Dag #5 Fix bij de film

NL_PIM_48386001001_01J. en ik gaan al zo’n vier jaar (bijna) twee keer per maand naar de film. Maar dit is minder frequent geworden, nadat ik had besloten om mijn Pathépas op te zeggen en een Cinevillepas te nemen. Het grootste nadeel hiervan is dat ik en J. minder vaak een bioscoopje pakken, maar verder ben ik zeer content met de overstap.

Aanbod
Ten eerste is het aanbod van de Cineville bioscopen een stuk breder dan bij Pathé. We weten allemaal dat Pathé zich met name op de blockbusters richt en dat Tushinkski en City het art-house/indie publiek proberen aan te boren, maar dat aanbod is maar een fractie van alles wat bij Cineville draait. Daarnaast komt het gros van de blockbusters op een gegeven moment wel op Netflix of een ander digitaal kanaal. De alternatieve film is wat lastiger te bemachtigen, nadat hij uit de bioscoop verdwijnt. Cineville bioscopen organiseren regelmatig thema-avonden, festivals en filmvertoningen in aanwezigheid van cast en/of regisseur. Dat is allemaal ‘gratis’ toegankelijk met je pas. Op die manier wordt je filmervaring veel rijker en heb je ook meer zin om je te verdiepen in de film die je gaat zien of de film in het algemeen. Ik vind dat een goede ontwikkeling. Het is ook leuk dat de Cineville bioscopen allemaal anders zijn en verspreid zijn over de hele stad, zo kom je nog eens ergens. En daarbij kun je vaak ook leuk eten, drinken en zitten bij de bioscoop. Bij Pathé willen ze vooral dat je tijdens de film lekker zit, maar zodra die is afgelopen kun je ophoepelen.

Fix
Natuurlijk zou Cineville nog beter kunnen worden. Zo valt me op dat de films met name in de avonden en weekenden draaien. Heb je een keertje een vrije dag en wil je om 11:00 ’s morgens starten met je filmmarathon dan kom je waarschijnlijk van een koude kermis thuis. Bij Pathé (en ik vind het nu wel een beetje vervelend worden dat ik steeds lang op de e druk om een é te krijgen, maar omdat dit geen Mac is, waar ik nu door mijn werk aan gewend ben geraakt, realiseer ik me pas na een paar seconden dat het er zo uitziet: pateeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee) kom je veel meer aan je trekken als je graag ’s morgens naar de film gaat. Bij Pathé is het beeld en geluid van prima kwaliteit. Als ik daar een grote Hollywoodfilm in Imax zie dan heb ik echt het gevoel dat ik een film ervaar en niet alleen maar bekijk. Maar dat kan ook komen door het type film. Als als laatste heeft Pathé iets wat de Cinefeel bioscopen niet hebben: popcorn. Ik mis mijn fix bij de film.

Emmertje
Jarenlang was ik grootverbruiker van Jimmy’s popcorn. Ik werkte vijf jaar in videotheek Starworld en daar verkochten we van die emmertjes met popcorn. Volgens mij was ik zelf onze grootste klant, want ik vrat in een week wel drie van die emmertjes leeg. En dat was nog exclusief de consumptie in de bioscoop. De zoute popcorn van Jimmy’s is overigens het lekkerst met een grote beker van die aanmaakcola uit de automaat (zonder ijs).

Een aantal jaren geleden bestelde ik weer het gebruikelijke recept bij Pathé (soms afgewisseld met een grote popcorn zoet en zout gemengd), maar ik merkte meteen dat er iets niet in de haak was. De popcorn was anders. Minder rond en vol. De vorm deed meer denken aan de popcorn die je thuis zelf maakt met zo’n pofzak (wat nooit werkt want of de helft van je zak is nog niet gepoft, maar de andere helft is warm, sappig, hagelwit en zout of je gaat te lang door met poffen, omdat je wilt dat ook die andere helft warm, sappig, iets minder wit en zout wordt. Maar dan ruik je opeens die lucht die je duidelijk maakt dat je dat risico niet had moeten nemen en vervolgens is de helft van je popcorn een zwartgeblakerde quiche die tegen de zak zit geplakt). Goed, die popcorn was dus anders en smaakte daarom minder goed. Ik vroeg aan mijn vrienden of ze het verschil ook merkten. Maar zij aten natuurlijk niet drie van die emmers per week en waren dus geen kenners op dat gebied. Toen ik zelfs de klanten van de videotheek vroeg of ze onlangs iets vreemds hadden opgemerkt aan specifiek de zoute popcorn van de bioscoop bedacht ik dat mijn gedrag misschien als obsessief te boek zou komen te staan. Dus ik mailde Jimmy’s. Ik heb de mail net opgezocht en hij staat gewoon nog in de inbox van mijn oude e-mailadres:

12-9-2009
Aan: jimmys@popcorn.nl
 
 
Geachte heer/mevrouw,
 
Het voelt een beetje stom om een mailtje naar u te sturen over de smaak van mijn favoriete popcorn, maar omdat het me de afgelopen maand nogal bezighoudt doe ik het dan toch. Ik eet al jaren Jimmy’s popcorn, in de bioscoop en uit de emmers die ik haal bij de videotheek. Ik denk dat ik zelfs een periode verslaafd ben geweest,  ik at soms wel 2 emmers leeg in een weekend en toen ik naar Amerika op vakantie ging sloeg ik ook een voorraad in. Ik eet met name de zoute variant.
De popcorn van Jimmy’s heeft me altijd het beste gesmaakt, beter dan de magnetron popcorn die in veel supermarkten te koop is.
Echter, vorige maand ging ik naar de bioscoop en de zoute popcorn smaakte anders, hij leek er ook anders uit te zien. De popcorn was niet meer rond van vorm, taai en smaakte soms aangebrand. De popocorn smaakte eigenlijk meer naar magnetron popcorn dan naar de kwaliteitspopcorn van Jimmy’s die ik ken. Ik dacht dat het misschien aan de bioscoop lag dus ik liet het verder rusten. Maar afgelopen week haalde ik een emmer en die popcorn smaakte ook al zo. Ik kom net terug van de bioscoop en ook nu was de popcorn weer van diezelfde aard. Nogmaals, het voelt een beetje stom om een mail hier over te sturen, maar ik ben erg benieuwd of jullie inderdaad wat hebben veranderd aan jullie receptuur of dat mijn smaak gewoon niet meer hetzelfde is.
 
Graag hoor ik van jullie het antwoord op mijn vraag: Hebben jullie iets aan de  receptuur of bereiding van de zoute popcorn veranderd?
 
Alvast bedankt!
 
Met vriendelijke groet,
 
Lianne 
 
De reactie van Jimmy’s:

Beste Lianne,

Bedankt voor het melden van je klacht.

 Zou je mij kunnen vertellen bij welke bioscoop je bent geweest?

Er is wel een kleine verandering geweest, wat je zelf ook aangeeft, de popcorn ziet er wat anders uit (meer uiteen gepoft).

Het is echter niet goed dat de popcorn taai zou zijn, dit kan niets te maken hebben met andere receptuur dus ik zou graag uitzoeken hoe dit kan.

Misschien kun je me ook informeren welke emmer je gekocht hebt bij welke videotheek.

Ook dit ga ik dan voor je uitzoeken.

Geef me even je adres op dan kan ik je een product van ons toesturen, mocht je dan weer dezelfde bevindingen hebben dan horen wij dit uiteraard graag.

Met vriendelijke groeten,

Als dank voor mijn klacht kreeg ik toen een doos met verschillende smaken popcorn. Dat was natuurlijk ontzettend tof van ze. Maar uiteindelijk is de smaak van de popcorn toch niet meer wat het ooit was geweest. Natuurlijk eet ik nog steeds Jimmy’s popcorn, omdat het nog steeds de beste is. Maar ik heb nog regelmatig heimwee naar de volle versie. Stel je voor: mensen die in 2009 geboren zijn, zullen nooit weten hoe de echte Jimmy’s heeft gesmaakt.

(Eigenlijk wilde ik het helemaal niet over Jimmy’s gaan hebben, maar over het verschil tussen Pathé en Cineville, maar al schrijvende bedacht ik me opeens dat verhaal weer. Dus de blog van vandaag is iets langer geworden :))


Een reactie op “Dag #5 Fix bij de film

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s