Deadline – Rachel Ward

Cijfer: 7

Deadline vertelt het verhaal van de 15-jarige Jem. Jem is niet een doornsee pubermeisje. Haar moeder stierf op jonge leeftijd aan een overdosis en sindsdien heeft Jem bij verschillende pleeggezinnen gewoond.

Door het gebrek aan stabiliteit en een warme omgeving, is Jem een afstandelijk meisje geworden. Ze houdt niet van aanrakingen en maakt ook niet graag vrienden. Dat wil ze ook niet omdat ze worstelt met een verschrikkelijke gave: ze ziet in haar hoofd de sterfdatums van de mensen die ze tegenkomt. Wanneer ze die mensen aankijkt, ziet ze het nummer en weet ze wanneer de mensen doogaan. Jem neemt ook afstand van haar pleegmoeder. De enige die ze langzaam begint te vertrouwen is Spider. Een rebelse jongen uit haar klas, met wie ze op straat rondhangt. Spider is enorm lang en heeft criminele aspiraties. Als Spider en Jem op een dag rondhangen bij The Londen Eye, een reuzenrad, ziet ze dat alle mensen daar hetzelfde nummer hebben. Jem waarschuwt Spider dat ze er vandoor moeten gaan en even later ontploft het ding door een enorme explosie. Omdat verschillende omstanders hebben gezien dat de twee pubers wegredenden vlak voor de explosie, volgt er een enorme klopjacht door de politie. Jem en Spider slaan op de vlucht, want ook al hebben ze niets gedaan, twee spijbelende pubers worden door niemand geloofd. En zo begint een avontuur waarin twee stadsmensen proberen te overleven op het patteland. Zonder geld en zonder onderdak. Jem en Spider hebben alleen elkaar en natuurlijk die verrekte nummers die in Jems hoofd rondspoken.

Deadline is een helder geschreven boek dat lekker makkelijk wegleest. Het taalgebruik is geschikt voor alle jongeren vanaf 13. De gedachten van Jem zijn weleens wat diepzinniger dan het verhaal zelf, dus niet iedere jonge lezer zal zich hierin kunnen vinden. Degenen die deze gedachten wel begrijpen zullen de sarcastische humor van Jem zeker kunnen waarderen.
Vooral het begin en het middenstuk van het boek zijn spannend en onderhoudend. Vanaf het begin speelt natuurlijk de vraag: speelt er ook iets romantisch tussen Jem en Spider en de manier waarop de mogelijke romance zich ontwikkelt is erg vermakelijk. Dat maakt dit boek eerder een boek over liefde en vertrouwen dan een spannend actieverhaal.  Het einde van het verhaal is echter wat dramatisch. Jem houdt zich bijvoorbeeld schuil in een kerk, wat niet helemaal strookt bij de spanning en sensatie die daaraan vooraf zijn gegaan. Het onvermijdelijke einde is ook weinig origineel en plaatst het verhaal, dat tot dan toe best realistisch was afgezien het verschijnen van de nummers, in een surreeele setting.

Al met al is Deadline een makkelijk leesboek dat ondanks het flinke aantal pagina’s best snel wegleest. Het is een boek dat veel leerlingen kan plezieren omdat er veel verschillende genres bij elkaar komen.

Score: * * *


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s