The name of the wind – Patrick Rothfuss

thenameofthewind_coverI slung my travelsack over my shoulder and clinched it tight across my back. Then I thumbed on my sympathy lamp, picked up the hatchet, and began to run. I had a dragon to kill.

Cijfer: 9

Fantasy was nooit echt mijn ding. Toen BJ een aantal jaar geleden een Gollum imitatie deed in de woonkamer keek ik hem heel vreemd aan. “Wat? Ken je dit niet?” Ik schudde mijn hoofd. Het was bijna kerst. “Jij gaat met de kerst verplicht Lord of the Rings bingewatchen.” Zei hij streng.

LOTR kon ik verrassend genoeg waarderen en daarna volgenden er ook uitstapjes naar Star Trek en Star Wars (iets minder mijn ding), maar Game of Thrones vond ik dan wel weer heel gaaf. Dus ik heb mijn hart een stukje geopend voor het fantasygenre, maar een echte fan kan ik mezelf niet noemen.

Als je googlet: hoe kom ik over mijn ex heen? Vind je allemaal clichés over het ritueel verbanden van zijn foto’s, je emotie van je afschrijven, leuke dingen doen met vrienden, plaatsen waar je vaak samen kwam even vermijden. Maar niemand rept met een woord over ‘fantasy’. Want op de dag dat N naar Brazilië vertrok, begon ik met het lezen van The name of the wind.

In The name of the wind word je meegenomen naar een wereld van mysterie, magie, dood en verderf, verdriet en vriendschap en ja, ook een klein beetje liefde. Maar die liefde is in de verste verte niet te vergelijken met de variant die ik heb gekend dus hij roept dan ook nergens emoties op die ik al maanden achter het behang probeer te plakken.

My frist mentor called me E’lir because I was clever and I knew it. My first real lover called me Dulator because she liked the sound of it. I have been called Shadicar, Lightfinger and Six-String. I have been called Kvothe the Bloodless, Kvothe the Arcane and Kvothe the Kingkiller. (..) But I was brought up as Kvothe. My father once told me it meant ‘to know’.

En zo begint Kvothe (spreek uit als Quothe) zijn levensverhaal. Iemand die luistert naar zoveel namen moet minstens zoveel avonturen hebben meegemaakt om tal van boeken mee te vullen en zoals dat met veel fantasyschrijvers gaat, duurt het lang voordat het op papier staat. In 2007 kwam The name of the wind uit, in 2011 kwam het tweede deel The Wise Man’s Fear uit en nu wacht men al vijf jaar op het derde deel Doors of Stone (lees voor de grap eens de gefrustreerde reacties van fans op Goodreads).

Maar waar gaat het eigenlijk over? The name of the wind is het begin van het levensverhaal van Kvothe (inmiddels rond de 30 jaar) die na tal van avonturen de eigenaar is geworden van de Waystone Inn waar hij samen met zijn pupil Bast woont. Maar Kvothe is niet zomaar een herbergier, dat weten wij natuurlijk al, hij is alles wat hierboven staat genoemd en meer. Maar om de een of andere reden houdt Kvothe zich gedeisd en wil hij niet dat Jan en allemaal weet wie hij is. Op een dag komt Chronicler binnen, een schrijver die via via heeft gehoord dat Kvothe the Kingkiller zich zou schuilhouden in een herberg. Hij is voornemens Kvothe te spreken en zijn levensverhaal op te schrijven. En dat gebeurt ook, natuurlijk, anders hadden we geen boek.

In het begin had ik wel moeite om me door het boek te worstelen. Ik denk dat Rothfuss dat met opzet heeft gedaan: echt heel erg spannend is het leven van Kvothe de herbergier niet en zodra hij begint te vertellen over zijn verleden val je van het ene avontuur in het andere. Dat maakte dat ik dan maar teleurgesteld moest accepteren dat er weer een ‘interlude’ kwam. Dus hoe meer ik in het verhaal kwam te zien, hoe meer ik verlangde naar Kvothes avonturen.

Afgezien van een aantal wijze levenslessen heeft Rothfuss geen uitzonderlijke pen. Hij schrijft niet poëtisch of gevat. Het is de opbouw van zijn verhaal, het tempo en het ritme die dit boek bijzonder goed leesbaar maken. Hij weet hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden en hij voert het tempo op waar nodig en hij remt af als het spannend wordt. Daarnaast neemt hij de tijd om Kvothe zijn verhaal te laten doen. Het is knap als je als schrijver het geduld kunt opbrengen om je niet te haasten naar het onvergetelijke einde dat je in gedachten al helemaal hebt uitgewerkt en waarvan je vingers jeuken om het te schrijven.

The name of the wind is ‘something else’. Ja, het is fantasy maar het is alsof de fantasy totaal plausibel is. En als er dingen gebeuren die vreemd zijn dan laat Rothfuss het niet na om te spotten met zijn eigen fantasie:

“It’s a dragon,” Denna whispered. “Tellurium hold and overroll us. It’s a dragon.” “It’s not a dragon,” I said. “There’s no such thing as dragons.” 

*spolier*

Het boek bevat zoveel spannende momenten dat iedere lezer vast wel zijn favoriete moment heeft. Voor mij is dat het moment waarop Kvothe naar de Eolian gaat om op te treden. Dit is een soort van café waar mensen optreden om zogenaamde ‘pipes’te verdienen. Je treedt op en als je goed genoeg bent krijg je die pipes wat je een soort van toegang geeft tot optredens door het hele land. En dat verzekert je dus van een inkomen. Het is een heel spannend moment in het boek want het verdienen van de pipes is belangrijk voor Kvothe. Maar in The name of the wing gaat niets makkelijk en daarom zit Ambrose, Kvothes aartsvijand, in het publiek vastberaden om de boel te saboteren. Als dat nog niet genoeg is, vindt Kvothe in de Eolian ook nog eens zijn grote liefde terug.

Het is mijn favoriete deel van het boek, omdat alles wat het boek goed maakt hierin zit. Het is spannend: wint Kvothe de pipes en wat gaat Ambrose doen? Het is grappig en lief en alle belangrijke karakters bevinden zich met elkaar in een ruimte. Daarnaast neemt Rothfuss heerlijk de tijd om de taferelen te beschrijven.

The name of the wind begon als een zacht briesje dat me weinig interesseerde, maar naarmate de wind aansterkte ben ik uiteindelijk toch meegesleurd in de verhalen van Kvothe die wat mij betreft nog lang geen einde hoeven te hebben.

An now I motion Rothfuss to pick up his pen…


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s