Crazy Blues

1443CrazyBlues-IDT-050215Ik ga nooit naar dans. Niet omdat ik het niet mooi vind, maar omdat het me frustreert.

En dat zou niet mogen want dans is juist mijn uitlaatklep. Bij een concert kan ik ook nooit stilstaan of zitten. Ik moet iets bewegen. En als ik mensen zie dansen, wil ik het liefst meedoen. Ik vind het gewoon moeilijk om stilzittend toe te kijken.

Maar goed, gistermiddag belandde ik op uitnodiging bij de dansvoorstelling Crazy Blues van het Internationaal Danstheater. De Blues in onder erbarmelijke omstandigheden geboren op de katoenplantages in het diepe zuiden van Amerika. Door middel van muziek en dans gaven de slaven uiting aan hun gevoelens en probeerden zij het leven enigszins dragelijker te maken. Crazy Blues haalt in deze voorstelling de lichtpunten uit het duistere slavernijverleden.

De voorstelling betreft niet alleen dans, maar ook muziek en zang. Een driekoppige band onder leiding van Micha Molthoff spelt ritmische blues die soulvol wordt bezongen door Joy Wielkens. De muziek is bescheiden, maar net luid genoeg aanwezig. De ruwe stem van Wielkens doet denken aan die van een rijpe vrouw die de last van het leven met elegantie op haar stembanden draagt. In werkelijkheid is Wielkens een jonge, frêle vrouw van 34 jaar.

985CrazyBlues-IDT-050215

Het is even zoeken naar een focus. Gaat het om de muziek, zang, dans? Waar moet ik kijken? Maar Wielkens probeert nooit de aandacht naar zich toe te trekken, waardoor haar stem niet te bescheiden, maar als een onheilspellende kracht op de achtergrond aanwezig is waar de dansers uit putten.

In de eerste dans zien we alle dansers op het podium. Ze werken, ploegen met hun lijf, trekken met hun armen, zetten zich schrap met hun benen. Het geheel is niet synchroon, maar voelt ook niet chaotisch aan. Het vloeit, het werkt. De kostuums van de dansers zijn zwarte overalls met openingen bij de lange pezen die zo kenmerkend zijn voor dansers.

De dansen zelf zijn vooral erg vloeiend. Ik heb weinig verstand van de stijlen, maar ik vermoed dat modern ballet hier wordt afgewisseld met jazz en heel soms wat “hip hop” invloeden. Ik zou het niet klassiek noemen, omdat het daarvoor te snel gaat. De meeste bewegingen zijn vlug, vloeiend en krachtig. Er wordt meestal in groepen gedanst of in duo’s. De groepsdansen zijn het krachtigst en ik heb met name genoten van de dans waarbij alleen de vrouwen over het enige decorstuk, een langwerpige houten kist, krioelden. Een danser had een wat passievere rol in het geheel, ik denk dat hij de rol van plantage-eigenaar speelde, zijn bewegingen contrasteerden met die van de rest van het gezelschap. Weliswaar niet zonder reden, maar zijn solo’s waren een stuk minder prettig om naar te kijken; ze deden wat houterig aan.

Wat ook erg goed werkte was wanneer de groep ook een steentje bijdroeg aan de muziek. Ritmisch slaan op de kist of even met de muziek meeschreeuwen. Dat had wat mij betreft wat vaker gemogen, omdat het de kracht van het stuk versterkt.

De duodansen waren prachtig om te zien, maar dikwijls waren er meer duo’s tegelijkertijd aan het dansen op het podium, waardoor ik niet goed wist waar ik moest kijken. Dat was jammer want de dansen waren stuk voor stuk de moeite waard om aandachtig te bekijken.

Het thema van het stuk komt herhaaldelijk terug in de bewegingen van de dansers. Lichamen die gebukt gaan onder het zware werk, maar ook lichamen die woede en liefde uitdrukken. Dat de slaven stukje bij beetje meer vrijheid krijgen is ook te merken aan de steeds uitbundiger wordende dansen, de gekleurde jurkjes van de vrouwen en de centrale posititie van de plantage-eigenaar.

In Crazy Blues is er geen plaats voor grote ego’s. Het gevoel van saamhorigheid overheerst. De gruwel van de zweepslagen die we maar al te goed kennen van de verhalen over slavernij heeft in dit stuk plaatsgemaakt voor een opzwepend geheel dat soms best iets meer mag pronken.

 

Check voor voorstellingen de website van het Internationaal Danstheater


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s