Dag #7 Hou je van me?

nocturnalanimalsErgens in Hollywood zat een man, Tom Ford, en hij dacht laat ik eens een film maken speciaal voor Lianne uit Amsterdam.

Een film waarin de hoofdrolspeelster rood haar heeft, een film vol spanning en veel close-ups die de acteurs dicht op hun huid zitten. Mooie plaatjes en wat symboliek, daar houdt ze van. Oh ja en het moet sowieso over liefde gaan want alles is liefde bij Lianne. En niet te vergeten Jake Gyllenhaal want die vindt ze lekker.

En daar was Nocturnal Animals.

Fuck. Wat.een.film.

Zonder al te veel weg te geven:
Noctural Animals gaat over galeriehouder Susan. Een succesvolle vrouw die alles heeft wat haar hartje begeert: een goedlopende galerie, een vette bankrekening, een mooie dochter en een knappe man. Op een dag ontvangt ze een manuscript van haar ex Edward. En terwijl ze het huiveringwekkende en bizarre verhaal leest, wordt ze door middel van flashbacks teruggeworpen naar haar relatie met hem. Het verhaal van Edward bevat de meest gruwelijke misdaden die je kunt bedenken en Susan gaat helemaal op in het verhaal; ze slaapt slecht en wordt angstig. Is het simpel een kwestie van een goed geschreven boek of zint Edward op een literaire wraakactie?

(Niet geheel spoilervrij)

Alhoewel je het niet op het eerste gezicht zou zeggen, is Nocturnal Animals een film over romantiek. Okay, een beetje verknipt is het allemaal wel. Maar in de film wordt meerdere malen gevraagd: “Hou je van hem/me?”
Bijvoorbeeld wanneer Susan de relatie met Edward verbreekt:
“Hou je niet van me dan? ” vraagt Edward.
“Natuurlijk hou ik van je….maar….ik ben te cynisch te pragmatisch.”
“Maar als je van me houdt dan moeten we het kunnen laten werken.” Edward wanhopig.
“Edward…ik wil dit niet meer…ik ben ongelukkig.”

En ik hoor mezelf Edward zijn. Zeggen dat “als je van me houdt, komen we er wel uit.” Maar kennelijk is houden van niet genoeg, ook niet in deze film. Want ook toen kwam er altijd een maar. “Ja ik hou van je maar…ik ga in San Fransisco werken, ik wil een wereldreis maken en dan wil ik single zijn, je kan niet stijldansen of skiën, we hebben geen toekomst…”

Okay rationeel gezien: mensen verschillen, hebben andere prioriteiten, zijn niet allemaal even romantisch en intens als ik. Maar vandaag ben ik Jake Gyllenhaal en vandaag zeg ik: houden van is genoeg. Dus als je dit leest voordat je bij je partner in bed kruipt. Of je leest dit als je morgenochtend naast iemand wakker wordt. Vraag jezelf dan af:

Hou ik van hem of haar?

En als je antwoordt met ‘ja’ blijf lekker liggen en wrijf je grote of kleine teen over zijn of haar wreef.

Als je antwoordt met ´ja, maar (hier een zelf in te vullen klote-excuus)’ ga uit bed, neem een borrel en denk na. En ga bij de eerst volgende mogelijkheid die zich voordoet Nocturnal Animals zien.

Welterusten.

 

 

 

 

 

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s