Cineville- of Pathépas?

hallenVorig jaar was ik nog laaiend enthousiast over mijn Cineville abonnement. Maar vandaag heb ik toch besloten dat Cineville en ik geen toekomst hebben en heb ik mijn pas opgezegd. 

Ten eerste is er de heel simpele reden dat ik nauwelijks nog naar de film ga. Met een vriend die niet zo gek is op films als ik belanden we op vrijdagavond vaker ergens anders dan in de bioscoop (bij de Glowgolf in Aalsmeer bijvoorbeeld) en als we dan al naar de film gaan, is dat meestal een blockbuster die we omwille van de beeld- en geluidskwaliteit en de beschikbaarheid van popcorn dan toch in Pathé kijken.

Die ene keer per maand dat ik dan wel naar de film ga, wil ik dat op tijdstippen doen waarop dat voor mij het beste uitkomt. En dat is meestal vroeg in de ochtend of wanneer ik klaar ben met werken (rond 18:30). Het aanbod bij de Cineville bioscopen is dan vaak niet zo boeiend of ik moet 3 kwartier naar Amsterdam Oost fietsen om daar aan mijn trekken te komen. Dan heb ik al geen zin meer en ga ik niet. Het komt eigenlijk nooit echt lekker uit. Als ik dan stiekem naar de site van Pathé ga, zie ik dat ze de film die ik wil zien wel op zondag om 11:00 draait. Het is inderdaad leuk dat de Cineville bioscopen zo authentiek zijn en dat ze door heel Amsterdam verspreid zitten. Maar eerlijk gezegd wil ik meestal gewoon snel ontspannen met een filmpje en daarvoor wil ik niet al te veel moeite doen.

Naast films zijn er bij de meeste Cineville bioscopen een hoop hippe mensen te zien die zich verschansen rondom de bar. De laatste keer in Kriterion tijdens The best op 2015 werden ik en mijn muntthee platgedrukt door een menigte knotjes (man/vrouw) en gescheurde spijkerbroeken. Ik voelde me echt oud en schaamde me voor mijn muntthee. Ook in De Filmhallen is dat niet anders. Het helpt niet dat de (op zichzelf aardige) bioscoop naast de Foodhallen zit, maar ik voel me nooit echt op mijn plek.

En dan is er nog de belabberde service van een aantal Cineville bioscopen. Neem nou Eye. Het is dat het Imagine Film Festival daar plaatsvindt anders had ik die plek voorgoed geboycot. Het is bijna onmogelijk om door de drukte iets te bestellen aan de bar voor of na de film en als je al iets wilt bestellen rolt het personeel met hun ogen alsof ze wel iets beters te doen hebben dan klanten bedienen.

Laatst was ik weer eens in Pathé Tushinski waar het niet strak stond van de knotjes en plateauzolen en waar het personeel me met een glimlach vroeg of ik nog iets wilde eten of drinken (JAAAA POPCORN, een groot gemis in de Cineville theaters) en me daarna een fijne voorstel wenste. Tuurlijk, dat doen ze allemaal, maar ik heb het idee dat het bij Pathé meer om de film draait dan bij Cineville. Terwijl Cineville juist zijn best doet om qua aanbod de echte filmliefhebber aan te spreken. Maar waarom heb ik dan nooit het idee dat ik naar de bioscoop ga als ik naar een Cineville theater ga?

Dus ga ik nu weer terug naar Pathé? Voorlopig neem ik helemaal geen pas, de zomer komt eraan en ik denk niet dat ik vaker dan één keer per maand naar de film ga. Maar wanneer de herfst in aantocht is en de man op wereldreis gaat, is het best een fijn vooruitzicht om met een bak popcorn op schoot een hele hoop hersenloze actiefilms te kijken en dat kan alleen bij Pathé,

 

 

 

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s