Blauw Water – Simone van der Vlugt

blauw-water“Ik snijd je tieten eraf.”
Dat en meer ellende in deze thriller over een ontsnapte TBS’er die een vrouw en haar dochter opsluit.

Cijfer: 7.5

Samenvatting
Lisa en Senta zijn twee vrouwen die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben. Lisa is een alleenstaande moeder die met haar dochter Anouk op een verlaten plek woont en Senta is de drukbezette hoofdredactrice van een tijdschrift die met haar gezin in de stad woont. Op een dag wordt Lisa in haar tuin overvallen door een ontsnapte TBS’er  genaamd Mick Krueger (Freddy?). Hij sluit haar en haar dochtertje op in hun huis en past daarbij de gebruikelijke gewelddadigheden toe. Krueger sluit deuren en ramen en zorgt ervoor dat Lisa op geen enkele manier contact kan zoeken met de buitenwereld. Maar Senta die de weg is kwijtgeraakt, belt onverhoopt aan bij het huis waarbinnen zich een drama voltrekt. Als er niet wordt opengedaan loopt ze een rondje om het huis en ziet ze tot haar schrik wat er zich daarbinnen afspeelt. Ze maakt dat ze wegkomt en racet in haar auto naar het dichtstbijzijnde dorp op hulp te halen. Maar in plaats van zichzelf naar het politiebureau te rijden, belandt ze op de bodem van het water dat langs de weg loopt.

Ronder
Blauw Water is het tweede boek dat ik in korte tijd las van Simone van der Vlugt. In mijn vorige recensie schreef ik dat ik verwachtte dat de Van der Vlugts thrillers waarschijnlijk beter zouden worden naarmate zij meer ervaring zou hebben. Blauw Water is een recentere thriller (2008)en dat is duidelijk te merken. Met name de personages zijn beter, ronder uitgewerkt. Ook is er gepoogd meer diepgang in de plot aan te brengen door de personages na te laten denken over hun levens.  De spanning wordt afgewisseld met overpeinzingen over de liefde en geluk die het verhaal wat meer body geven.

« Ze wist heus wel dat in de eerste fase van verliefdheid de kwaliteiten van je geliefde fel oplichten, en dat daarbij de man met wie je een half leven samen bent als vanzelf flets afsteekt, als een overbelichte foto. »

Opgesloten
Blauw Water is in de kern een redelijk doorsnee thriller. Er is een TBS’er ontsnapt die een vrouw en dochter vasthoudt in hun eigen huis. Het spreekt voor zich dat het onvoorspelbare gedrag van Krueger zorgt voor veel benauwde situaties. Wat het verhaal toch een beetje anders maakt, is het gebruik van het meervoudige vertelperspectief. Door de verhaallijn van Senta toe te voegen worden er meerdere cliffhangers aangebracht. In het verhaal zijn er behoorlijk wat parallellen te ontdekken tussen de levens van beide vrouwen. Het thema ‘opgesloten zitten’ speelt een belangrijke rol. Lisa zit opgesloten in haar eigen huis, Senta in haar coma. Maar voordat Kruger roet in het eten gooide zaten beide vrouwen opgesloten in een ongelukkige relatie.

 Tieten
Zodra het verhaal wat dieper probeert te gaan, wordt het leuk. Maar helaas blijft Van der Vlugt ook trouw aan die maffe moordenaar die maar eens moet gaan doen waar ‘ie voor in het leven geroepen is. En daarmee wordt Krueger soms net iets te veel een karikatuur van zichzelf met uitspraken als : « Ik snijd je tieten eraf ! » Dat werkt eerder op de lachspieren dan op de zenuwen. Toch boezemt de man wel degelijk angst in, omdat heel duidelijk wordt beschreven wat zijn onvoorspelbaarheid met Lisa en haar dochtertje doet. Lisa heeft de keuze tussen zich verzetten of meewerken waarbij ze alle opties tegen elkaar afweegt. Elke handeling die ze verricht en elk woord dat ze zegt kan vergaande consequenties hebben voor haarzelf en haar dochter. Daarom accepteer ik de keuzes van Lisa, omdat ze, hoe passief ze soms ook lijken, weloverwogen lijken gemaakt.

 Conclusie
Blauw Water voert je mee naar de bodem van het bestaan, waar twee vrouwen opgesloten zitten met hun diepste angst. Met name de overpeinzingen van beide vrouwen bieden diepgang en maken het verhaal voller. Dat de oppervlakkig opgetekende maniak Mick Krueger noodgedwongen voor wat spanning moet zorgen, nemen we dan maar voor lief.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s