Afscheids-ABC

Voor de laatste keer zit ik in de woonkamer van mijn appartement in Bos & Lommer te ‘genieten’ van het uitzicht:

een oneindige stroom van auto’s begeeft zich richting de A10, het kruis van de Kolenkitkerk is duidelijk te ontwaren in de wazige avondschemering, een paar onbekenden lopen richting de metro en Worsie ligt op de verwarming de boel gade te slaan.
Nee, ik ga deze buurt niet missen. Het is een ongezellige wijk waar velen samen hangen, maar de echte samenhang ver te zoeken is. De TL-verlichte Arabische meubelzaken en de goedkope groentehandelaren domineren het straatbeeld waar overdag bedoekte vrouwen met rolkoffers in gebrekkig Nederlands hun uien komen halen. Blij dat ze ook eens een uitje hebben.

In de 6 jaar dat ik hier woon, heb ik niemand leren kennen in de buurt. Niet eens in mijn flatgebouw. Niet dat dat in andere buurten in Amsterdam anders was, maar hier heb ik wel het langst gewoond. Op deze koude winteravond wil ik dan ook stilstaan bij warmere herinneringen aan Amsterdam. De plekken die zo belangrijk voor me zijn geweest in de periode dat ik de stad nodig had. Amsterdam was mijn mindfulness toen ik begin 20 was.

A – Amsterdamned – Korte Leidsedwarsstraat 77
Het is een verschrikkelijke film en ook een verschrikkelijk café. Maar als ik 1 plek moet noemen die symbool staat voor mijn studententijd is het Amsterdamned, waar vriendin N. en ik soms wel 4 keer per week te vinden waren. Veel geld kostte het ons niet want door de ‘speciale’ band die wij onderhielden met de barmannen hoefden we zelden te betalen voor onze drankjes.

B – De Balie/Bax
Twee plekken die beginnen met de B waar een eerste succesvolle Tinderdate heeft plaatsgevonden. In de Balie was mijn eerste date met Neels en in Bax was de eerste date met de Amerikaan. Misschien een aanrader voor mensen die hun eerste date plannen: kies een plek met een B, dan heb je gegarandeerd succes.

C – Cantarell – Weesperplein 13
Tijdens mijn studie Sociaal Juridische Dienstverlening werd er weleens gegeten bij deze snackerij. Ik kan me niet herinneren dat we er vaak kwamen, maar goed, ik moet iets met de C en ik wilde nog iets vertellen over die studie. Tijdens de studie SJD leerde ik een hoop mensen kennen die nog steeds in mijn leven zijn. Dat is één van de dingen waar ik Amsterdam dankbaar voor ben: de vele vriendschappen die het me heeft gegeven.

D – Danielle
Een vriendschap die verloren is gegaan in deze stad. Toen ik naar Amsterdam verhuisde deden we bijna alles samen, ze woonde zelfs bij mij. Als ze er niet was, miste ik haar en ik heb daarna niemand meer gekend die zo goed met woorden en taal was dan zij.

E – Eerste Schinkelkade 3
Het huis waar één van de heftigste liefdesepisodes van mijn leven voor een groot deel plaatsvond. Lang heb ik niet door de straat kunnen fietsen zonder een gigantische knoop in mijn maag te hebben. De knoop is inmiddels doorgehakt en de straat is nu de drager van een hoop sexy herinneringen.

F – (Kentucky) Fried Chicken – Damrak 87
Vriendin N. bracht me naar de fastfoodhemel bij de Dam: Kentucky Fried Chicken. En het was Dam Good. Nog niet eerder had ik zo’n sappige, kruidige en krokante kip tot mijn beschikking gehad. Tijdens onze studententijd gingen we op zijn minst 1 keer per week naar de KFC.

G – Games
In Amsterdam ben ik pas echt begonnen met fanatiek bordspellen spelen. Het begon in spelletjescafé de Twee Klaveren en daarna speelden we bij mensen thuis die lid waren van de spelletjesclub.

H – Horeca
In Amsterdam komen we om in de horeca. De ene tent nog onbeleefder en duurder dan de andere. Een aantal van mijn favoriete plekken zijn: café Cook, Looiedet, Bax, De 3 Graefjes, Labyrinth, de Doelen, de Kade en niet vergeten wijlen café Frieda en Wilhelmina waar ik zelf nog heb gewerkt.

I – Indonesisch eten – Warung Celebes – Jan Pieter Heijestraat 131
Favoriete indo waar ik in mijn studententijd minstens 1 keer per week een Rames menu haalden.

J – Jasmin
Eén van de vriendinnen die ik tijdens de studententijd leerde kennen was Jasmin en onlosmakelijk verbonden met Nidhi. Waar ik altijd in Amsterdam West bleef wonen, zat Jasmin vooral in Oost, om vervolgens jaren later weer terug naar Castricum te gaan. En ik weet dat ze daar Amsterdam heel erg zit te missen.

K –  Kanaalstraat 91-HS
“Mam ik kan een huis krijgen in Amsterdam voor 20 euro per maand.”
“Ik weet niet of dat wel een goed idee is, Lianne.”
NATUURLIJK WAS DAT EEN GOED IDEE.
De Kanaalstraat, mijn roze paleis, mijn eerste huisje in Amsterdam, diende als stuif in voor de hele vriendengroep. Die plek was het beginpunt van vele avondjes stappen, vele dates en nieuwe vriendschappen.

L – Lab111 – Arie Biemondstraat 111
Een geweldig filmhuis met een net zo geweldige programmering. Ik heb er een jaar mogen vrijwilligen en ik mis het nu al. Het is een plek die voor mij symbool staat voor wat Amsterdam ooit voor mij was: een ruimte waar iedereen openstaat voor elkaar, oud, jong, zwart of wit.

M – Marco Polostraat
In de Baarsjes woonde ik een tijdje op de Marco Polostraat en toen ik daar wegging, woonden er opeens heel veel vrienden in die straat, omdat er toevallig een pandjesbaas was die daar huizen verhuurde en toevallig verhuurde hij die huizen aan mijn vrienden.

N – Nidhi
Een naam die onlosmakelijk verbonden is aan deze stad. Met deze vriendschap begon mijn leven in Amsterdam en met haar heb ik de stad leren kennen. De broodjes kip bij Tjin’s, de butter chicken van Koh-i-noor, de stijltang van de Surinaamse kappershop en de leukste feestcafés op Leidseplein.

O – Osdorp
Osdorp is als koffie of wijn. De eerste keer dat je het drinkt, valt het tegen. De smaak is onbekend en misschien wat bitter, maar hoe vaker je er komt des te meer je het leert waarderen. Goede vriendin N. woont in Osdorp, dus ik ben er regelmatig en het is er zo slecht nog niet.

P – Pathé
Als filmliefhebber was het een verademing om in een stad te wonen met zoveel bioscopen. Als ik een tussenuur had dan keek ik snel of er misschien een leuke, vroege film draaide. En dan zaten we om 11:00 ’s morgens met een gigantische bak popcorn naar een thriller te kijken. Ik heb bijna altijd een Pathépas gehad, nu ook weer. Ik vind filmhuizen geweldig, maar Pathé blijft voor mij echt de fijnste bioscoop.

Q – Quizen
Als je van quizzen houdt, ben je in heel Amsterdam aan het goede adres. Maar de beste quiz is natuurlijk die van Vincent H. in wijlen café Frieda of Wilhelmina.

R – Radijs – Jan Evertsenstraat 41
Het restaurant van Bert-Jan en mij. Toen we net samenwoonden, gingen we er minimaal twee keer per maand eten. Sinds die relatie over is, kom ik er nauwelijks meer, maar het doet me nog altijd aan hem denken als ik er langs fiets.

S – Sinners – Wagenstraat 3
Donderdagavond was het tijd voor Sinners. Dan was het namelijk r&b en hiphopavond en konden we non-stop dansen en flirten met exotische Amsterdammers. De dansvloer was klein, maar gekoloniseerd door mij en mijn vriendinnen. Soms tot grote ergernis van andere dansliefhebbers.

T – Café Tibor – Rozengracht 212
Een vriendin van me werkte in een café achter de bar. Dat verdiende goed en het leek me niet zo moeilijk. Af en toe kwam ik een frisje doen in die bar (in die tijd dronk ik geen alcohol) en zo raakte ik aan de praat met de cafébaas. Ik vertelde hem dat ik ook wel een baantje in de horeca wilde en hij kende wel iemand die nog iemand zocht voor achter de bar. Die bar was dus café Tibor. Een noodlijdend bruin café waar alleen maar stamgasten zaten die geen geld hadden om hun rekening te betalen, maar wel om mij fooi te geven. Tegen beter weten in draaide ik tijdens mijn diensten alleen maar Usher en Beyoncé terwijl de kroegtijgers zo graag The Dire Straits wilden horen. Uiteindelijk besloot de eigenaresse haar kroeg te verkopen en kwam er na 1,5 jaar een einde aan mijn tijd met Tibor.

U – UptoDate media & events
Ik heb geen idee meer hoe ik hierbij kwam. Maar op een gegeven moment werkte ik als promotor in het uitgaansleven. En omdat ik ook de enige was met een rijbewijs moest ik de rest van de ’s nachts promotors rondrijden, zodat ze op tijd bij de juiste clubs stonden om te flyeren. Later promoveerde ik tot floormanager tijdens de feesten die door dit mediabureau werden georganiseerd.

V – Videotheek Starworld – Jan Pieter Heijestraat 168
Nu zit er een soort cadeauwinkel, maar heel lang zat er een videotheek. Mijn videotheek. Als 21-jarige student filmwetenschappen kwam ik er regelmatig een dvd’tje huren, dus toen ze een bordje op de balie hadden staan “medewerkers gezocht”, vulde ik een sollicitatieformulier in. “Dat kun je wel vergeten, we zoeken alleen jongens,” zei de baliemedewerker. Bedroefd droop ik af. 3 maanden later zochten ze weer mensen. Ik vulde opnieuw het formulier in en benadrukte dat ik wel wat gewend was. Ik had immers al ervaring met lastige Amsterdammers opgedaan in café Tibor. Een paar weken later mocht ik beginnen. Ik heb 6 jaar met ontzettend veel plezier gewerkt voor Starworld. Het klinkt een beetje treurig, maar het is de leukste baan die ik ooit heb gehad.

W – Van Woustraat 155
Boven reisbureau Does & Cadushi woonde vriendin N. op een onverwarmd zolderkamertje. Na onze stapavondjes kropen we samen in haar hoogslaper waar het ijs- en ijskoud kon worden. Als we ’s morgens onze tanden wilden poetsen, moesten de tandenborstels eerst ontdooien voordat we ze konden gebruiken. En toen de verhuurders het zat werden dat we ’s nachts zo vaak laat thuiskwamen, besloten ze de deur van hun appartement van binnen op slot te doen, zodat we niet naar de wc konden. Daardoor moesten we na het stappen pissen op een emmer op zolder, die we, heel studentikoos, natuurlijk ook niet altijd leegden. Het waren gouden tijden.

X – Ex
Mijn eerste hopeloze verliefdheid was op A. een Amsterdammer uit Kattenburg die op zijn Gillera DNA de hele stad rondreed. Hij was Surinaams en had al een vriendin. Daarnaast had hij mij. Jarenlang was het aan en uit en soms stond hij voor mijn deur na een avondje stappen, of hij stond op de hoek van de straat gewoon naar me te kijken als ik thuiskwam. Het was een rel-atie. We hadden een rel of we hadden seks. Verder kwamen we nooit.

Y – het IJ
Aan de andere kant van het IJ schijnt ook nog een stuk Amsterdam te liggen. Je kunt er metro’s naar toe laten rijden, maar voor mij is Noord nooit echt Amsterdam geworden.

Z – Zonnestein
Niet helemaal Amsterdam meer, maar Amstelveen. Tijdens mijn studententijd viel ik voor de barman van Amsterdamned. Op een nacht nam hij me mee naar huis. Toen ik ’s morgens wakker werd, kwam zijn moeder lachend met een glas sinaasappelsap de kamer binnen met de vraag of ik goed geslapen had. Totaal onverwachts want ik was in de veronderstelling dat mijn scharrel op zichzelf woonde.


Een reactie op “Afscheids-ABC

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s