Dag #15 Gieser Wilde Boys

img_6243Een van de lekkerste dingen die mijn moeder op tafel kan zetten is stoofperen.

Ik worstel of stoofperen nu in het enkelvoud of meervoud moet worden geschreven, omdat het stoofperen betreft, maar het is wel 1 gerecht. Afijn. Ik mag ze zelf ook graag bereiden, maar het wil altijd net niet lukken. De peren worden te slap of de siroop wordt te dik en dan lijkt die shit wel stroop.

Twee jaar geleden kwamen vrienden bij mij eten op derde kerstdag, 27 december. Alhoewel ik niet echt een goede kok ben, wil ik wel altijd mijn best doen in de keuken en dat gaat gepaard met een hoop gevloek en getier.
Zo ging het ook die bewuste derde kerstdag. De stoofperen leken wel sneeuwvlokken zo zacht, dus ik belde N. in paniek of hij nog even stoofperen kon halen voordat hij mijn kant op kwam.
“Moet ik nog een speciaal soort nemen?”
“Ja, Gieser Wildeman.”
“Wat?”
“Je ziet het vanzelf wel als je in de AH bent.”
En hij zag het.

img_6242

 

N. kennende maakte hij nog de hele avond grappen over zijn nieuw verworven kennis over de stoofpeer met elitaire naam. Een paar maanden later aten we bij mijn ouders. Het was de eerste keer dat ik hem meenam naar mijn familie en hij wilde indruk maken, denk ik. Dus toen de schaal met stoofperen zijn kant op kwam, schepte hij zijn bordje vol. Nadat hij er een paar geproefd had, complimenteerde hij mijn moeder: “Lekkere stoofpeertjes, Gieser Wildemannetjes zeker?”
Dit zei hij echter in zo’n hoog tempo met die schelle stem van hem dat niemand, behalve ik, hem verstond.
“Sorry, wat zeg je?”
“Gieser Wildemannetjes…” zei hij nog een keer op hetzelfde tempo en een beetje stotterend. Toen ik zag dat mijn moeder hem nog steeds niet had verstaan, begon het ongemakkelijk te worden. N. herhaalde nog een keer de naam van de peersoort en ik zag mijn moeder haar stinkende best te doen om hem te verstaan.
“Jaaaa…die heb ik zelf gemaakt,” zei ze in de hoop dat ze kon verbloemen dat ze nog steeds geen fuck had begrepen van wat N. had gezegd. En ik barstte uit in een lach zo slap als dat de stoofperen vandaag wel weer zullen worden.

We zorgen ervoor dat je niet wordt vergeten.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s