Dag #12 Opvoedreligie

img_1716Gisteren viel Cefalu een beetje tegen. Een kustplaats met vooral veel winkeltjes met magneetjes en strandtenten waar de obers zich gedragen als CEO’s van grote bedrijven.

In de auto spraken Loes en ik over de baby die op komst is en naast handige tips en ervaringen vertelde Loes ook vooral wat ik wel en niet moet doen als moeder. Het is niet alleen Loes die dit doet, maar vrijwel alle andere moekes hebben een eigen idee van wat een goede moeder zijn inhoudt. Sommige van die moeders houden dat idee voor zich en voeden kun kinderen op in stilte, maar anderen hebben de neiging om hun opvoedreligie aan anderen op te dringen.

En het gaat niet per se alleen over opvoeden. Het gaat over bevallen met of zonder pijnbestrijding, over borstvoeding geven, over het inrichten van je huis, over het geven van babyvoeding uit een potje, over het geven van snoep, over het wel of niet van huis gaan zonder je kind, over het loslaten van je oude leven, over het kiezen van het juiste dagverblijf, over hoeveel uur je nog blijft werken (want je gaat toch zeker wel minder werken)…

Ik heb nog niet eens een baby (die ligt op dit moment lekker te woelen van binnen), maar door mijn omgeving word ik gedwongen om over dit soort zaken na te denken. We hebben verdomme nog niet eens een naam bedacht voor hem/haar, maar ik moet al wel weten wanneer ik de keuken ga verbouwen, “want jullie hebben scherpe randjes daar en dat is niet veilig.”

Mag ik even? Mag ik even wennen aan het idee dat ik straks moeder ben (terwijl ik nooit moeder wilde worden), mag ik ook genieten van de fantasieën en de binnenpretjes die ik heb over hoe de baby straks aanschuift tijdens een spelletje Terraforming Mars en wanhopig probeert alle spelstukken in zijn/haar mond te duwen of hoe we met zijn drieën geitengeluiden nadoen op de kinderboerderij? Mag ik me verheugen op iemand in huis (behalve de kat) die straks net zo gepassioneerd de beslagkom gaat uitlikken als ik?

Ik weet zeker dat het goedkomt. Een baby gaat ook in ons drukke leven passen op een manier die wij goed vinden en waar we ons alle drie gelukkig bij voelen. En wat dat betekent dat zien we dan wel weer, als de baby er is.

 

img_1692


Een reactie op “Dag #12 Opvoedreligie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s