Blij en gelukkig zijn wij met de geboorte van onze Littlefinger

B3122(pp_w890_h593_m1375304478_a100_pBL)Het afgelopen half jaar zijn er in mijn directe vriendenkring vier stelletjes ouders geworden en iedere keer ben ik toch best nieuwsgierig naar de naam die ze hun kind hebben gegeven.

Het lijkt me lastig om een naam voor iemand te moeten verzinnen die je nog nooit hebt ontmoet. Je hebt nog geen idee hoe het karakter zich gaat ontwikkelen, wat je kind leuk gaat vinden om te doen en hoe hij of zij er uit komt te zien. Het zou bijzonder zuur zijn als je je kind vernoemt naar die ene voetballer terwijl het straks een schurfthekel heeft aan voetbal. Of je geeft je kind een liefelijke naam zoals: Lisa, Annabel, Lieve, Rozemarijn of Madelief en het blijkt een enorme feeks te zijn.

Namen zijn niet zomaar een paar lekker bekkende lettergrepen (assonantiealert), maar ze krijgen betekenis door andere mensen die die naam ook dragen. We associëren namen direct met personen die we kennen. Zo kent iedereen in Obdam de dorpsgek Arthur die al sinds ik me kan herinneren hevig heen en weer schuddend met zijn lijf naast de spoorbonen treinen zit te kijken en helemaal uit zijn plaat gaat wanneer de NS voorbij raasde. Toen ik verliefd werd op een jongen met dezelfde naam kon ik alleen maar die scheel kijkende dorpsgek voor me zien. Ook de Osama’s van deze wereld zullen het niet makkelijk hebben gehad. Als je die naam hoort denk je aan een scherpe haviksneus, een lange witte baard en een tulband waaronder ziekelijke ideeën verstopt zitten. Toen bleek dat de uitbater van de snackbar op de Jan Pieter Heijestraat ook Osama heette, werd het beeld van heetgebakerde haatbaard langzaam vervangen door vriendelijke frituurvriend.

Bij positieve naamervaringen kan de positiviteit soms onrealistische verwachtingen wekken bij een nieuw persoon die dezelfde naam draagt als bijvoorbeeld de liefde van je leven of je beste vriendin. Zo denk ik dat alle Jasmins goed kunnen luisteren, zorgzaam zijn en cultureel geïnteresseerd, alle Nidhi’s zijn…just needy…en alle Natasja’s zijn powervrouwen met een klein hartje. Nu werd mijn ego ook eens ontzettend gestreeld toen mijn lerares in groep 8 op de basisschool net bevallen was van haar eerste kind. Ik weet nog goed dat ik het geboortekaartje zag: “we noemen onze dochter Lianne”. Ik was er heilig van overtuigd dat je je dochter geen Lianne noemt als je een ongelooflijk kutkind kent dat Lianne heet.

Maar goed. Dit bracht mij op de volgende gedachte: Stel: je bent zwanger, je kijkt naar Game of Thrones en opeens heb je het: ik noem mijn spruit Littlefinger.

Goed…een zoekresultaat naar die naam levert (gelukkig niets op), maar ik heb uit pure nieuwsgierigheid eens gekeken hoeveel kinderen, geboren in 2014, karakternamen uit Game of Thrones hebben gekregen. Het gaat hierbij om de namen die nog relatief gangbaar zijn. Ik vind Grijze Worm best een leuk idee, maar in de praktijk nauwelijks haalbaar.

Game of Thrones meisjesnamen 2014

1. Cersei – 0 keer (gelukkig)
2. Daenerys / Kaleesi – 0 keer (dat valt me tegen ;))
3. Sansa – 10 keer
4. Arya – 11 keer
5. Brienne – 0 keer, maar Brianna 3 keer
6. Catelyn – 1 keer
7. Margaery – 0 keer
8. Missandei – 0 keer
9. Melisandre – 0 keer (mmm ik had toch wel een eerbetoon verwacht)
10. Ygritte – 0 keer
11. Talisa – 1 keer
12. Ellaria – 0 keer

Game of Thrones Jongensnamen 2014

1. Tyrion – 1 keer (!!!!!)
2. Jon – 6 keer
3. Jorah – 0 keer
4. Jaime – 8 keer
5. Samwell – 1 keer maar gespeld als Samwel
6. Theon – 0 keer
7. Petyr – 0 keer (tja…bordeeleigenaar…)
8. Tywin – 0 keer
9. Joffrey – 0 keer (gelukkig)
10. Bran – 3 keer
11. Stannis – 0 keer
12. Davos – 0 keer
13. Daario – 0 keer (maar Dario 17 keer)
14. Ramsay – 0 keer
15. Eddard – 1 keer
16. Khal – 0 keer
17. Viserys – 0 keer

Goed, het valt dus reuze mee met de Nederlandse vernoemingen. Maar toch zijn er een paar opvallende namen: bij de meisjes zien we de namen Sansa en Arya wel redelijk vaak voorkomen en dat zijn toch wel echt namen die men met Game of Thrones associeert. Bij de jongens zien we dat er een kind de naam draagt van een kleine man met een hoog libido. Ik sterf van nieuwsgierigheid om te weten wie dat kind is en wie de ouders zijn. Jon en Jaime zijn namen die vaak gegeven worden, maar hoeven niet perse geïnspireerd te zijn door Game of Thrones.
Ik geef toe: ik ben een beetje teleurgesteld. Met namen als Aarshabh, Wesridjaysley en Ghëarmiangelijanno (langste naam met 18 letters) en Rhoshaindricley, had ik op zijn minst op een Littlefinger gehoopt.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s