Dag #11 Big Mac

img_0258Gedurende mijn leven heb ik een aantal fastfoodcrushes gehad.

Vooral tijdens mijn tienerjaren, toen mijn lichaam extra calorieën nog omzette in stront in plaats van vet, bevredigde ik wekelijks mijn snackbehoefte.  Nu kan ik dat niet meer, maar soms, zeker in tijden van drachtigheid, verlang ik hevig naar een van onderstaande frituurgoden.

De top 5:

  1. Raspatat. Niet overal verkrijgbaar en daarom extra lekker als ze ’t wel hebben. Op Texel bij ’t Turfveld, snackbar Babo in de Van Woustraat in Amsterdam of op 50 meter loopafstand van mijn huidige huis: Snackbar Henk.
  2. De Big Mac. Misschien overschat, maar de zoete cheddar en de zure saus overstemmen de smakeloosheid van het kurkdroge vlees met veel succes.
  3. Hot Wings van KFC. De krokante buitenlaag die net pittig genoeg is om om extra servetjes te vragen waar je je neus in kan snuiten en dan het sappige vlees dat druipt van het vet.
  4. De Viandel. Deze is ook uit het straatbeeld verdwenen, maar als ik ‘m zie liggen dan neem ik ‘m. De krokante variant op de frikandel met een licht pittig kruidje.
  5. Van Dobben kroket. Vol van smaak en lekker vlezig, het liefst op een zacht, wit bolletje.

Gisteren reden we langs de grote, gele M en meteen vormde zich een visioen van een Big Mac in al zijn grootsheid op mijn netvlies. De zongebruinde bollen rijkelijk besprenkeld met sesamzaadjes omklemden een zorgvuldig opgestapelde collectie heerlijkheden: verse slablaadjes uit de groentetuin van Ronald McDonald, cheddar zo diep oranje als de ondergaande zon, de bruin gebakken perfecte afgemeten cirkels vlees en de onmiskenbare Big Mac saus die je nog urenlang na het nuttigen proeft bij elke uitademing. Een product dat zo’n lange nasmaak kan garanderen, noem ik waar voor je geld.

Ik kreeg het visioen niet meer uit mijn hoofd. Ik had trek in een Big Mac, gisteren en vandaag. Ik was niet meer te houden. Dus zo geschiedde het dat Robert net op de fiets is gestapt op voor zijn zwangere vrouw een Big Mac te halen. Het was alles wat ik ervan had gehoopt. En eigenlijk wil ik er nu nog een, maar dat is niet verstandig. En waarom zou ik ook? Ik kan de rest van de nacht nog nagenieten van de nasmaak.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s