Dag #16 Exelsis Deo

img_6249In de Clemenskerk in Havelte werd gisteren een kerstnachtdienst gehouden. 


Weetje: de protestanten noemen het een kerstnachtdienst de katholieken zeggen kerstnachtmis.

Ik was bang dat het misschien niet zo druk zou zijn en dat het extra zou opvallen dat ik niet van hier ben, maar die kerk zat afgeladen. Er moesten zelfs klapstoeltjes worden bijgezet. Ik stond er wat hulpeloos bij op mijn hoge hakken want als ik niet kon zitten, zou het een pijnlijke aangelegenheid worden. Gelukkig was er een man de me op weg hielp. “Het is gebruikelijk om eerst even de mevrouw in die lange witte jurk gedag te zeggen en dan wordt u naar een plek begeleid.” Ik deed wat me werd opgedragen (daar begint het mee he?) en werd naar een vrije plaats gebracht op de eerste rij voorin de kerk. Ik bedacht me dat het vreemd was dat niemand anders op zo’n prominente plek was gaan zitten.

Ik probeerde zo christelijk mogelijk gedag te zeggen tegen de mensen naast me op de banken en ging zitten. Het koor was was net bezig met het zingen van Happy Xmas van John Lennon en de vrouw naast mij deed gezellig mee terwijl het eigenlijk niet echt het moment was om al mee te zingen. Laten we zeggen dat de kerstspirit al volop aanwezig was bij deze dame. Het probleem was echter dat ze er echt vol voor ging. Veel te hard en uit de maat schreeuwde ze het lied de kerk in. Als het Idols was geweest dan had half Nederland met plaatsvervangende schaamte naar de buis zitten staren en Henk-Jan Smeets had haar met opgetrokken wenkbrauwen bedankt voor haar komst en geadviseerd om inderdaad maar gewoon op zondag in de kerk te blijven zingen. Het ging ongeveer zo:

A very Merry Christmas (keihard)
And a ha-ha-ppy(hapering) new (wachten) year (extra hard)
Let’s. hope. it’s. a. good. one. (elk woord duidelijk uitgesproken en one lager van toon dan de rest)
Without any fear (keihard)

Toen ze klaar was met zingen riep ze uit: “Meeeeiiiid wat heb jij een prachtige schoenen!” Ik keek om me heen en realiseerde me toen pas dat ze mij bedoelde. De rest van de kerk probeerde een glimp van mijn schoenen op te vangen. Ik drukte me nog dieper in het hout van de bank en glimlachte een vriendelijk ‘bedankt’. De vrouw, bijna geen tanden meer in haar mond, haar blonde haren in staartjes die vastgemaakt waren met bloemenspeldjes, keek me zo stralend aan dat ik haar haar valse gezang maar vergaf.

De dienst was verrassend hip. “Het wordt een grijze kerst, 50 tinten grijs.” Begon de pastoor en ik zag hoe de vlottere vrouwen uit het dorp elkaar en mij grijnzend aankeken.

Ze sprak verder over twee vrouwen die vorige week de vaart bij Havelte inreden en het ongeluk niet overleefden. Maar het ging ook over de zoektocht naar onszelf en de zoektocht naar God. Want God zit in ons en als we in onszelf keren en op zoek gaan naar de zin van het leven dan komen we automatisch God tegen. Ik bedacht me dat dat best veel lijkt op mindfulness. Zijn we met zijn allen niet altijd op zoek naar die innerlijke rust en vrede? Het maakt uiteindelijk niet zoveel uit welke naam je eraan geeft. We willen hetzelfde. Wat me wel aansprak is dat ze ons op een gegeven moment aanmoedigde om het avontuur in onszelf te zoeken. “Op safari gaan in onze innerlijke jungle.” Dat kon ik wel waarderen.

Het ging ook even over Lady Gaga. De pastoor had een documentaire gezien op Netflix over de popster en haalde daaruit dat ook Lady Gaga op zoek is naar die innerlijke rust en vrede. Misschien vinden we haar met haar uitdossingen een aanstelster, maar uiteindelijk is zij ook maar een mens. We mogen dan misschien kritiek hebben op anderen, maar hoe zijn we zelf eigenlijk? Ben ik de luie vrouw die niet vooruit te branden is of de man die tijdens het kerstdiner steeds zit te appen. In het negatieve gedrag schuilt ook een verlangen. Het verlangen om ook in ons leven soms de engelen te horen zingen, besloot de pastoor de dienst.

De engel in mijn leven begint op dat moment aan de valse versie van Eer zij God in onze dagen.

Amen.

(ps. wil iemand volgende keer even zeggen dat je FLINK WAT kleingeld mee moet nemen naar de kerk. Ik had alleen maar papiergeld bij me :/)

 

 

 

 


Een reactie op “Dag #16 Exelsis Deo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s