Leeftijd

26907651_1854849491203704_1708756233315684106_nHij woont in een huis met tien andere studenten aan de Perenstraat.

De huisstijl staat dan ook in het teken van de Zeeuwse vrucht. Zo staat er naast de voordeur op de muur gekalkt: Ik peer ‘m. Verscheidene muurschilderingen laten peren zien in rapper Sjors-achtige posities en op een slaapkamerdeur prijkt een foto van de bewoner waarnaast is geschreven: Toffe peer. Het thema van het huisfeest volgende week is: Atmospeer.

Zijn onderkomen is het enige dat het leeftijdsverschil tussen hem en mij verraadt. Op de tafel in de gemeenschappelijke ruimte liggen folders, kruimels en een strijkijzer. In de keuken is er al jaren niet schoongemaakt, sporen van sauzen en allerhande vetten druipen van kastjes en muren en op de vloer staat een grill waar aan de zijkanten verharde juice uitloopt. “Wel goed voor de weerstand,” mompel ik.

Als zijn huisgenoten arriveren wordt er gezamenlijk gekookt door de Franse huisgenoot die eend uit Frankrijk heeft meegenomen en daarna wassen hij en ik af. Hij wast, ik droog.

Toen ik hem vroeg waarom hij oudere vrouwen date zei hij dat hij meiden van zijn eigen leeftijd saai vindt. “Die hebben niks te melden.” Hij is 26. Had ik op mijn zesentwintigste ook niks te melden? Volgens mij valt dat wel mee.

Afgelopen week stond er in de Volkskrant (of op de site) een artikel over volwassenheid. Volgens wetenschappers worden we steeds later volwassen, omdat we alles uitstellen; we studeren langer, reizen veel vaker en gaan op latere leeftijd het huis uit. Een tegengeluid is weer dat we volwassenheid niet kunnen ophangen aan de ‘volwassen stappen’ die we maken zoals samenwonen en kinderen krijgen. Ons brein stopt niet opeens op ons eenentwintigste met ontwikkelen, die ontwikkeling suddert nog een beetje na. Zijn we dan volwassen als ons brein uitontwikkeld is? En wanneer dat dan precies is dat verschilt weer per individu.

Daarnaast luisterde ik een aflevering van de podcast Stuff you should know over narcisme. Daarin werd gezegd dat iedereen een narcistische periode ondergaat in zijn leven en veelal bevindt deze periode zich ergens tussen de middelbare school periode en de studententijd. Een periode waarin mensen vooral zoekende zijn naar zichzelf, hun weg in het leven en de toekomst. Ik kan me ook wel herinneren dat ik zo rond mijn eenentwintigste vooral met mezelf bezig was: ik zorgde voor een opvallend uiterlijk (roze haar en piercings), was bezig met studeren en stappen en vertrok voor een paar maanden naar Portugal.

Nu ik weleens jongere mensen spreek van begin twintig valt me hun focus op zichzelf en hun eigen wereld ook op. Ik zie een levenslust en een onbegrensd zelfvertrouwen. Ze treden de wereld tegemoet met het idee dat ze uniek zijn en dat iedereen op hen zit te wachten. Ze zijn weinig zelfbewust en of bewust van de mogelijkheid dat ze misschien wel niet zo heel succesvol zijn of zullen worden. In de podcast werd ook gezegd dat de huidige generatie jongeren wellicht wel narcistischer is dan de eerdere generaties, omdat men ook steeds vaker unieke namen aan kinderen geeft. Vroeger heette iedereen gewoon Jan of Anna. Nu heten we Vlinder, Xess of Khaleesi. Dit maakt dat jongeren zich nog unieker gaan voelen: er is er maar één van mij, dus ik ben bijzonder.

Hoe ouder ik word hoe meer ik me bewust word van mijn betekenisloosheid. Ik ben geen groot denker of wetenschapper. Ik doe maar wat. En die bewustwording zorgt ervoor dat ik in de opeising van mijn plek in de maatschappij meer bescheiden word.

Ik heb geen idee waarom ik de laatste jaren jongere vriendjes heb want in mijn sociale contacten heb ik een duidelijke voorkeur voor oudere mensen. De nieuwe vrienden die ik de afgelopen jaren dankbaar tot mijn vriendenkring heb mogen rekenen, zijn allemaal minstens tien jaar ouder dan ik. Ik kan dat niet direct verklaren; met mijn jongere vrienden heb ik het ook gezellig. In tegenstelling tot wat mijn date daarover zegt, vind ik wel dat mijn jongere vrienden ook iets te melden hebben. Ik denk dat het hem veel meer zit in een soort rust en wijsheid. Oudere mensen hebben meer meegemaakt en daardoor hebben ze ook betere adviezen waar ik soms dus behoefte aan heb.

En terwijl ik dit typ, krijg ik van mijn beste vriendin, die zo wijs en volwassen is, een foto toegestuurd waarop ik kan kijken welk kattenras er bij mijn sterrenbeeld hoort.

 


2 reacties op ‘Leeftijd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s