C’est le bordel

IMG_1283Je hebt van die mensen die 6 maanden weggaan en zo een keer in de maand eens een Facebook update plaatsen met een foto of een minimaal ander teken van leven. Je hebt ook van die mensen die na een dag vakantie al drie pagina’s op hun blog hebben geschreven. Ik val beduidend in de laatste categorie (Nidhi Chadha jij valt zo ongeveer in de eerste categorie).

Het is de eerste keer sinds Albufeira dat ik weer in mijn eentje de Nederlandse grens ben gepasseerd. Het werd weer eens tijd, denk ik. Geen filosofische aanstellerij over mezelf vinden, maar een cursus Frans in een stad met een acceptabel klimaat. Daarbij is het de bedoeling dat ik ook nog wat fictie tot me neem, maar zoals het er nu voor staat zal het aantal leeskilometers het niet halen bij het aantal reiskilometers van de Starlet.

IMG_1277

Course Francais
Op maandagochtend werd ik al om 8:15 verwacht op de cursus. We werden met een aantal cursisten in een kamer gezet en moesten ons voorstellen in het Frans. Daarna werden we na een andere kamer geloodst waar we moesten wachten op ‘de uitslag’. Een uitslag kwam er niet echt, want ik heb nog steeds geen idee bij welk niveau ik ben ingedeeld, maar de groep heeft min of meer hetzelfde niveau. De groep bestaat uit acht personen: Lola (Spaans), Pinar (Spaans), Rodrigo (Spaans), Jens (Deens), Inez (Duits), Cysta (Duits), Sina (Duits). Onze docent is een jonge, knappe vrouw, Marine. Ik kan eigenlijk wel alles verstaan wat ze zegt, dus dat ik mooi. Maar zelf spreken vind ik enger dan verwacht. Nu weet ik dus hoe het is om een andere taal te leren, een ervaring die ik weer mee kan nemen in mijn eigen lessen.
Voor de Spanjaarden is de cursus redelijk te doen. In principe kun je gewoon een aantal Spaanse woorden nemen en die een beetje verbasteren door er -ons of -ois achter te zetten. Dan lijkt het al heel wat. Probleem alleen is dat ik geen barst van dat Frans-Spaans versta.
Marine besteedt veel aandacht aan lezen en luisteren, maar de grammatica blijft wat op de achtergrond. Dat heb ik wel nodig, want ik formuleer echt waardeloze zinnen. Ik leer wel veel nieuwe uitdrukking zoals: ca marche, riche comme cresus en c’est le bordel.

IMG_1282

Mes amis
Vrienden maken is altijd al een uitdaging geweest, maar als het er op aankomt, dan wil het nog wel eens lukken (zie teller op Facebook). Gelukkig had ik de eerste dag al een klik met Lola, ze komt uit Valencia en werkt bij een hotel. Zij is ook van dezelfde leeftijd en we delen een aantal gemeenschappelijke interesses. We trekken daarom veel met elkaar op, zij blijft twee weken in Bordeaux. Samen met Lola, Rodrigo en Jens hebben we een aantal keren geluncht deze week. Jens is een hele aardige, rustige Deense man die gek is op Frankrijk en wijn. In de namiddag doet hij een wijncursus samen met Rodrigo en Inez. Rodrigo is, volgens mijn stereotype indeling, een traditionele mediterane macho. Hij is op vakantie, maar loopt continu te bellen vanwege ‘zaken’.’Onvermijdelijk wanneer je een eigen bedrijf hebt,” zegt hij dan. Oui, Rodrigo, te es tres importante. Op dinsdag ben ik met Jens en Rodrigo op stap gegaan. Ze hebben me verschillende wijnen laten proeven in een wijnbar en aangezien ik op een lege maag Franse wijnen naar binnen gooide, was het al snel gedaan met de Hollandse  nuchterheid en kwamen er geanimeerde gesprekken over relaties, liefde en reizen. Erg fijn om dit soort avonden mee te maken met mensen die je net twee dagen kent.

IMG_1278

Autre choses Francais

Andere dingen die opvallen hier zijn uiteraard het warme weer. De voorspelling voor de komende 12 dagen is tenminste elkedag 33 graden. Dat maakt het slapen hier nogal een uitdaging. Ik slaap weinig en beleef de 15 m2 van mijn studio vooral zonder kleding. Ook de douche in mijn studiootje is een aanfluiting, maar als ik de Franse cliches moet geloven, vinden Fransen douchen niet erg belangrijk.

Het openbaar vervoer is hier aardig geregeld, in tegenstelling tot wat sommige Fransen me vertelden. Het moet vast karma zijn, want de buslijnen heten hier Lianes.

IMG_1281
Wat me erg tegenvalt is de hoeveelheid zwemgelegenheden. Met een constante temperatuur van 33 graden zou je verwachten dat er wel wat verkoelingsmogelijkheden zijn.Maar er zijn vijf zwembaden en een meer. Toen we dinsdag naar het meer gingen, bleek dat ‘dicht’ vanwege een enquete en course. Wat een politieonderzoek betekent. Later kwamen we er achter dat dat was vanwege de verdrinking van een vijfjarig jongetje het afgelopen weekend. Toen we daarna met veel pijn  en moeite bij het zwembad aankwamen, werden we vlak voor de duik waar we zo naar hunkerden gewezen op onze onbedekte hoofden. En toen we even rondkeken, viel het ons inderdaad op dat we de enigen waren zonder condoom op ons hoofd. Gelukkig kon je die ondingen kopen in een automaat, maar voelde me niet erg sexy.

IMG_1286


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s