Dag #17 Jeanet

shutterstock_410315752-1024x535“Het zal wel druk zijn deze maanden voor jullie,” zei ik terwijl ik me installeerde aan de vergadertafel.
“We hebben alles onder controle,” zei Jeanet zonder te glimlachen.


“Dat is mooi, hebben jullie de leerlingaantallen ook goed in het systeem staan?”
“Hoe bedoel je?”
“Nou, als de leerlingaantallen niet kloppen dan krijgen jullie geen geld van de overheid,” legde ik uit.
“Ik snap niet waar je het over hebt,” zei Jeanet terwijl ze me strak aankeek. Ik moest aan method acting denken waarbij de acteurs leren niet te knipperen met hun ogen, omdat ze dan intrigerender of, in Jeanet haar geval, intimiderender overkomen.

“Nou,” ging ik verder “de overheid bepaalt op basis van de gegevensuitwisseling hoeveel leerlingen er daadwerkelijk aanwezig zijn geweest in de eerste 2 schoolmaanden. Daarop berekent de overheid op welk bedrag jullie recht hebben.”
Jeanet keek me zichtbaar geïrriteerd aan en ik voelde dat mijn nek begon te jeuken. Ze slaakte een diepe zucht: “Lianne, wat je zegt klopt niet. De overheid kijkt helemaal niet naar die gegevens. Ga je nog maar eens inlezen in de materie.” Ze knikte zelfgenoegzaam en vouwde haar armen over elkaar. Haar zelfgenoegzaamheid maakte me kwaad, maar ik zat met een half jaar ervaring tegenover iemand met 12 jaar ervaring. Ik wist zeker dat ik gelijk had, maar zij vond dat ook van zichzelf.
“Sorry Jeanet, maar ik heb hier vorige week nog over gesproken met een andere school. Dit is hoe het in heel Nederland werkt.” Mijn gehakkel en de natte plekken onder mijn oksels verrieden mijn onzekerheid en Jeanet rook mijn angstzweet.
“Dan heb je het vast niet goed begrepen,” zei ze. Op dat moment vloog de deur open en kwam er een andere collega van Jeanet binnen.
“En? Heb ik nog iets gemist?!” Vroeg ze vrolijk toen ze plaatsnam. Ik greep deze onverwachte onderbreking dankbaar aan om een ander onderwerp aan te snijden. Maar de rest van het gesprek liep het niet lekker tussen Jeanet en mij en ik was blij dat ik uiteindelijk met klamme handen afscheid kon nemen van de twee.

Een week later stuurde ik een verslag van het gesprek naar Jeanet. Haar reactie:
“Bedankt voor het verslag. Ik wil nog wel opmerken dat ik het zeer onprofessioneel vond dat je niet goed op de hoogte bent van de wet- en regelgeving rondom het onderwijs. Dat zou ik van iemand in jouw functie wel verwachten.”

Op haar mail stuurde ik nooit een reactie. Ik wilde niet in een welles-nietes discussie belanden. Maar het knaagt, nog steeds. Vandaar dat ik gisteren een training volgde over hoe om te gaan met dit soort situaties. De klant en ik hebben een ander standpunt en hoe stap je daar overheen zonder dat één van beide zich daar naar over voelt?

Een van de oplossingen is dus reageren vanuit je beleving. Ik had tijdens het gesprekken kunnen benoemde hoe ik me voelde: “Jeanet, ik zie dat we hierover duidelijk van standpunt verschillen. Maar ik voel me niet prettig bij de manier waarop dit gesprek nu gaat.” Het klinkt heel logisch en eerlijk, maar toch vind ik dit heel moeilijk. Ook in mijn privéleven. Iets op de mail zetten of appen vind ik minder eng dan face-to-face tegen iemand zeggen: “wat je nu doet, geeft me geen fijn gevoel,” (met uitzondering die ene keer dat ik eens anale seks uitprobeerde). Ik heb jarenlang een vriendin gehad die zich steeds vreemder ging gedragen en in plaats van dat met haar te bespreken, schreef ik alles op in mijn dagboek of beklaagde ik me over haar gedrag bij andere vrienden. Uiteindelijk barstte de bom en kregen we een ruzie die tot op de dag van vandaag niet is bijgelegd.

De opdracht van de trainer was dan ook om het reageren vanuit de beleving nog even niet in mijn werk te gebruiken, maar in mijn privéleven. Daarom leek het me wel zo vriendelijk om jullie alvast in te lichten via dit blog.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s