Dag #19 15

494px-Michelangelo_Caravaggio_065Het viel me deze week op dat een aantal lieden op Whatsapp zo’n beetje elke dag hun profielfoto verandert. Ik heb beloofd dat ik daarop zou terugkomen. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een kort stukje over social media en narcisme. 

Ik wil daarbij wel even vermelden dat het hier om mannen gaat die ik mogelijkerwijs zou kunnen daten als ik daar tijd voor zou maken. Maar kennelijk voel ik daar de behoefte niet zo toe en wellicht heeft dat iets te maken met die instabiele profielfoto’s. Op de een of andere manier gaan er dan alarmbellen af. Ik denk dan dat zo’n gast met een heel leger aan vrouwen aan het chatten is en door middel van het steeds plaatsen van een nieuwe foto’s reactie probeert uit te lokken. Maar daar trap ik niet in.

Ikzelf verander mijn profielfoto altijd tegelijkertijd met mijn Facebook profielfoto. Zo kan er geen verwarring ontstaan. Ik verander mijn profielfoto zo’n één keer in de drie maanden. Ik mag graag denken dat mijn profielfoto’s seizoensgebonden zijn. De laatste verandering was op 5 juli en die daarvoor is van 5 april, een lentefoto. Dat is dus exact 3 maanden. Daarvoor kwam de winterfoto met kek mutsje van 26 januari. Kennelijk had ik geen behoefte aan een herfstfoto want de foto daarvoor werd op 8 augustus 2014 ingesteld.

Goed. Wanneer je meerdere keren per dag of per week een nieuwe profielfoto instelt, lijkt me dat een behoorlijke klus. Je moet voor de foto gaan zitten, je moet deze zorgvuldig selecteren en bewerken en plaatsen. Wat zegt Google over mensen die regelmatig hun profielfoto veranderen?

“People who keep on changing their profile pictures are insecure, lack in confidence and are often very flippant in their decisions. Such people are also found to be suspicious and don’t trust others easily. Some even show traits of split personality and always remain dissatisfied with their decisions,” said psychologist Amool Ranjan. “This trait shows that a person is suffering from identity crisis and actually wants to explore himself in the views of others. They are also attention seekers,” said another psychologist Kaptan Singh Sengar.

Dus mensen die hun profielfoto dagelijks veranderen zijn onzeker en op zoek naar aandacht. Op zich rijmt dat met mijn voorgevoel, maar het zegt natuurlijk niets over van wie deze mannen aandacht willen.

Een andere aanname die ik stiekem ook een beetje heb is dat mensen die regelmatig hun profielfoto veranderen narcistisch zijn. Maar ook daar geeft Google wat antwoorden op. Dat Narcisme en onzekerheid twee paradoxale vriendjes zijn, blijkt uit veel onderzoeken. Je kunt namelijk je profielfoto vaak veranderen, omdat je graag complimentjes krijgt waardoor je je zekerder voelt of je kunt je profielfoto regelmatig veranderen, omdat je wilt laten zien hoe lekker je wel niet bent. Dat concludeerden ook onderzoekers aan de York University over het frequent uploaden van status updates en foto’s op Facebook. En met frequent bedoelden zij om de vijf (!) minuten.

         The researchers concluded that the people who used Facebook the most tended to have narcissistic or insecure personalities.

Daarbij bleek uit een ander onderzoek dat mensen met een lage eigenwaarde vaker negatieve dingen over vrienden op Facebook zetten. Dat maakt hen niet bepaald geliefd onder diezelfde vrienden.

Weer een ander onderzoek onderzocht de relatie tussen Facebookgebruik en de relatie van een stelletje. Het bleek dat het Facebookgebruik toenam wanneer het stel te kampen had met vreemdgaan, break-ups of scheiding.

Verder is ook onderzoek gedaan naar de correlatie tussen het aantal Facebookvrienden en je ‘echte’ vrienden.

          However, the researchers concluded there was a positive correlation between the number of friends the subjects had online with the number of friends                 they had offline.

Maar…hoe meer vrienden je hebt, des te groter de kans dat je urenlang op Facebook spendeert en ongelukkig wordt van alles wat je vrienden wel hebben en jij niet.

“He added that the more friends you have, the more likely you are to spend your day enviously reading about someone else’s paradise vacation, new girlfriend or job promotion.

Dat vriendenaantal doet me ook denken aan een opmerking die ik een paar maanden geleden kreeg. Jij hebt maar 250 vrienden op Facebook. Ik dacht dat je er pas net op zat. Tegenwoordig is het kennelijk doodnormaal om meer Facebookvrienden te hebben dan je aankan. Ik vond 250 al veel, maar blijkbaar is het niet genoeg. Volgens onderzoekers verschuift de waardering van onze relaties bij de jongere generatie van kwaliteit naar kwantiteit:

“We found that people who are narcissistic use Facebook in a self-promoting way that can identified by others,” Buffardi reports. The researchers found that the number of Facebook friends and the way posts are made on profiles correlates with narcissism. Nearly all young  people today use Facebook and it has become a normal part of social life, says Campbell, but “narcissists are using Facebook the same way they use their other relationships—for self-promotion with an emphasis on quantity over quality”

 

Narcisme en social media zijn dus wel degelijk aan elkaar gelinkt net zoals onzekerheid en social media. Het zou een beetje flauw zijn als ik deze informatie niet op mezelf zou betrekken want het is natuurlijk best narcistisch om elke dag een blog te schrijven en te denken dat mensen daarop zitten te wachten. Ik vind mijn leven zo leuk en dat wil ik graag met jullie delen. Ben ik een narcist of is mijn gedrag gezond? Op deze website kan je testen hoe narcistisch je bent.

Mijn score:

Your score is 15, out of 40. Higher scores indicate greater levels of narcissism.

Hieronder de gemiddelde scores van drie doelgroepen:

Sample Score
US University undergraduates (Raskin and Terry, 1988) 15.6
US Adults (Pinsky and Young, 2009) 15.3
US Celebrities (Pinsky and Young, 2009) 17.8

Daarnaast scoor ik op bepaalde onderdelen hoger dan andere:

tabel1

 

De laatste tabel geeft aan dat ik redelijk zelfstandig/autonoom ben (het idee hebben dat je de dingen zelf beter kunt doen dan anderen), maar me ook best superieur voel. Ik denk dat ik hier hoger op scoor dan gemiddeld. Ik scoor gemiddeld als het gaat om de behoefte om mezelf te tonen en dingen te delen en de drang om dingen te exploiteren. Ik scoor lager dan gemiddeld op de behoefte om een leider te zijn, ijdelheid en entitlement (wat ik lastig te vertalen vind), maar volgens mij houdt het in dat je vindt dat je recht op bepaalde dingen hebt. 

Ik vind dit op zich geen gekke score en kan me er wel in vinden. Ik denk wel vaak dat mensen op mijn blogs en foto’s zitten te wachten en ik vind mijn ervaringen wel het delen waard. Daarentegen vind ik het ook leuk om te zien wat anderen meemaken en vind ik het soms jammer dat anderen niet zo actief op Facebook zijn als ik. Als het bijvoorbeeld op opleiding aankomt, voel ik me vaak wel superieur en dat merk ik bijvoorbeeld nu sterk in mijn partnerkeuze. 

Verder ben ik 0,3 punt minder narcistisch dan de gemiddelde Amerikaan. Daar doe ik het voor. En nu jullie.

 

 

Bron: https://www.psychologytoday.com/blog/wired-success/201306/do-facebook-and-other-social-media-encourage-narcissism


5 reacties op ‘Dag #19 15

  1. Goed stuk en zeker interessant & informatief,

    Wat ik wil suggereren is wat als dit bij vrouwen het geval is, dat vrouwen 1-2 keer per dag hun pf foto veranderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s