Doe het niet

IMG_7786Een vriendin van me is een Amerikaanse jongen aan het daten. Ze hebben elkaar ontmoet op reis en sindsdien vliegt hij zo nu en dan naar Europa. Hij werkt niet, al een half jaar, maar toch heeft hij het geld om van de ene stad naar de andere te banjeren. Mijn vriendin durfde na een tijdje eindelijk te vragen hoe hij aan het al het geld voor deze freewheele lifestyle kwam. Zijn antwoord: “I have some savings and I’m only child.”

Tja, daar ga je. Savings? Als ik een keer een paar honderd euro op mijn spaarrekening heb staan, ben ik de koning te rijk. Dan zeg ik tegen mijn vrienden dat ik “wat geld heb” terwijl mensen die echt savings op de bank hebben die paar honderd euro van mij als rente  ontvangen over het totale bedrag. De jonge Amerikaan is nauwelijks 24 en heeft meer op zijn bankrekening staan dan ik ooit heb gehad. Helaas voor ons vrouwen denk ik dat mannen beter/makkelijker kunnen sparen dan wij. Als ik bijvoorbeeld al naar de Etos ga op zaterdag geef ik daar voor minstens 40 euro uit aan troep waarover de meningen zijn verdeeld of ik die wel nodig heb. Ik geloof dat N. in het jaar dat we elkaar kennen nooit bij de Etos is geweest (alhoewel me dat wel nodig lijkt, omdat zijn tandenborstel eruitziet als een blanke met een onverzorgd afrokapsel). En als N. al geld aan zichzelf heeft uitgegeven dan is dat aan tickets voor festivals of een X-Box spel.

En ja…dat enig kind zijn is ook best handig voor je savings. Als ik niet drie geweldige zusjes had gehad dan stond ik er financieel waarschijnlijk anders voor. Hoe vaak hoor je wel niet van enigst kinderen dat hun ouders hun kamer in Amsterdam betaalden tijdens hun studententijd, een bijbaantje? ben je mal, ik begon pas op mijn 25ste met werken. Ik weet niet hoor, maar ik zat op mijn dertiende al in de bollenschuur kistjes vol te pellen voor 3 gulden per uur. Van dat geld kocht ik dan een paarse knuffeldraak en snoep bij de Jamin. Wijze investeringen.
Toch had ik het niet anders gewild. Ik denk dat ik rijker ben met drie van die kekke gezusters dan met een volle spaarrekening. En ik ben trots op de arbeidsethos die mijn ouders ons hebben bijgebracht. Kon ik maar zo trots zijn op mijn eigen spaargedrag.

973_720x480

Toen ik ging studeren, ging ik ook op kamers. En uiteraard had ik bijbaantjes bij de kroeg en de videotheek. Er kwam zo’n 400 euro per maand binnen, maar dat was lang niet genoeg om de huur, de studie en mijn dubbelleven op Leidseplein van te financieren. Bij vriendinnen keek ik de kunst af van het bijlenen. Kennelijk kon je zomaar 800 euro krijgen van de IB-groep. En het mooiste? Je hoefde het pas af te betalen als je zou gaan werken en dan mocht je er ook nog 15 jaar over doen. En de rente…die is suuuuuper laag.  Met visioenen van mezelf als directeur van Shell diende ik mijn aanvraag voor een maximale lening in. Een half jaartje dacht ik, moet kunnen. Maar een half jaar werd drie jaar want ik ging ook nog even Filmwetenschap studeren (waarmee ik zeker te weten wel bij Shell of een belangrijk advocatenkantoor zou binnenkomen). Oh ja en daarna deed ik ook nog even een studie Nederlands. Ik leende toen wel niet bij, maar het terugbetalen van de inmiddels Quiness Book of Records waardige studieschuld werd nog even drie jaar uitgesteld. Maar daar had de rente geen boodschap aan.

884_720x480

Toen ik die studieschuld aanging dacht ik dat ik op mijn dertigste bakken met geld zou verdienen, dat ik zou samenwonen met de liefde van mijn leven in een klein boerderijtje ver van Amsterdam. Als je dan nog steeds alleenstaand bent en aan het einde van de maand geen geld meer overhoudt is dat best een domper. Daarnaast woon ik al sinds het vertrek van BJ samen met een huisgenoot. Anders is mijn huurwoning met een huur van 1100 per maand niet te betalen. Eigenlijk is het voor mensen zoals ik, alleenstaand, modaal inkomen bijna onmogelijk om zelfstandig in de stad te wonen: voor een sociale huurwoning verdienen we te veel en voor een vrije sector huurwoning verdienen we te weinig. Dan maar kopen?

808_720x480

De laatste tijd fantaseer ik steeds vaker over het kopen van een klein huisje buiten de stad. Ik zou zo graag in een huisje met een tuin wonen en wanneer ik de deur uitga, maak ik een wandeling door het bos en kom ik GEEN mensen tegen. En het kan. Er zijn huisjes, lieve huisjes die geschikt zijn voor mij. Dus stiekem loer ik zo nu en dan op Funda om te kijken of mijn droomplek ertussen zit. En laatst zag ik iets. Een authentiek huisje vlakbij Hoorn (okay er was dan geen bos, maar wel een tuin). Het was een oude veestal die was opgeknapt en verdeeld in twee woningen. Veel houten balken en een prachtige, ouderwetse badkamer met een badkuip op leeuwenpoten. Het stekkie kostte zo’n 165.000 euro. Ik dacht: “Hebben!” Ik kreeg stiekem hoop en surfte naar de website van de Rabobank om mijn eventuele hypotheek te berekenen. Maar de Rabobank deed moeilijk. Wilde weten of ik een studieschuld heb. Dus ik voerde die braaf in en dat leverde uiteindelijk een maximale hypotheek op van 80.000 euro. Voor dat bedrag koop ik een parkeerplaats in Amsterdam of een bungalow op een camping in Limburg of een flat in de achterbuurt van Doetinchem. En laten we dan die 10% van de waarde van de hypotheek die je tegenwoordig moet inleggen van je eigen geld, maar helemaal achterwege.

224_720x480

Aan iedereen die denkt over bijlenen: DOE HET NIET. Ga weer even bij je ouders wonen, ga anti-kraak wonen, verhuur jezelf als escort of weet ik veel wat, maar alles behalve bijlenen. Je weet namelijk niet op je 21ste hoe je leven ervoor staat op je 30ste. Je kunt nergens van uitgaan behalve dat je studieschuld terugbetaald moet worden en roet gooit in al het materiële eten dat je tot je wilt nemen. En dat smaakt echt niet lekker.


2 reacties op ‘Doe het niet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s