: als het aantal besmettingen niet daalt zal de reguliere zorg ten koste gaan van de covid zorg. Denk daarbij aan zorg die niet urgent is, maar waar mensen wel op zitten te wachten. Een vriendin van mij zit bijvoorbeeld in een IVF-traject, gelukkig woont ze in een gebied waar het aantal besmettingen laag is en heeft ze vorige week haar eerste terugplaatsing gehad. Maar er werd wel tegen haar gezegd: houd er rekening mee dat we het moeten uitstellen. Ook ik ben op dit moment zwanger, wat als ik complicaties krijg? Kan ik dan wel terecht bij het ziekenhuis of zitten ze vol en sturen ze me richting Den Helder of Goes?

De meeste mensen die in het ziekenhuis belanden en overlijden aan corona zijn ouder dan 60, terwijl maar 20% van de besmettingen gebeurt onder 60-plussers*. Mensen onder de 60 zijn niet minder vatbaar voor corona. Zij zullen er misschien minder snel aan overlijden of heel ziek worden, maar kunnen het wel degelijk krijgen en overdragen. Zelfs zonder dat ze het weten. En dat brengt mij op het volgende punt:

Ik zie veel mensen in mijn omgeving schijt hebben aan de door de overheid opgestelde regels. Dit zijn geen anticoronawappies maar gewoon hoogopgeleide mensen die in principe braaf meedoen in de samenleving. Ik snap zij zich eenzaam voelen en verlangen naar gezelligheid, maar dat kan ook prima met inachtneming van de geldende regels: niet meer dan 3 mensen op bezoek en 1,5 meter afstand houden.

Afgelopen weekend waren de Amerikaan en ik een weekendje naar Van der Valk. Dat hadden we al in augustus geboekt met de gedachte dat corona nu wel op zijn retour zou zijn. Ons bezoek aan het hotel was een eye-opener: het was compleet volgeboekt. Honderden mensen vinden via een hotelboeking hun weg naar een restaurant, sauna, zwembad en een bar met alcohol. Groepen vrienden boeken aparte kamers, waarin ze gezamenlijk na 20:00 hun ingekochte drank nuttigen. Ook vernam ik dat vakantieparken vol zitten met groepen vrienden die op die manier een feestje met elkaar kunnen vieren. En daar wordt nauwelijks op gehandhaafd.

6 maanden geleden was corona nog een interessant fenomeen dat nieuwe deuren opende: het thuiswerken, herprioritering, tijd voor het gezin en vergeten hobby’s. Inmiddels begint het vervelend te worden: mensen hebben financiële problemen, zijn hun baan verloren, krijgen geen zorg, zijn eenzaam of depressief. Maar net als Trump denken dat je boven het virus staat, zal er juist voor zorgen dat het je eronder krijgt. En geldt dat niet voor jou? Dan geldt het zeker voor een ander.

 

*Ernst Kuiper op 23 november in het Nu.nl filmpje

Een reactie op “Coroma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s