8 Weddings

weddingsEen baby krijgen en hebben is een unieke ervaring die ik voor geen goud zou willen missen. Maar voor iemand met 1001 hobby’s is het soms even slikken.

De Talisman miniaturen die ik wilde schilderen, liggen nog onaangetast in de kast. De bordspellen die we op Spiel kochten zitten grotendeels nog in het plastic en uit het Donna Hay bakboek heb ik 0 taarten gebakken. De enige hobby waar meer tijd voor is vrijgekomen is films en series kijken. Tijdens het borstvoeden of wanneer we haar in slaap proberen te krijgen, zetten we een film en serie op. Want verliefd naar je baby kijken is leuk…maar na een tijdje ook erg saai. 

Dat Netflix nu opeens met allemaal oscarwaardige films komt, is meer dan welkom. En dat is geen toeval, Netflix weet dat de liefhebber van de betere film vaak geen Netflix heeft omwille het bedroevende filmaanbod. Die gaat nog steeds liever naar de bioscoop met zijn Cinevillepas. De aanschaf van films van naam en faam kost het bedrijf waarschijnlijk klauwen met geld. Dus waarom zou je dan zelf geen betere (en duurdere) films maken? Niet alleen om die laatste 20% van de filmliefhebbers die geen Netflix heeft, naar Netflix te lokken, maar ook om de twijfelende abonnementhouder, zoals ik, binnen boord te houden. 

Maar goed,  ik begon dit blog eigenlijk om over de 8 films te schrijven die ik de afgelopen week heb gekeken. Ik trapte af met Marriage Story en kwam toen met het idee om nog meer films te kijken op Netflix met Wedding of Marriage in de titel. Daar kwamen in totaal nog 7 titels uit: allemaal even onbekend en, afgaande op de covers, weinig veelbelovend. Ik had expres niets gegoogled of vooraf gelezen over de films, zodat ik me totaal onvoorbereid op het restafval van Netflix kon storten.

Het oordeel:
0 : de film bestaat niet
0,5: ik wilde na 5 minuten al weglopen
1: ik wilde na een half uur weglopen
1,5: ik was steeds afgeleid en wilde liever iets anders doen
2 : bij vlagen aardig, maar de pijnlijke momenten voeren de boventoon
2,5 : vermakelijk, maar ook morgen weer vergeten
3 : goed genoeg om af en toe te glimlachen of medelijden te voelen
3,5 : zeker de moeite waard, maar geen hoogvlieger
4 : een aanrader, maar niet bijzonder genoeg
4,5 : geweldige film, maar een ding vond ik minder
5 : alles klopte, zette me aan het denken, zal ik nooit vergeten!

Een verkort overzicht:

Mijn score IMDB Letterboxd Metacritic
Marriage Story 4 8,2 4,2 93
Wedding Unplanned 3,5 6,2 2,8 _
Ali’s Wedding 3 6,9 3,5 64
The Wedding Party 2,5 6,0 2,9 _
Destination Wedding 2 6,0 2,8 46
Toscaanse Bruiloft 1,5 5,2 2,6 _
Jenny’s Wedding 1,5 5,5 2,2 33
Christmas Wedding Planner 1,5 4,3 1,7 _

Wat is me bijgebleven van de films?

Marriage Story

Synopsis in 1 zin:
Een New Yorks koppel raakt in een emotionele scheiding verwikkeld als de vrouw besluit met hun zoontje in Los Angeles te gaan wonen.

Waarom wel?
Het geweldige acteerwerk van Adam Driver en Scarlett Johansson en het slimme script.

Waarom niet?
De film is partijdig. Alhoewel regisseur Baumbach zegt dat beide perspectieven even veel aandacht krijgen, vind ik dat het personage van Adam Driver veel meer het centrale punt is dan dat van Scarlett Johansson. En daarom had ik veel meer sympathie voor zijn hem dan voor haar.

Jour J / Wedding Unplanned

Synopsis in 1 zin:
Een man gaat vreemd met een vrouw die een weddingplanner blijkt te zijn.

Waarom wel?
Het originele script en het is de enige film uit het rijtje waarbij ik een paar keer hardop heb gelachen.

Waarom niet?
Op de een of andere manier vond ik de mannelijke hoofdpersoon niet zo sympathiek, waardoor ik vond dat er weinig chemie tussen de hoofdpersonen was.

Ali’s Wedding

Synopsis in 1 zin:
De Islamitische Ali heeft zijn zinnen gezet op een huwelijk met Dianne, maar doordat hij zichzelf in de nesten heeft gewerkt, verspeeld hij al zijn kansen.

Waarom wel?
Het is een Australische productie over een Islamtische gemeenschap. We kennen de clichés van de Islam waar deze film ook gretig op inspeelt: uithuwelijken, polygamie, geen seks voor het huwelijk etc. Maar de film heeft het hart op de juiste plek. Ook leuk om te weten is dat het verhaal waargebeurd is.

Waarom niet?
Tja, het verhaal is niet erg origineel en soms wat kinderachtig.

The Wedding Party

Synopsis in 1 zin:
Er gaat van alles mis op het Nigeriaanse huwelijksfeest van de welgestelde Dozie en de iets minder welgestelde Dunni.

Waarom wel?
Een film over een Nigeriaanse bruiloft! De felle kleuren, de gezellige muziek en de uitbundigheid zijn een feest om naar te kijken. Nigeriaanse films hebben Europa nog niet bereikt, maar het land heeft (na India) de op een na grootste filmindustrie, genaamd Nollywood (no kidding). Leuk om te weten is dat de hoofdrolspelers in de film later in het echt ook met elkaar getrouwd zijn.

Waarom niet?
Er wordt soms echt heel slecht geacteerd, maar dat hoort misschien wel bij de Nigeriaanse stijl.

Destination Wedding

Synopsis in 1 zin:
Twee pessimisten worden uitgenodigd voor een bruiloft waar ze hard hun best doen om te ontkennen dat ze elkaar leuk vinden.

Waarom wel?
Keanu Reeves en Winona Rider hebben seks in een korenveld.

Waarom niet?
Het script werkt niet. Er is te veel tekst en de acteurs hebben de opdracht gekregen de tekst zo deprimerend mogelijk op te voeren, maar daardoor is het bijna onmogelijk om je aandacht erbij te houden. Jammer.

Toscaanse Bruiloft

Synopsis in 1 zin:
Op een Nederlandse trouwlocatie in Toscane worden liefdes verloren en gevonden.

Waarom wel?
Leuke plaatjes van het Toscaanse landschap en Sophie van Oers is geen slechte actrice.

Waarom niet?
Een Nederlandse film. En daarmee bedoel ik dat Nederlandse films bijna altijd onnatuurlijk aanvoelen. Mensen doen en zeggen dingen die niet kloppen, het acteerwerk is matig en er zit minstens een banale seksscène in.

Jenny’s Wedding

Synopsis in 1 zin:
Een vrouw probeert haar familie te vertellen dat ze lesbisch is, maar ze krijgt niet de reactie waar ze op hoopt.

Waarom wel?
De film heeft goede bedoelingen, waarschijnlijk wil het conservatieve Amerikanen laten zien dat lesbiennes ook mensen zijn en recht hebben op geluk. De film kan leunen op een aantal goede acteurs.

Waarom niet?
Met een slecht script en slechte regie kunnen zelfs goede acteurs een film niet redden. De gesprekken tussen de hoofdpersonen escaleren binnen no-time en de helft van de film zit je naar schreeuwende en jankende mensen te kijken.

Christmas Wedding Planner

Synopsis in 1 zin:
Kelsey is de wedding planner voor de bruiloft van haar nichtje, maar als er een privédetective opduikt om de bruidegom te onderzoeken, lijkt alles mis te gaan.

Waarom wel?
Als je 13 bent en je gelooft in de prins op het witte paard?
Of omdat er twee acteurs zijn die nog wel aardig werk leveren: de restauranteigenaar en de taartenbakker.

Waarom niet?
De film is naar mijn idee bedoeld voor tienermeisjes. De hoofdrolspeler is een slechte actrice en haar tegenspeler lijkt veel te oud voor haar.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s