Ik ben lid van de VVD

3D alien wallpaperStel: je bent een alien en je woont op een uitheemse planeet. Je plant een reisje naar de aarde. Wat hoop je daar dan aan te treffen? Wat zou de aarde voor planeet moeten zijn?

Deze vraag stelde filosoof Bas Haring de aanwezige VVD-leden afgelopen zaterdag tijdens het VVD-congres.

Het beantwoorden van deze vraag is lastig. Want hoe kun je over de aarde denken zonder in je gedachten de wereld te houden zoals je die nu kent? Ik vind dat in ieder geval moeilijk. Ook wanneer er weer verkiezingen zijn, probeer ik te denken: “Wat is goed voor Nederland?” Maar uiteindelijk, als ik de stemwijzer invul en de partijpunten van alle partijen bekijk, kies ik toch voor de partij die het meest voor mij kan betekenen. Het is goed dat Haring deze vraag op het congres stelde. Want politici moeten nadenken over een beter Nederland voor iedereen en niet alleen voor henzelf. Je kunt me naïef vinden of niet, maar ik ben ervan overtuigd dat onze politici dat doen.

Voor mij geldt dat ik een auto heb dus ik wil niet dat de wegenbelasting en het parkeergeld omhoog gaan. Ik ben single dus ik wil lastenverlichting voor alleenstaanden. Verder is het voor mij onmogelijk om een woning te kopen vanwege een studieschuld en die single status, ik verdien te veel voor een sociale huurwoning en te weinig voor een vrije sector woning. Die woning staat overigens in de Kolenkitbuurt (een buurt waar ik me totaal niet thuisvoel, daarover een andere keer meer). Dat zijn eigenlijk mijn enige problemen en verder kan ik het prima rooien. Ik verdien genoeg, betaal mijn belasting en ik kan leuke dingen doen wanneer ik dat wil. Zoals vandaag: ik zet deze tekst ongestraft op mijn blog, ga daarna sporten, shoppen met een vriendin. Dan reis ik met de trein naar Obdam voor de verjaardag van mijn vader en pak ik de motor terug naar Amsterdam (die ik overigens niet voor de deur kan parkeren, vanwege het hoge criminaliteitscijfer in mijn buurt). De VVD is een partij die voor een groot deel mijn levensstijl erkent en ondersteunt en mij de ruimte en vrijheid gunt en geeft om mezelf de komende jaren nog verder te ontwikkelen. Dat de VVD de verantwoordelijkheid voor een geslaagd leven zoveel mogelijk bij het individu legt, spreekt mij erg aan. Ik heb zelf nooit te veel op anderen willen leunen en alles wat ik heb bereikt, heb ik zelf gedaan (okay, met een beetje hulp van mijn ouders). Daardoor voel ik me trots en ben ik blij dat ik met mijn verworven vaardigheden een bijdrage kan leveren in de maatschappij.

Nu ben ik lid geworden van de VVD, omdat ik al jaren VVD stem en ik vond dat het goed zou zijn om wat meer politiek betrokken te zijn. Het is nu echt niet zo dat ik me elke dag bezighoud met de politiek, sterker nog, ik lees nauwelijks een nieuwsbrief van de partij. Maar de VVD organiseert tal van bijeenkomsten, discussieavonden, congressen en ledendagen en daar ben ik nu een paar keer naartoe gegaan. Dat is ontzettend leuk en inspirerend en heeft, in tegenstelling tot wat velen denken, helemaal niets weg van een soort rechtsgestuurde propaganda activiteit. Het is juist zo dat er vanuit allerlei verschillende standpunten gediscussieerd wordt door mensen die overal en nergens vandaan komen. Tuurlijk: het dikke mannen in bretels met vette haren gehalte is hoog. Maar er zijn ook een hoop jonge, moderne mensen te vinden die van alle partijen een beetje in zich hebben en die zich bezighouden met problemen van de volgende generatie. Ik vind het zelf ook leuk om mee te praten over politieke onderwerpen. Zo heb ik afgelopen zaterdag een poging gedaan om een bijdrage te leveren aan de partijpunten van de VVD aangaande het onderwijs. Misschien levert het niets op, maar ik heb het gezegd en ik werd gehoord (en ik kreeg applaus jeej).

Toch ben ik wat terughoudend in het vertellen dat ik lid ben van de VVD. En dat is eigenlijk best raar. Maar op de een of andere manier reageren mensen heel heftig als ik zeg dat ik lid ben. Alsof ik de hele maatschappij kanker toewens, of bij de Hitler fanclub ben aangesloten. Bij veel mensen heeft een partij als de VVD de stempel rechts en dat staat in hun ogen gelijk aan mensonvriendelijkheid. Voor de mensen die zoveel weerstand laten zien in hun reactie op het lidmaatschap van een politieke partij: sluit je zelf eens aan bij een partij. Als je je zo betrokken voelt, wees dan ook echt politiek betrokken. Bij alle partijen zijn gewone mensen lid en die willen uiteindelijk allemaal hetzelfde: vrede, veiligheid en vrijheid. Dat is ook wat D66, SP, CU, PVV, CDA, PvdA willen. De weg ernaartoe is alleen anders ingericht. En daarom is het stelsel dat we in Nederland hebben zo mooi, om samen een beleid te ontwikkelen dat het resultaat is van de samenkomst van al die verschillende visies.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s