Het mysterie van het verdwenen babyvet

y1De eindredacteur van RTL Late Night kon zijn geluk niet op toen Yolanthe afgelopen vrijdag de studio binnen kwam lopen. In zijn hoofd rinkelde de kijkcijferkassa onophoudelijk.

Want als hij al niet zeker wist of de persoon die daar liep echt wel Yolanthe was, dan zouden de kijkers daar zeker ook hun twijfels over hebben. En die twijfel zouden ze uiten op Twitter, Facebook en blogs, ze zouden de uitzending terugkijken op RTL gemist en iedereen zou een mening hebben. Het maakte dat ik voor het eerst in jaren weer naar een RTL4 programma heb gekeken.

Gezond
Yolanthe begon ooit bij Onderweg naar morgen als de jongere equivalent van Katja Schuurman: een soapactrice met een grote bos donkere krullen en een nog grotere bos hout voor de deur. Yolanthe was, met haar bolle wangetjes en guitige mondje, eerder cute dan sexy. Dat ze met haar lijf het publiek op haar hand wist te krijgen, had ze natuurlijk zelf al vroeg door. Iedereen kent haar optreden bij de lama’s waarbij Ruben en Tijl haar op creatieve wijze in allerlei suggestieve standjes manoeuvreerden. Terwijl Yolanthe haar borsten inzeepte onder een denkbeeldige douche, was Tijl degene die het niet droog kon houden. Dat optreden leverde haar veel positieve kritiek op van mannen en vrouwen: een gezonde Hollandse meid die zichzelf ook niet al te serieus neemt.

y4

Maar dat laatste had men mis. Alhoewel het aangaan van een liefdesrelatie met kinderster Jan Smit als een grap klinkt, leek Yolanthe heel goed te weten waar ze mee bezig was. Ook als ze in 2009 een transfer maakt naar de (nog rijkere) Wesley Sneijder, legt dit haar geen windeieren. Als vrouw van zit ze er dan ook warmpjes bij. Verder probeert ze zelf naam te maken als actrice, heeft ze een eigen sieradenlijn en gaat ze het programma Expeditie Poolcirkel presenteren daarover mocht ze dan ook in RTL Late Night komen babbelen.

Babyvet
De Yolanthe die bij RTL Late Night zat, was zeker niet dezelfde Yolanthe als die meedeed aan de lama’s zo’n acht jaar geleden. De vrouw die vrijdag bij Humberto Tan aan tafel zat, praatte heel veel, maar zei eigenlijk niets. En al had ze wel wat gezegd had niemand haar gehoord, omdat iedereen was verdoofd door de metamorfose die Yolanthe ogenschijnlijk heeft ondergaan. Yolanthe zelf heeft daar wel een verklaring voor: “Ik sport gewoon heel veel en ik leef gezond. Ik heb geen anorexia of eetprobleem. (..) Het babyvet is er een beetje afgegaan.” Yeah right…babyvet.

Product
Of mevrouw Sneijder nu in zich heeft laten snijden of dat het een overenthousiaste visagist is geweest (zoals werd gesuggereerd op Twitter) een feit is dat ze er wel anders uitziet en dat er zeker een aantal veranderingen hebben plaatsgevonden: gebleekte en gecorrigeerde tanden, weggelaserde haren en ze is inderdaad behoorlijk wat kilo’s kwijt, maar die borsten, die zijn even groot gebleven.

wk_sloggi_thumb_550x367

Aan de ene kant snap ik het wel: je bent een publiek figuur en je probeert een carrière in de filmwereld van de grond te krijgen. Dan is je lichaam je product. Je krijgt betaalt voor je lijfelijke aanwezigheid en dan is het prettig als dat lijf een beetje toonbaar is. Beroemdheden sporten elke dag en dan het liefst met behulp van een personal trainer. Daardoor lukt het hen om er zo uit te zien en ons niet. Dat sporten is natuurlijk allemaal prima, maar de laatste jaren grijpen veel vrouwelijke beroemdheden naar cosmetische plastische chirurgie in de hoop dat hun marktwaarde niet daalt.

Performen
Yolanthe was vrijdagavond aan het performen. Tijdens het interview met Humberto Tan was ze zich zeer bewust van haar houding en uiterlijk. Te pas en te onpas bewoog ze haar lippen steeds over haar tanden, alsof deze net iets te groot voor haar mond zijn, maar ik denk dat het eigenlijk erotiserend was bedoeld. Ze bewoog haar hoofd zo nu en dan langzaam van links naar rechts waarbij ze zwoel even een haarlok naar achteren duwde. Alle grapjes die Humberto maakte, werden beantwoord met een overdreven lach waarbij ze haar parelwitte tanden toonde en op de achtergrond verschenen foto’s van het nieuwe programma dat Yolanthe maakt, perfecte selfies inclusief duckface (waar ze weinig moeite voor hoefde te doen).

y2y3

 

 

 

 

 

 

 

Vernietiging
Op Twitter en Facebook zijn er nu discussies losgebarsten. Veel mensen roepen dat ze de metamorfose van Yolanthe zonde vinden. Anderen zeggen dat ze het lekker zelf moet weten. Normaliter zou ik me ook op de achtergrond houden. Haar uiterlijk is immers iets van haar en zolang ik er geen last van heb, moet ze doen en laten wat ze wil. Maar hier is iets anders aan de hand. Dit is een product van de maatschappij zoals wij die hebben vormgegeven. Een mens dat er blijkbaar van is overtuigd dat haar uiterlijk niet voldoet aan het ideaalbeeld dat zij in haar hoofd heeft en daarom de nodige aanpassingen ondergaat om wel aan dit ideaalbeeld te voldoen. Dit ideaalbeeld dringt de maatschappij aan haar op en daar zijn wij met zijn allen medeverantwoordelijk voor. Door te zeggen of te schrijven dat we de toepassing van cosmetische plastische chirurgie afkeuren (in het bijzonder bij vrouwen die van nature prachtig zijn), dragen we hopelijk toch een beetje bij aan de vernietiging van dit ideaalbeeld.

 
 
 

8 reacties op ‘Het mysterie van het verdwenen babyvet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s