Dag #9 Niet perfect

FullSizeRender (3)Laatst was ik bij J. (ik geloof dat de namen van mijn beste vrienden voor 80% met de J. beginnen) en bij haar in de straat is het anders dan bij mij. In mijn gedeelte van Bos & Lommer, buiten de ring, groet niemand elkaar op straat. Het meest lieve dat iemand hier kan doen, is je fiets met rust laten. Maar J. kent al haar buren en zit nooit verlegen om een praatje als ze met haar dochtertje op pad gaat. 

Onlangs was ik bij haar en we zaten vanaf het balkon de straat te observeren toen er twee van haar buren langsliepen. “Peter! Hoe gaat het met de verkoop van jullie huis?” Peter en zijn vriendin hielden halt om J. op de hoogte te stellen van de stand van zaken. Hij, dertiger met vlot kapsel, polo’tje aan met een korte broek en hippe zonnebril op. Zij, maatje 34, straalwitte tanden en een natuurlijke elegantie waar ik altijd erg jaloers op ben. Toen het stel hun richting vervolgde naar hun woning zei ik tegen J.: “Echt zo’n perfect stelletje hè?” Waarop J. antwoordde: “Ah…Lian, niemand is perfect.”

Natuurlijk is dat zo. Geen enkel stelletje is perfect, maar waarmee neem je genoegen? Wanneer is het niet perfect zijn niet meer niet perfect genoeg (jemig, deze zin is verre van perfect). Ik heb ook in relaties gezeten die niet perfect waren en daar blijf je dan in, omdat je weet dat je volgende partner ook niet perfect zal zijn. En zo sluipt er langzaam een soort van misplaatste acceptatie in de relatie en dan heb je enkel nog de herinnering aan de periode waarin je relatie nog wel genoeg was. Maar als het een beetje tegenzit, ben je ook dat weer vergeten.

Zo ging dat ook in mijn relatie met BJ. Na drie jaar samenwonen kon ik me nauwelijks nog herinneren dat we ooit dat stelletje waren waarvan mijn vriendinnen zeiden dat we de hele tijd liepen te kleffen op Koninginnedag. We raakten aan elkaar gewend net als aan de vintage meubels die we ooit zorgvuldig uitgezocht hadden. We werden ons eigen meubilair. Lieve woordjes werden ingewisseld voor praktische mededelingen en complimentjes gaven we alleen nog maar aan de kat. Als we gingen slapen, deden we dat nooit meer tegelijkertijd. Dan ging ik in bed liggen en zat hij nog volop te gamen in de woonkamer met de mededeling dat ‘ie straks bij me kwam liggen. Uiteindelijk sliep ik al toen hij in bed kwam. Ik denk dat ik dat het allerergst vond. Ik vraag me af hoe lang ik daarmee was doorgegaan als hij niet naar Amerika was vertrokken. Het was niet alleen gewenning, maar ook de toekomst en het weten dat je eigenlijk heel goed bij elkaar past waardoor ik bij hem bleef. Wat maakt het dan uit dat het allemaal niet meer zo romantisch en spannend is? We hebben een toekomst samen! Waar vind ik nu iemand die net als ik zo gek is op games, vintage meuk en films? En als ik diegene al vind dan komt de klad er na een paar jaar ook weer in.

Uiteindelijk heb ik gekozen voor de onzekerheid. En soms ben ik bang dat ik inderdaad nooit meer iemand vind die net zo gek is als ik op alles wat ik eerder noemde en die ook nog eens romantisch en spannend is. Maar ik weet wel dat ik zo’n relatie als met BJ nooit meer wil. Ik blijf liever de rest van mijn leven single dan dat ik mijn partner moet smeken om liefde en seks op zondagochtend. Dat klopt gewoon niet en ik denk dat iedereen die in zo’n relatie zit ook weet dat het niet klopt. Want intimiteit is wat je relatie exclusief maakt. Ook al blijf je in je relatie omdat je denkt dat je partner de enige ter wereld is die een geschikte vader voor je kinderen zal zijn, hij moet ze wel eerst met je willen maken.

 

(Toelichting foto: Op 5 december 2010 werd ik wakker. BJ had als surprise een speurtocht door ons huis bedacht, waar we net een maand woonden. Hij had overal gedichtjes opgehangen die te hilarisch voor woorden waren. BJ kan ontzettend goed dichten. De rest van de gedichten zijn erg intiem of gaan over mijn afkeer van poep en alles wat daarmee te maken heeft, maar ik vind het heerlijk om ze zo nu en dan terug te lezen en me een BJ te herinneren die me intens gelukkig kon maken).


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s