Dag #14 Gewoon betalen

303584_475360339156418_1823452727_nIk ben helemaal voor technologische vooruitgang. 
Een snellere internetverbinding, slimme verlichting, een onderhuidse ov-chipkaart, zelfrijdende auto’s, virtual reality glasses. Kom maar op.

De enige technologische vooruitgang die terug moet is het hele online film- en televisiekijken gebeuren. Of er moet daadwerkelijk een goed alternatief komen want ik ben het wel beu.

Een aantal jaren geleden werkte ik met veel plezier in videotheek Starworld op de Jan Pieter Heijestraat. Mijn droombaan, serieus, ik heb ooit nog eens een ondernemingsplan geschreven voor mijn eigen videotheek. De bank prees mijn enthousiasme, maar lachte me natuurlijk uit.

Het uitzoeken van een film was een echte ervaring. Je ging naar de videotheek om die langverwachte blockbuster te huren of je struinde er uren rond op zoek naar een verborgen parel. En als je die film dan had gehuurd dan ging je er ook echt voor zitten. Misschien nam je een emmer popcorn mee of een pint Ben & Jerry’s en ook al was de film kut, je zette hem niet af. Je keek de film echt.

Nu klikken we meer op de films en series van Netflix dan we ze daadwerkelijk kijken. We zijn uren bezig met zoeken en als we eenmaal iets hebben gestart dan zetten we het met één klik weer af als het slecht is. Tijdens het Netflixen bellen, appen, tweeten, koken, zuipen en neuken we ook nog eens wat af. Want we kunnen het altijd nog eens terugkijken.

Het fijne van de videotheek was dat we alles onder 1 dak aanboden. De blockbusters, de art-house films, de series en de porno. Geen gedoe met films die niet op Netflix staan, series die je weer alleen bij een Ziggo abonnement kan krijgen, torrentsites die weer eens uit de lucht zijn gehaald, ondertiteling die niet werkt, audio die opeens Russisch is, films die je niet kunt kijken vanwege de regiobinding. Okay, af en toe bleef een dvd’tje eens hangen, maar over het algemeen was alles gewoon met een korte wandeling bereikbaar.

Deze frustratie komt nu tot een hoogtepunt met Game of Thrones. Ik heb vorig jaar mijn HBO-abonnement bij Ziggo opgezegd, omdat ik eigenlijk alleen Game of Thrones keek en daarvoor vond ik het abonnement te duur. Nu wil ik dus Game of Thrones kijken, maar er is geen alternatief. Ik moet een abonnement afsluiten. Hoezo kan ik niet gewoon per aflevering betalen? Dan maar downloaden. Maar de ondertiteling kan ik niet synchroon krijgen met de aflevering en zonder ondertiteling kan ik het niet volgen (lichte gehoorafwijking) dus dan maar een andere aflevering downloaden die dan weer in het Russisch blijkt te zijn. Goed, Game of Thrones kan ik wel vergeten. Dan maar de eerste aflevering van Silent Witness op Npo kijken. Maar dat kan dus ook niet want dan heb ik een Npo Plus abonnement nodig.

Zucht.

Ik wil niet downloaden. Ik wil gewoon betalen, maar ik wil geen abonnement waar ik aan vastzit terwijl ik 1 specifieke serie wil kijken. Is er dan niemand die dat begrijpt?

(Of als iemand nog een tip heeft, hoor ik het graag)


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s