Mediocre

 

3100c449-0443-4e9a-a369-6a5d3f130414

Wat een kanjer, topper, lekker ventje, wolk, kleine man/vent/meid/ vriend/ vriendinnetje, dropje, lieverd, knap binkie, moppie, lieve schat, hummel, scheet, knappe vent, cutie, schatje, knapperd, hartendief, poepie, prachtjoch, heerlijk kereltje, hartje, mooie kleintje, mooi wondertje, mooi meiske, prinsesje, dotje, liefie, poppie, cutie petutie, engeltje, mooi grietje, lekker bekkie, fotomodel, snoetje….

Nee het gaat niet over het gedrocht op de foto. Niemand kan op meer lovende woorden rekenen dan een pasgeboren kind op social media. Een diploma behaald? Een nieuwe baan? Een nieuwe lover via Tinder? “Mediocre” zou Immortan Joe (de bad guy in Mad Max Fury Road) zeggen. Een kind krijgen is de ultieme prestatie en het ware Walhalla*.

Ik droomde van de week dat ik beviel van een tor. Dat beviel me niet. Toen ik dit tegen mijn moeder zei, zei ze: “Het begint met dromen over zwanger zijn.” En dat beviel me allerminst.

Zoals ik in eerdere blogs al heb laten doorschemeren, heb ik geen enkele ambities op het moedervlak. Dat is al jaren bekend, maar mijn verwanten waren hoopvol: “Wacht maar, als je wat ouder wordt gaat het echt wel kriebelen.” Dus ik wachtte braaf af, maar behalve de gebruikelijke schimmelinfecties kriebelt er helemaal niks.

En nu zijn er dan toch heul veul mensen in mijn omgeving die zin kregen om een gezin te stichten. Het afgelopen jaar heb ik maar liefst zeven geboortekaartjes mogen ontvangen en er is geen houden meer aan. Sindsdien is, als ik Facebook mag geloven, de levenskwaliteit van sommigen aanzienlijk verbeterd. Want sinds het grote wonder is het enkel en alleen maar een meervoudig orgastische ervaring. Het ene na het andere hoogtepunt dient zich aan. En dat vinden we met zijn allen disproportioneel leuk.

Natuurlijk vind ik dat ook hart-stikke leuk, maar misschien iets minder leuk dan de rest. Want hoe kun je een petieterig wezentje dat zoveel geluk brengt nu niet leuk vinden? Het grote wonder, de hemel op aarde, de oneindige genieting. Maar ergens beangstigt dat me ook. Wat als ik de kans op het ‘grote geluk’ misloop, is mijn leven dan mediocre? Kan ik dan geen meervoudig orgastische levenservaring hebben? Is er iets mis met mij dat ik een baarmoeder heb gekregen die ik niet wil gebruiken om mezelf het moederschap te baren?

Ook de lovende reacties van mede ouders op elkaars kinderen is alarmerend. Babyfoto’s krijgen honderden likes en reacties op social media. Net zoals Oranje is het kind opeens van ons allemaal. Een reeks koosnaampjes waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden passeren de revue, de een nog liever (of tenenkrommender) dan de ander. Al die ouders hebben een gemeenschappelijke hobby en dat is het ouderschap.

En het is duidelijk dat ik die hobby niet deel. Zo’n koosnaampje zoals geschetst in de eerste alinea kan ik echt niet over mijn strot verkrijgen. Het mens is net 4 weken oud, ziet er uit als een karakter uit Star Wars en dat moet dan een prachtkind zijn. Sorry, maar ik ga er niet in mee. “Fijn dat alles erop en eraan zit.” Is meer mijn ding. Als ik kijk naar mijn eigen babyfoto’s zie ik ook geen fotomodel. Sterker nog: dat rood aangelopen jankhoofd en die spekarmpjes zijn vertederend lelijk. Was er maar eens iemand die zei: “Tering, dit had de zoon van Gollum kunnen zijn.”

En dat betekent dat mijn houding kan worden geïnterpreteerd als desinteresse of zelfs kinderhaat. Maar de optie dat simpelweg niet iedereen de gemeenschappelijke hobby van het ouderschap deelt, komt vaak niet bij mensen op. “Hoe kun je dit nou niet willen?” Ik weet dat het een beetje kort door de bocht is, maar voor mij is de hype rondom kinderen net zo oninteressant als de hype rondom het WK of de dood van David Bowie. Ik snap dat het je aangrijpt, ik kan er zelf alleen weinig mee.

Dus ja, ik zie vriendschappen veranderen. En die schuld ligt bij niemand. Toen ik vriendschappen aanging, was dat niet omdat ik er vanuit ging dat er binnen een x aantal jaar een derde persoon onze vriendschap zou verrijken. Ook is het niet zo dat ik automatisch net zoveel van de kinderen van mijn vriendinnen houd als ze zelf doen. Ik accepteer de aanwezigheid van kinderen en vind het oprecht leuk om ze te zien (op)groeien, maar mijn interesses liggen ergens anders: literatuur, film, boardgames, muziek, zelfontplooiing, eten en drinken, nieuwe dingen ontdekken en mijn werk. Als ik nu in het gezelschap van ouders ben, wordt het eerste betekenisvolle gesprek van de avond halverwege afgekapt door ondergekakte luiers of uitgespuugde bietenhapjes. En zoals dat opgaat voor alle interesses: je zoekt vrienden met wie je iets kunt delen. Met vrienden die niet van spelletjes houden, ga ik geen spelletje doen. En tegen een vriendin die niet van lezen houdt, begin ik niet over het boek dat ik aan het lezen ben. Zo zou dat ook met het ouderschap moeten gaan, maar daar rust duidelijk nog een taboe op.

Nee, ik vind mijn leven niet mediocre. Met al mijn vrienden en activiteiten waan ik me ook zonder kind in het Walhalla. En ik hoop van harte dat ik alles wat ik leuk vind, kan combineren met de vriendschappen die ik al zo lang heb. En het kan.
Eens per maand ga ik op bezoek bij een vriendin met een kind. De deal is dat ik naar haar kom, omdat zij minder mobiel is of anders een oppas moet regelen, zij kookt, we spelen een spelletje met het kind en daarna gaat het kind naar bed en kletsen we bij. Op kinderverjaardagen krijg ik, thank god, geen uitnodiging want als we het over Walhalla hebben. Een kinderverjaardag is dat zeker niet (in mijn ogen dan).

 

Walhalla:
Speelt als Valhalla ook een rol in Mad Max Fury Road. 
In de Noordse mythologie was het Walhalla een speciale hemel, voorbehouden voor de gesneuvelden in de strijd. De Vikingen geloofden dat de helden van Odin dagelijks in de strijd sneuvelen om ’s avonds door Odins krijgsmaagden, de Walkuren, van het slagveld naar het Walhalla te worden gebracht. Hier werden ze onthaald op varkensvlees en honingwijn.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s