Zwartwerken is stout

zwartwerkDe puber die voor 10 euro per uur huiswerkbegeleiding geeft, de Spaanse schoonmaakster, de gepensioneerde docent die kunstlessen geeft aan huis, de computernerd die je computer komt fiksen of de fietsenmaker die voor een kleine prijs je band plakt. 

Allemaal kon je ze vinden op Marktplaats, maar nu niet meer.

Marktplaats heeft op vrij sneaky wijze haar advertentiebeleid voor de categorie Diensten en vakmensen veranderd. Tot voor kort was het plaatsen van een advertentie in deze categorie gratis. Je kon je advertentie natuurlijk ook laten opvallen door er wat geld tegenaan te gooien, maar je had tenminste nog een keuze. Nu moet je sowieso betalen, voor 6 euro blijft je advertentie 4 weken staan. Waarom dat nu opeens moet? Marktplaats schrijft zelf dat dit een technische reden heeft. Wat er bij mij niet ingaat. Als je miljoenen advertenties in een gratis module kunt programmeren dan kun je ook een dienst in die omgeving programmeren.

Als je nu een advertentie in de bovengenoemde categorie had geplaatst dan heeft Marktplaats deze zonder je daarvan te verwittigen verwijderd. Ben je iemand die denkt zo’n advertentie te hebben op Marktplaats en vraag je je al een tijdje af waarom je geen nieuwe reacties op je advertentie meer krijgt. Dan weet je nu waarom.

De advertenties die nu nog wel op Marktplaats staan in deze categorie zijn de bedrijfjes en de echte ZZP’ers die budget hebben voor advertenties en full-time bezig zijn met hun dienstverlening. De zwartwerkers die bijklusten zijn verdwenen.

Aan de ene kant kun je zeggen dat het een goede ontwikkeling is. Het kaf van het kluskoren wordt gescheiden; je houdt alleen serieuze aanbieders over. Daarnaast wordt zwartwerken minder in de hand gewerkt, want eerlijk is eerlijk: zwartwerken is stout dus dat willen we niet stimuleren.

En natuurlijk willen we geen Griekse taferelen in Nederland, maar een beetje zwartwerken is juist goed voor de economie. Door het nieuwe beleid van Marktplaats zullen veel mensen hun diensten niet meer aanbieden omdat de hoge advertentiekosten niet opwegen tegen de kleine verdiensten. Het is namelijk zo dat veel van hen niet 40 uur per week zwartwerken, vaak doen ze het erbij en levert het hen een leuk extraatje op.

Zo vond ik een paar jaar geleden een Franse docente op Marktplaats die alleen op maandagavond aan een groepje van 4 mensen lesgaf. We betaalden allen 10 euro per uur. Dat was perfect, ik wilde geen dure cursus volgen waar ik weer dezelfde basisdingen zou leren en geen kans zou krijgen om te spreken. Ik ben nu weer op zoek naar iets soortgelijks dus gisteravond zocht ik op Marktplaats en ik schrok van het magere aanbod, dus ik ben me daarin gaan verdiepen.

Wellicht dat veel aanbieders nog niet op de hoogte zijn van de verwijdering van hun advertentie en zal het aantal advertenties de komende tijd toenemen. Maar in de kern vind ik het nog steeds een slechte zaak dat er opeens betaald moet worden voor het plaatsen van een advertentie in deze categorie. Dat Marktplaats ook iets wil verdienen, snap ik, maar er zijn vast betere verdienmodellen te bedenken die niet zorgen voor een adverteerdersleegloop.

 


Een reactie op “Zwartwerken is stout

  1. Regels zijn regels, voor je het weet is het hek van de dam en kan alles maar zodat we ineens in Griekenland wonen. En dan zitten we met een nog corruptere maatschappij dan wat het nu al is. En dan gaan we roepen om een sterke leider en wonen we plotseling in Turkije.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s