Dag #8 De opgieter

Afb_sauna_06Vorig jaar heb ik het al eens eerder over naaktheid gehad. Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat naturisme niet echt mijn ding is. De hele dag in je blote hol op een camping lopen een beetje jeux de boulles spelen en aan een softijsje slurpen in je nakie…nee…dat lijkt me niets.

Ik ben niet preuts ofzo, maar niet iedereen hoeft mij naakt te zien. Sommige dingen moeten wel een beetje een verrassing blijven. Toch kan gisteren de geschiedenisboeken ingaan als de dag waarop ik voor het eerst naar een gemengde sauna ging

Ik waagde de poging op aanraden van een vriend die regelmatig gaat. Er zijn genoeg dingen die me worden aangeraden door vrienden (zoals een lijntje cocaïne bijvoorbeeld) en meestal loop ik daar niet direct warm voor, maar ik had een vrije dag en vriendin I. was een dagje kinderloos dus via Ticketveiling wisten we relatief goedkope tickets te bemachtigen voor een dagje in het wellnesscentrum.

Voor ons allebei was het de eerste keer in een gemengde sauna dus we waren lichtelijk nerveus toen we de deur van de kleedkamer opentrokken. Voor ons zagen we een aantal rijen met kluisjes, maar nergens waren kleedkamers te bekennen. We trokken lukraak deuren open, maar nergens was een kleedkamer. Toen we als laatste de deur met “dames”opentrokken bleek daar een vrouw net klaar te zijn met haar toiletbezoek en we verontschuldigen ons voor het zomaar opentrekken van de deur terwijl ze daar naakt stond. Er bleek dus helemaal geen kleedkamer te zijn. Je had kluisjes en bankjes en daar moest je het mee doen. Nogal logisch eigenlijk. Waarom zou je kapitalen uitgeven aan de bouw van kleedkamers terwijl iedereen daar toch naakt gaat rondlopen.

Gehuld in een dikke badjas begaven we ons naar de eerste sauna. We glipten snel naar binnen en gingen zitten wachten op het zweet. In alle rust konden we even wennen aan de nieuwe omgeving en stiekem gingen we natuurlijk ook even kijken naar al die naakte lijven. Vrouwenbillen die nauwelijks nog billen te noemen zijn, maar eerder het verlengde van de rug (en daar stikt het ervan), ballen die groter zijn dan penissen, voormalig dikke mensen die nog steeds kilo’s aan slap vel met zich meezeulen en borsten die eigenlijk veel meer weg hebben van koeienuiers (daar zijn er ook veel van). Dat is de norm. Je hoort en leest het wel vaker: maak je niet druk om je lijf wat je ziet in de bladen is niet normaal. En het is waar: Lijven leven en dat is na een aantal jaren goed te zien en hoewel de toets des levens niet zo verfijnd is als die van Rembrandt is het lijf vleesgeworden kunst.

Om 13:00 vond er een opgieting plaats. Volgens de receptioniste was dat wel leuk om mee te maken. Dus I. en ik namen plaats in de sauna op de bovenste rij in de rechterhoek. Want daar zat nog niemand. Toen de jongeman die de opgieting deed, de opgieter?, binnenkwam vroeg hij of er mensen waren die voor het eerst bij een opgieting aanwezig waren. We staken trots onze vingers omhoog. “En jullie gaan al meteen op de meest zware plek van de hele sauna zitten? Dat is erg dapper van jullie, maar ik raad jullie aan om wat naar voren te komen.” Onder toeziend oog van de rest van de aanwezigen klauterden we met onze naakte lijven wat onhandig naar beneden.

De opgieting zelf is een wat komisch gebeuren. De opgieter giet wat water op de hete stenen van de sauna en de rook die dan vrijkomt wordt door hem met een handdoek en allemaal theatrale bewegingen door de ruimte verspreid. Dit alles zorgt voor bloedhete walmen van welriekende damp waar je ongelooflijk snel van gaat zweten. Ik benijd die opgieter niet om zijn baan. Alhoewel zo’n sessie maar 15 minuten duurt sta je wel bij 70 graden met een natte handdoek te wapperen. En dat is best zwaar. Ik geloof dat die jongen na twee keer wapperen al een halve liter zweet kwijt was. Het was een beetje overdreven, maar toch ook begrijpelijk dat hij na de sessie een…warm…applaus kreeg.

Het leuke van zo’n wellness is dat je er van alles kunt doen: sauna’s, Turkse stoombaden, warme baden, bubbelbaden, buitenbaden, nog meer sauna’s, zonnebanken, zonneweides, sneeuwcabine’s en lekker eten. Je kunt er prima een hele dag vertoeven en zeker als het mooi weer is want dan is buiten zwemmen nog leuker. Omdat er zoveel te doen was en we ons best konden ontspannen vergaten we op een gegeven moment ook dat we naakt waren. Ik had eigenlijk om 14:30 een bioscoopafspraak. Ik dacht dat 3 uur in die sauna wel meer dan genoeg was. Wist ik veel dat zo’n wellness centrum bestaat uit wel dertig verschillende hokjes met naakte mensen en veel vocht en warmte. Uiteindelijk hebben I. en ik tot laat in de middag in ons blootje rondgehuppeld. En we vonden het rete gaaf.

De opgieter adviseerde ons om ook naar de opgieting van 16:00 te komen. Ik weet niet meer precies waarom, maar dat leek ons een goed idee. Tijdens de tweede opgieting duurde het even voordat ik begon te zweten en toen de opgieter vroeg of de mensen die bij de eerste sessie aanwezig waren verschil merkten met de tweede sessie vond ik het nodig om te vertellen dat ik nu minder snel zweette. Nou, dat is blijkbaar bij een opgieting zoiets als vloeken in de kerk, want even later bracht de handdoekzwaaier een enorme waaier mee waar hij in plaats van 1 keer, 4 keer voor mijn lijf mee waaide. En ik kan je vertellen: dat is niet leuk. Ergens achterin de sauna riep iemand: “Dat zal je leren door te zeggen dat je niet zweet!”

Helemaal leeggezweet sprong ik een kwartier later in het buitenbad. En het regende! Iets waar ik inmiddels bijna een jaar op had gewacht. 

 


2 reacties op ‘Dag #8 De opgieter

  1. Ik ga al jaren naar de sauna, ook zo’n ‘openbaar’ exemplaar. Privé sauna’s zijn meestal veel duurder en hebben veel minder faciliteiten. Leuk dat je het hebt geprobeerd – waarschijnlijk voor herhaling vatbaar?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s