De lerares (Tampa)- Alissa Nutting

133188998_tampa_435941c

Hij moest lachen. ” Kietelt dat?” vroeg ik terwijl ik mijn ingezeepte vinger centimerters diep in hem stak. Hij knikte en ik spoelde en droogde hem, waarna ik hem zijn eerste rimming gaf.”

Gelukkig kon er in ieder geval nog iemand lachen om De lerares…

Cijfer: 5.5

Dit boek lachte me toe vanaf de planken in Hoogstins. De verkoopster hield het een paar seconden langer dan normaal in haar handen en ik vroeg haar of ze het had gelezen. ‘Nee,’ was haar antwoord, maar die opmerkelijke kaft gaapte haar al de hele week aan. En opmerkelijk is de kaft zeker. Een foto van een zachtroze katoenen jurk beslaat de voor- en achterkant van de kaft en op de voorkant prijkt een donker knoopsgat. Als je met je vinger over dat knoopsgat gaat en je ogen sluit, zul je een beetje gegeneerd direct je vinger weer wegtrekken omdat het onmiskenbaar aanvoelt als een vagina.

Tepelloze bh’s
Daarmee weet je wat je te wachten staat. Een dergelijke suggestieve kaft en de titel ‘De lerares’ zijn keiharde verdenkingen in de richting van een docente die zich verlekkert aan haar leerlingen. Meer is er dan ook niet over de  plot te vertellen. Aan jarenlange seksuele frustratie komt voor Celeste eindelijk een einde als ze haar graad heeft behaald en voor de klas mag gaan staan. Lesgeven is niet haar primaire doel, nee, een seksrelatie starten met een van haar leerlingen is de reden waarom ze elke dag opstaat. Alles wordt uit de kast getrokken om de leerlingen te verleiden: tepelloze bh’s, luxe parfums, een snelle auto en hitsige gespreksonderwerpen. Het duurt dan ook niet lang voor alle pubermannen op de school het over Celeste hebben. Maar Celeste is niet op zoek naar de macholeerling die haar als een trofee ziet. Ze zoekt naar de perfecte, verlegen jongen met zo min mogelijk lichamelijke ontwikkeling, beharing en bas in zijn stem om haar lusten op bot te vieren.

“Ik zat niet te wachten op een leerling die me achternazat. Wat ik wilde, wat ik wanhopig probeerde te vinden bij Jack, was een leerling die ik kon achtervolgen en afmatten.”

Vervolgens ontmoet Celeste Jack, de jongen die het lijdend voorwerp is van haar zieke verlangens.
Omdat ik docent ben, intrigeert dit verhaal me. Celeste doceert net als ik haar moedertaal en bij aanvang van het verhaal is ze 26. Twee jaar jonger dan ik. Maar waar ik mijn leerlingen als individuen zie die ik moet begeleiden op hun pad naar volwassenheid, ziet Celeste een totaal andere taak voor zichzelf weggelegd: die van seksuele mentrix.

Slechtheid
Celeste is een monster afkomstig uit de nachtmerrie van elke ouder. Een beetje flauw is  ook het contrast dat Nutting tussen het innerlijk en uiterlijk poogt te schetsen. Celeste is uitzonderlijk knap, maar is ook bovennatuurlijk verrot van binnen. Alsof de lezer het verhaal niet had geaccepteerd als Celeste een gedrocht was geweest. Het grappige is dat het meest sprekende personage in het boek de lompe, oncharmante en onaantekkelijke Janet is, een collega docent van Celeste die er niks van bakt voor de klas.
De slechtheid van Celeste reikt verder dan enkel de seksuele verkniptheid. Op het moment dat de vader van Jack voor hun ogen sterft aan hun hartaanval gebeurt het volgende:

” Zekerheid?” Riep Jack. Het snot liep uit zijn neus over zijn lippen. Door zijn tranen en schelle gekrijs werd hij weer aangenaam puberaal; op dat moment zou ik geen nee hebben gezegd tegen gemeenschap.”

Wringen
Een goed schrijver is in staat om sympathie op te roepen voor de meest verdorven hoofdpersonen. Zo is een van mijn favoriete boeken ‘Ik en mijn broer’ van Katerina van Bredow. Daarin worden broer en zus verliefd op elkaar. De manier waarop het geschreven is, maakt dat je hoopt dat de twee met elkaar naar bed zullen gaan. Daardoor ga je ook twijfelen aan je eigen geestelijke gesteldheid. De lerares kan dit niet voor elkaar krijgen. Celeste is een egocentrische, harteloze en ranzige bitch voor wie ik hoop dat het verhaal heel erg slecht gaat eindigen. De seksscenes, die in een andere context en met meer emotionele binding, best opwindend hadden kunnen zijn, fungeren nu enkel als ontluisterend bewijs van haar zieke geest. Het verhaal van Celeste is interessant maar het had pijnlijker moeten zijn. Het had de lezer een ongemakkelijk gevoel moeten geven, het had moeten wringen. En dat doet het niet.

Pedofiel
Het moet Nutting nagegeven worden. De lerares staat bol van de seksuele vernuftigheden en zelfs wanneer je denkt dat de slaapkamer geen geheimen meer voor je heeft, zul je nog wat van Celeste kunnen leren. De vraag is of je dat wilt….Na de Fifty Shades reeks te hebben gelezen heb ik begrepen dat het een hele kunst is om boeiend over seks te schrijven. Zeker wanneer je halve boek zich afspeelt in bed. Maar Nutting weet het klusje aardig te klaren, ook al weet ze de lezer niet seksueel op te winden, haar erotische vergelijkingen zijn origineel en soms ook komisch. Maar feit blijft dat de seksuele handelingen voortkomen uit het brein van een pedofiel.

” Ik verscheurde de kaart tot zijn naam overbleef  (..). Ik leunde met mijn hoofd tegen de zijmuur van het toiletblokje en duwde zijn naam zo diep mogelijk in me.”


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s