Dag #6 Ribbesper

img_8706Als ik een ding geleerd heb deze zomer is dat thuiswerken met deze hitte tijdens komkommertijd slecht is voor de productiviteit.

Dus gistermiddag was ik het zat. Ik appte de Amerikaan dat ik naar het strand ging ‘with or without you’ en zo raceten we om 18:00 in de MR2 naar de Wassenaarse slag.

We parkeerden de auto bij restaurant Duinoord.
“Why do we park here? I’ve seen a parking that’s closer.”
“Because it’s free parking here.”
“You Dutchies do everything for free stuff.”

Het was de eerste keer dat de Amerikaan in de zomer de Noordzee, wijd en koud, bezocht en ik geloof dat hij zijn recentelijk aangeschafte Fatboy (een geweldig ding overigens) comfortabeler vond dan het zeewater. Na 1,5 uur baden en zonnen, gingen we iets eten bij De Badmeester. Een aardige dame, die volgens de Amerikaan naar mijn tieten keek, hielp ons vlak voor de keuken sloot nog aan aan tafel.

Onze bestelling, spareribs en mosselen, bleek voor 50% een teleurstelling. De Amerikaan en ik delen doorgaans al ons eten. Gewoon ook om een beetje tegengas te geven aan het Trumpiaanse geluid. De mosselen waren prima. Veel en vlezig. Dat zou je ook van de spareribs verwachten, maar dat was een ander verhaal. Als je je de beste spareribs die je ooit hebt gegeten voorstelt, dan waren deze een 3 op een schaal van 10 waard. Het vlees was droog en taai. De marinade was hard en al diep in het vlees getrokken en het glansde niet. Daarnaast kwam het vlees met moeite van de botten af.

Een groot contrast met de spareribs die ik afgelopen week in Lunteren at bij de Wormshoef. Die waren zo zacht dat ze al van het bot afvielen als ik er naar keek en de pittige marinade was duidelijk meerdere malen aangebracht. De ribs waren gegrild op een houtskoolgrill en dat maakte het helemaal af.

Spareribs zijn het goedkoopste deel van de varkensribben, omdat ze meer bot dan vlees bevatten. Ze worden over de hele wereld gegeten: met name in China zijn ze populair daar heten ze Paigu (bottenrij). In Ierland worden ze gegeten met aardappelen en rapen  (ongezouten hoop ik) en dat heet Bodice.
De Engelse naam, spare ribs, heeft niets te maken met het woord reserve, maar komt oorspronkelijk uit het Duits: Ribbesper. Sper betekent spit, aangezien de ribben in de goede oude tijd aan het spit werden gegaard. het Engelse spare is dus puur een fonetische overname van het Duitse Sper.

Een belangrijk onderdeel van de bereiding is de marinade. Hoe langer de ribs in de marinade liggen, hoe beter. Dan is het de kunst om de gemarineerde ribs eerst zacht te garen en voor het grillen op de barbecue nog eens te bestrijken met saus. Wanneer het vlees van de uiteinden van de botten trekt, weet je dat het goed gaar is. Online zijn tal van recepten te vinden en manieren om de meest malse spareribs te maken. Bij De Badmeester hebben ze dus kennelijk geen internet.

Om terug te komen op de Hollandse zuinigheid waar de Amerikaan aan refereerde: de spareribs bij De Badmeester waren 19,50. Bij de Wormshoef waren ze 16,95 en ook nog eens onbeperkt. Dus mocht je op zoek zijn naar de goede spareribs die ook nog eens niet een, sorry,…rib uit je lijf kosten dan weet je waar je moet zijn.

Overigens ben ik wel benieuwd naar jullie meest memorabele spareribervaring!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s