Verlofdag 2 Hysteria

kip-grill-worstElke zondagochtend ga ik braaf naar de Bussumer heide om samen met andere drachtigen te sporten bij Mom in Balance. 

Toen ik me ervoor opgaf, was ik sceptisch: had ik wel zin om met de moekes te rennen en te squaten terwijl we tips zouden uitwisselen over kinderdagverblijven en borstvoeding? Ik vond dat ik me over mijn vooroordelen heen moest zetten. Achteraf ben ik blij dat ik dat heb gedaan. Natuurlijk zijn er dames die alleen maar over hun zwangerschap en baby’s ouwehoeren, maar het gros wil eigenlijk gewoon een ontspannen uurtje weg van de huishoudelijke verplichtingen.

Als het dan toch over zwangerschapszaken gaat, luister ik nieuwsgierig mee en soms heb ik ook wat te zeggen. Maar vaak houd ik me afzijdig, omdat ik weet dat mijn mening te veel afwijkt.

Zo ging het een paar weken geleden over lysteria hysterie. Jumbo en Aldi haalden een aantal vleeswaren uit de schappen, omdat die mogelijk besmet waren met de listeriabacterie. Na DNA-onderzoek bleek dat er de afgelopen 2 jaar 20 mensen besmet waren geraakt met de listeriabacterie van de vleeswaren van producent Offerman. 3 van hen overleden. 1 vrouw kreeg een miskraam na het nuttigen van het besmette vlees.

Toen dit nieuws bekend raakte, werd ik geappt door bezorgde vriendinnen “heb jij dit vlees in huis?” en ook bij Mom in Balance was men er beduusd van. Je moet er toch niet aan denken dat je je kindje verliest door het eten van een stuk boterhamworst? De vrouwen waren het erover eens: voorlopig moeten we voorzichtig zijn met voorverpakte vleeswaren. Want je weet maar nooit…

Je weet het inderdaad maar nooit, dacht ik. En met die gedachte kun je jezelf als zwangere helemaal gek maken. Toen ik nog niet zo met het hele zwangergebeuren bezig was, dacht ik dat zwangere vrouwen niet mochten roken en drinken en moesten oppassen met rood vlees. Maar daar blijft het niet bij: ongepasteuriseerde kazen, rauw vlees, vele soorten vis, een slappe eidooier, kaneel en drop en dan is er letterlijk een hele waslijst van producten die je eigenlijk eerst moet wassen voor het nuttigen.

Toen ik terugkwam van een weekendje Sevilla klaagde ik tegen de gynaecoloog over mijn beperkende dieet in de stad van wijn en worst.
“Wat denk je?” zei hij, “dat al die Spaanse vrouwen 9 maanden geen rauwe ham eten?” hij lachte en zei dat ik het zwangerschapsdieet soms best met een korreltje zout mocht nemen. “Behalve met alcohol, ” zei hij streng, “dat moet je gewoon echt niet doen.”
Dus sindsdien ben ik daar ook wat relaxter in. Ik laat echt geen uitsmijter terugsturen als de dooier slap is en laatst heb ik nog een salade met eend gegeten (mag blijkbaar ook niet).

Dus toen de lysteriabacterie werd besproken dacht ik aan kansen. Hoe groot is de kans dat je besmet raakt met de lysteria bacterie?
“Het risico op ziek worden is klein (4 op de miljoen mensen per jaar krijgen deze ziekte in Nederland).”  Aldus het RIVM.  Dus dat zijn 17 mensen op de totale Nederlandse bevolking. Het is wel zo dat als je als zwangere besmet raakt met de bacterie extra risico’s loopt voor je ongeboren baby en dat is natuurlijk een nare gedachte. Beschermend als we zijn willen we toch het beste voor ons kindje. En natuurlijk: een fabrikant moet aan de hygiëneregels voldoen en kan en mag geen besmet vlees produceren.

Maar toch heb ik het gevoel dat we de hysterie overdrijven als het om dit soort dingen gaat. De afgelopen twee jaar overleden er bijvoorbeeld 434 mensen deelnemend aan het verkeer gezeten in een auto. Ik ben geen wiskundige, maar dat klinkt als heel veel meer dan de 3 mensen die de afgelopen 2 jaar na het nuttigen van de voorverpakte vleeswaren overleden.
Hoe bewust ben ik me van het risico voor mezelf en mijn ongeboren kind als ik in de auto stap? Niet bepaald. En gelukkig maar, als we onze levens lieten bepalen door risico’s zouden we een monotoon bestaan leiden: nooit meer ergens heen, al het eten tot moes doorkoken, niet bungeejumpen of zwemmen met haaien en verdomme ook geen broodje grillworst meer.

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s